Már felemelt fejjel távoznak a munkavállalók

shutterstock

A munka világát először a munkából való csendes távozás, majd a csendes elbocsátások jellemezték, de ez megváltozott. A munkavállalókat már nem lehet titokban kirúgni.

Az elmúlt hónapokban a munkaerőpiacot a hangos kilépések és felmondások rengették meg. Ez az a helyzet, amikor a munkavállalók aktívan és nyíltan kifejezik nemtetszésüket a vállalat vezetése iránt, és nyíltan hangot adnak elégedetlenségüknek.

Az euronews szerint ez a gyakorlatban úgy nézhet ki, hogy egyre gyakrabban panaszkodnak a vezetőségnek, megtagadnak bizonyos feladatokat, vagy egyfajta "mozgalmat" hoznak létre a vállalaton belül, amelynek tagjai felmondással fenyegetve követelnek változásokat. De a legtöbben végül általában úgyis elmennek. Először mindig a közösségi média követőiket, majd a munkáltatójukat tájékoztatják a felmondásukról.

A felmondás hangos beadása árthat a vállalat hírnevének. A munkavállalók ugyanis gyakran olyan belső ügyeket is nyilvánosságra hoznak a közösségi médiában közzétett bejegyzésekben, amelyeknek titokban kellene maradniuk. Bizonyos esetekben eltúlozzák a helyzetet, és még nehezebbé tehetik a vállalat életét, hiszen a világ előtt kell majd védekeznie.  A sérült hírnév az ügyfelek számának csökkenéséhez és a bizalom erodálódásához vezethet, ami hatással lehet a befektetők jó hírnevére. Azokban az esetekben, amikor az alkalmazottak nyilvánosságra hozzák a diszkriminatív vagy egyéb illegális üzleti gyakorlatokat, a cég a szabályozó hatóságok vizsgálatával, valamint perekkel és bírságokkal nézhet szembe.

Végső soron mindezek a következmények az értékesítésben és a nyereségben is megmutatkozhatnak. A projektek felfüggesztése vagy késleltetése sem kizárt. A fogyasztók haragja nem egyszer vezetett már vállalkozások bezárásához. Ráadásul egy elégedetlen alkalmazott hangos távozása más munkavállalókra is hatással lehet, és elbocsátások lavináját indíthatja el. Ez hatással lehet az új emberek toborzására is, akik a közösségi hálózatokon keresztül értesülhetnek elődeik negatív tapasztalatairól, és meggondolhatják a vállalathoz való csatlakozást.

Van megoldás

A vállalatok úgy tudnak megbirkózni az új trenddel, ha gyorsan és hatékonyan kezelik a munkavállalói panaszokat és vitákat. 

Fontos, hogy a munkavállalók büntetéstől való félelem nélkül adhassanak visszajelzést. Sokan közülük még mindig attól tartanak, hogy elveszítik az állásukat vagy elvesztik az előléptetésüket, ha nyilvánosan kifejezik az egyet nem értésüket. Ez frusztrációhoz vezethet, innen pedig egyenes az út a távozásig. 

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?