Karva falva

Anna Koňuchová Kopić
2021. május 14.
Karvával kapcsolatosan nem tudok nem elfogult lenni, hisz innen származom. Mégis megpróbálom objektívan (ehm :) ...) leírni, miért muszáj (!) mindenkinek legalább egyszer életében Karvára látogatnia.

1. Tökéletes a leányzó fekvése! Párkányt Komárommal összekötő főút mellett található, de mivel maga a főút nem szeli át a falut, csak kötődik hozzá, így a forgalom nem zavarja életét. Elég messze van Komáromtól és Párkánytól is, hogy megmaradjon a falusi “fílingje”, de egyben elég közel ahhoz, hogy napi szinten meglehessen közelíteni a két város(kát): sokan Komáromba járnak munkába, vagy iskolába Párkányba. És a legfontosabb részlet: Duna partján fekszik, közvetlenül.

Dunapart

2. A Duna partja: Karva partjait a legszebbek közé sorolom Bécstől Smeredevo városig húzódó szakaszán (mert tovább még nem jutottam a folyó partján). Ezen a szakaszon a Duna lustán, lassan folyik, színe tükrözi az ég és az átölelő dombok színét, a part fehérhomokos, a víz sekély és meleg, homokvárakat lehet építeni és kagylókat gyűjteni, a szél viszi a messzi környék illatait (a víz és a topolyfák tökéletes arányának keverékét) és hangjait, és így folytatnám is, ha lenne legalább egy kevés kis básznyické csrevóm

3. Lakosai közvetlenek és őszinték. Ez nem jelenti, hogy mindig kedvesek és vendégszeretők (sőt… :) ), de Karva vendégei nem a látszatot kapják, hanem azt, ami lakosai szívén fekszik. A szeretet, unfiltered. És ez egy érték manapság.

A sokszázéves templom

4. EuroVelo6. Karva szakaszán a bicikliút tökéletes. Tulajdonképpen a régi országút aszfaltját használja, és igaz autók is hozzáférnek a Karva – Dunamocs szakaszához, de olyan kevesen járnak erre kocsival, hogy csak ezért fontos őket megemlíteni, mert túl gyorsan haladnak (ha olvassák soraimat, kérem lassítsanak, *sok szép magyar szó kíséretében*). Karvaiak zöld lagúnának hívják ezt az utat, nem véletlenül. Amúgy igen, biciklivel az igazi Karvára menni, akár Párkányból, akár Komáromból. Annó Anti bácsi 90+ évesen is majdnem napi szinten elbiciklizett Komáromig, mert ott finomabb kiflit lehetett kapni, tehát Önöknek tényleg nem lehet nehéz!

A zöld lagúna - Velo6

5. Maga a falu. 5 utca. Ennél több nem kell egy falunak. Szinte az összes utca 90 fokot képez a többivel. Nem annyira jellemző, mint ahogy ez első olvasásra hangzik.

6. Kilátó. Egy falloid modern emlékmű, de ha lihegve felmásznak, a Fél Vidéket látják, érzelmileg olvadva a látványtól.

A fal(l)us

7. Kastélyai, temploma, emlékművei, történelme. 

Láng kastély

8. Dunakorzó.  A községháza környékét körbe ostromolják a történelmi épületek, többek között a 800sok éves templom, a kastélyok, kúriák, és az öreg temető körülveszik a pár éves, építészeti szempontból érdekes terét, ami minden adottsággal bír, ami egy kultúr műsorhoz szükséges. Itt található egy biciklis pihenő és nyílt téri tornaterem is, dunai panorámával. Nem messze pedig épül az új játszótér/park/korzó.

Dunamozi

9. Most épp zárva van a kocsma/étterem, de normál esetben az is van. Illetve a kocsma/étterem épülete kiadó, ha valakinek befektetési kedve támadna (érdeklődni nálunk lehet - szívesen összekötjük a tulajjal). Addig a piknik kosár is megteszi, vagy esetleg a Dunakorzón található kedves büfékocsi, ahol isteni finom gofrin kívül lehet kapni más frissítőket és rágcsákat is. (E sorok szerzője Karváról mindig 5 kg többlettel távozik a faluból, mivel a karvai nagyi főzi a legjobb kaját a világon. + most a gofri is, c... c... c...)

10. A Karvai gyakorlóiskola kertészete, amit nagy szégyenemre csak most fedeztem fel. Egy komoly füvészkertről van szó, ahol a gyönyörű növényeket meg is tudják vásárólni.

Füvészkert

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Profile picture for user Anna Koňuchová Kopić
17 blogbejegyzés
Anna Koňuchová Kopić
16 karma
Karváról (is) származom. Ifjabb koromban menekültem innen; a falusi élet monotónnak tűnt, tartalomtalannak, ezért amint felnőtt lettem, elkezdtem városokban múlatni napjaimat, jártam a nagyvilágot.
Harmincnéhány évesen hazakerültem, Muzslán lakok pont 10 éve. Jobb ötlet híján elkezdtem kószálni a környékünkön, amit eddig sikeresen ignoráltam, és rá kellett jönnöm, hogy bezzeg gyönyörű helyen élünk, amely annyi kiaknázatlan lehetőséget rejt önmagában. Bízom abban, hogy bejegyzéseimmel sikerül legalább egy morzsányit hozzájárúlnom régiónk turizmusának fejlődőséhez.
Még annyit fontos hozzá(m)fűzni, hogy lassan 20 éve turizmusban dolgozom, így nem kicsit szakmai szempontból is írom soraimat.