Igyunk muzslait!

Anna Koňuchová Kopić
2021. május 13.
Ezt a túrát senkinek sem ajánlom.
De csak azért, mert ezt a túrát nagyon önző módon szeretném csak magamnak megtartani 🙂
Ezzel persze máris lóditottam egy jó nagyot: ez a túra ugyanis a szívügyem, és büszkén mutogatom országvilágnak (HELLO, I LIVE HERE!!!), és eddig még a legkülönlegesebb vendégeink előtt sem kellett szégyenkeznem.
A muzslai szőlőhegyről beszélek.

Egy négy évszakos úticélról van szó. Akár csak egy pár órás sétára jönnek, borkóstólóra vagy ottalvós bulira a haverokkal, minden megoldás jó.

Túravonalak egész labirintusa várja a vendégeket, elveszni nem lehett: odafele mindig felfele, majd jobbra vagy balra, aztán balra majd jobbra, vagy balra, de lehet jobbra is. Mindegy, mert mindenhonnan szép. A magasabb pontokról gyönyörű kilátás nyílik, egyes részekről az esztergomi Bazilika látszik, de ha jók a látási viszonyok, egészen Komáromig ellátni! Teliholdkor a hold nagy és vörös, és Minden Egyes Naplemente (így, nagybetűkkel) kivételes (dramatikus, hogy divatosan fejezzem ki magam). Ha kint vannak a borászok, lehet kérni tőlük bort, a muzslai borral ritkán tévednek. Borászaink kommunikatívak, eltársalognak mindenféléről, esetleg lehet hozzájuk csatlakozni egy kis közös munkára – metszés, hegyezés, szüretelés, mindig van mit csinálni. Ezután még jobban esik a pohárka nedű! De nem kell mindent a véletlenre hagyni: kérjenek szervezett borkóstolót! Előre elnézést kérek, ha valakit kihagytam volna (a hiányosságot természetesen pótolom), jelen információim szerint az Árendás Pincészet, Becse borászat, Borvák Pincészet / Vinárstvo Borvák - Muzsla / Mužla (nomen omen est...) és a H&V Pinczészet - Vinárstvo H&V pincészetek szerveznek borkóstolókat, nagyon kellemes környezetben, helyi finomságok kíséretében.

Ne hagyják ki! Első sorban a festői táj és a finom bor miatt érdemes idejönni. Szőlők végtelen sorai, gyümölcsfák és az akácerdők, színek hetven árnyalata, emellett bele lehet futni egy-egy vadállatba is (főleg őzek, rókák), de a régi pincék, amiket – dicsérjük a kezdeményezést – igyekeznek megmenteni, azokat is érdemes megkeresni. S ha már a festőket emlegetem, nem hagyhatom ki a Hegy Festőjét, Gróf Lajost, akinek képei nem csak a muzslai háztartásokban találhatók, de a Borvák Pincészet / Vinárstvo Borvák - Muzsla / Mužla is meg lehet tekinteni szezonális kiállításait. A muzslai hegyet nem lehet nem megtalálni: Párkány felöl jobbra kell fordulni a Jézuskánál, közvetlenül a bélai letérő előtt, Újvár felöl pedig ugyanez, csak balra (a bélai letérő után). Egy rövidke út a hegy fele, és ott találják magukat a parkolóban, itt lehet hagyni a járművet (de bortúrára nem érdemes kocsival jönni). Covid mentes időkben szervezett fesztiválszerű bortúra is szokott lenni, nagyon izgalmas esemény, ha követnek minket, mindig időben értesítjük majd ilyenről, addig is egyénileg vagy csoportban, bármikor szeretettel várjuk Önöket.

Tényleg csak a minimumra kérjük a látogatókat: ne szemeteljenek, engedély nélkül ne szedjék le mások termését, mindenkinek köszönjenek (tudják: amilyen az adjonisten...!), és aztán mindig IS szívesen visszalátjuk. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Anna Koňuchová Kopić
17 blogbejegyzés
Anna Koňuchová Kopić
18 karma
Karváról (is) származom. Ifjabb koromban menekültem innen; a falusi élet monotónnak tűnt, tartalomtalannak, ezért amint felnőtt lettem, elkezdtem városokban múlatni napjaimat, jártam a nagyvilágot.
Harmincnéhány évesen hazakerültem, Muzslán lakok pont 10 éve. Jobb ötlet híján elkezdtem kószálni a környékünkön, amit eddig sikeresen ignoráltam, és rá kellett jönnöm, hogy bezzeg gyönyörű helyen élünk, amely annyi kiaknázatlan lehetőséget rejt önmagában. Bízom abban, hogy bejegyzéseimmel sikerül legalább egy morzsányit hozzájárúlnom régiónk turizmusának fejlődőséhez.
Még annyit fontos hozzá(m)fűzni, hogy lassan 20 éve turizmusban dolgozom, így nem kicsit szakmai szempontból is írom soraimat.