Pilisi barangolások

Anna Koňuchová Kopić
2021. augusztus 19.
Amikor a dalai láma Budapesten járt egy évtizede, megkérdezték tőle, mit gondol arról, hogy Dobogókőn van a világ szívcskrája. Dalai láma állítólag Mona Lisásan, szavak nélkül mosolygott egyett, így nem tudtuk meg, mi az igazság. De talán nem is annyira fontos - ha ott van a szívcsakra, ha nem, a Pilisi hegység sokunknak a szívügyünk.

A Pilisi hegyekben gyógyítom a rónaságban élők komplexusait, itt élem ki a hegyek utáni vágyaimat. Első látásra olyan ártatlannak tűnnek, az alig 750 m magas csúcsa, a Pilis-tető, inkább egy dombot idéz elő, de a hegység egyes részeinek meghódítása komoly feladat, ezért a jóval magasabb hegyek mellett sem kell szégyenkeznie (és ezért fontos komolyan venni, és mindig jól felkészülni - megfelelő ölözék, túracipő, folyadék). Egy sűrűn lakott területen terjed, akár két millió ember legközelebbi komoly túrahelye lehetne, ennek ellenére viszonylag kevesen keresik fel (pl. a Rám szakadékot, amely talán a legismertebb látnivalója, évente "csak" 60 000 ember látogatja meg), ami pont elég arra, hogy ne legyen túl zsúfolt, és megmaradjon a békés jellege. 

Pilis számomra a találkozások helye is. Férjemmel itt volt az első randink, és miután az új otthonomba költöztem, férjemhez, Pilis lett a találkozóhelyünk a Pesten rekedt barátokkal, hisz pont félúton van a Három folyó régiónk és Budapest között. Lihegve haladva a Pilis turista útjain, itt mindig - az év minden évszakában - átbeszéljünk a világ dolgait, majd tiszta fejjel, elégedetten és feltöltve megyünk tovább dolgunkra.

Pilisi hegyekről nagyon sok forrást találnak a neten vagy a könyvtárakban. Legismertebb túraútvonalai Dömösről a Rám szakdékon keresztül fel a Dobogókőre, illetve a Dömösről a félelmetes Vadálló köveken és Prédikállószéken és a fantaszikus kilátóján keresztül egészen Visegrádig (vagy fordítva), ahol mindig ott hagyom a lelkemet, de ennél sokkal többet rejtenek magukban a Pilis hegyek, és nem csak túraútvonalakat - a Kék túra egyik szakasza vezet erre!, hanem rengeteg érdekes tanösvényt, izgalmas barlangot, és gyönyörű települést is. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Anna Koňuchová Kopić
17 blogbejegyzés
Anna Koňuchová Kopić
18 karma
Karváról (is) származom. Ifjabb koromban menekültem innen; a falusi élet monotónnak tűnt, tartalomtalannak, ezért amint felnőtt lettem, elkezdtem városokban múlatni napjaimat, jártam a nagyvilágot.
Harmincnéhány évesen hazakerültem, Muzslán lakok pont 10 éve. Jobb ötlet híján elkezdtem kószálni a környékünkön, amit eddig sikeresen ignoráltam, és rá kellett jönnöm, hogy bezzeg gyönyörű helyen élünk, amely annyi kiaknázatlan lehetőséget rejt önmagában. Bízom abban, hogy bejegyzéseimmel sikerül legalább egy morzsányit hozzájárúlnom régiónk turizmusának fejlődőséhez.
Még annyit fontos hozzá(m)fűzni, hogy lassan 20 éve turizmusban dolgozom, így nem kicsit szakmai szempontból is írom soraimat.