Zeit im Bild 2

p.domonkos8
2023. július 24.
Nem tartozom a politikát fanatikus, már-már megszállott módon követők közé, de azért módjával követem az eseményeket. A mai világban, a hír-, és álhír dömpingben már az sem mindegy milyen nyelveken lesz hírfogyasztó az ember. Nem árt, ha van összehasonlítási alap. A magyar, szlovák és cseh hírportálok mellett leginkább a német nyelvű forrásokra támaszkodom, ezen belül is az osztrák közszolgálati televízió fő híradója a ZIB2-re, amelyet már negyven éve követek.

Tapasztalataim szerint a ZIB2 az egyik leghitelesebb, legobjektívebb, legaktuálisabb témákat boncolgató hírműsor. Állításomat arra alapozom, hogy napi szinten felkészült, kiváló moderátorok és egyben szerkesztők készítik e híradót. A jelenlegi főszerkesztő, a német nyelvterületen nagy tiszteletnek örvendő Dr.Armin Wolf már 2002 óta fárasztja a politikusokat. Szó szerint. Igencsak fel kell kötnie a gatyáját annak, aki állni akarja a testreszabott kérdéseket és ésszerű válaszokat képes adni. Az osztrák politikusok arcvesztés nélkül meg sem engedhetik maguknak, hogy ne tegyenek eleget a meghívásnak, ne álljanak ki nyílt sisakkal a nyilvánosság elé, lerontaná a hitelüket. Más európai politikusok is szívesen szerepelnek a műsorban, mert tudják nagy publicitás kapnak német nyelvterületen.

Igaz, vannak, akik szemében szálka Armin Wolf rámenőssége, kényelmetlen számukra a szembesítés korábbi tetteikkel, kijelentéseikkel. Ilyen az FPÖ, a jobboldali osztrák szabadságpárt, amely már hosszabb ideje Wolf eltávolítása érdekében mozgat meg minden követ, szerencsére mindhiába, mert az osztrák demokrácia alappillére a közvélemény hiteles tájékoztatása.

Nem untatnám részletekkel az olvasót, milyen riportokban volt részem az elmúlt évtizedekben, a legtöbbjére meg már nem is emlékszem, de kiemelnék két esetet a közelmúltból. Pár hónapja Varga Judit igazságügyminiszter volt Wolf beszélgetőpartnere, aki talán nem is sejtette, hogy az oroszlán barlangjába tévedt be. A magyar jogállamiság volt a téma, és ahogyan azt már megszokhattuk a miniszterasszony a megszokott magabiztosságával mondta a magáét, rendre csúsztatva, megkerülve az egyenes kérdésekre az egyenes választ. Wolf természetesen nem hagyta annyiban, és ha kellett ötször is megkérdezte ugyanazt, amíg nem kapott kielégítő választ. Először láttam Varga Juditot elbizonytalanodni, egyértelműen kizökkent a komfortzónájából, mert odahaza nem szokott hozzá az ilyen bánásmódhoz.

A másik eset a minap történt. Először volt a műsor vendége Karl Nehammer osztrák kancellár, akitől szintén nem állt távol az igyekezet elvinni a témát a feltett kérdéstől, de a moderátor rendre keményen visszaterelte a beszélgetést az általa kívánt mederbe, míg a végén elővett egy dokumentumot, amelyen a kancellár aláírása szerepelt. Ez egy pártnyilatkozat volt arról, hogy az ÖVP semmi esetre sem vesz részt a kormányban a korábbi kancellár Sebastian Kurz nélkül. Mivel nem így történt Armin Wolf  megkérdezte a kancellárt „mennyit ér az adott szó ?”

Az alábbi linken megtekinthető az egész beszélgetés és szerintem azok számára is tanulságos lehet, akik nem beszélik a nyelvet, mert sokatmondó, milyen hangnemben képes kommunikálni egymással egy újságíró és egy kancellár egy demokratikus országban.

Kanzler Nehammer im Studiogespräch - ZIB 2 vom 12.07.2023 um 22:00 Uhr – ORF-TVthek

Az ok, ami miatt ilyen terjedelemben foglalkozom egy hírműsorral nem más, mint a fészbúkon megjelenő számtalan önjelölt politológus és fanatikus kommentelő tevékenysége, akik szakmányban gyalázzák az Uniót és Ukrajnát, helyenként teljesen abszurd állításokat tényként kezelve (egy kiragadott példa a sok közül: "…az inflációt, az energiaválságot, az USA palagáz bizniszt a fegyverbizniszt ....és az ehhez hasonló dolgokat....amiket a jelenlegi nyugati politikusok idéztek elő...szándékosan !!! azzal, hogy szembefordultak az EU létrehozásának eredeti céljával, hogy a békét és a jólétet garantálják Európában."), miközben hírforrásaikat nem adják meg, vagy ha igen közismert „fake news” portálokra hivatkoznak, de azért szentül hiszik, ők tudják a tutit. Tetézi a bajt, hogy a megszerzett információkból, még ha igazak is, teljesen téves, vágyvezérelt következtetéseket vonnak le.

Kizártnak tartom, hogy a ZIB2 híradó, és más németnyelvű hírportálok, politikai talk show-ók, elemző műorok, tudatosan hazudnának, vagy elhallgatnának tényeket, mert évek óta azt látom, alaposan kivesézik a felmerülő problémákat, beleértve a mindenütt jelenlévő korrupciót, az előforduló téves politikai döntéseket, az ukrajnai háborút, vagy az olyan eseteket, mint az Északi Áramlat vezeték felrobbantása. Egy valóban demokratikus országban magára valamit is adó hírportál, vagy elemző egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy valótlanságokat közöljön.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

4 blogbejegyzés
p.domonkos8
2 karma