Tusnádfürdő 2023

p.domonkos8
2023. július 25.
Orbán Viktor szokásos tusnádfürdő beszédéről, amely az idén már-már kimerítette a stand-up comedy fogalmát, ismét lehetne egy komoly, tartalmát boncolgató értekezést írni. Bizonyára nálam szakavatottabbak majd meg is teszik, én csak két figyelemreméltó mondatára térnék ki, mert mindkettő egy irányba mutat és rejt magában veszélyeket a magyarság jövőjét illetően.

Az első mondat kocsmai szintű poénkodás volt, amelyre a miniszterelnök mindig hajlamos, válaszul a román kormánytól kapott demersra, amelyben állítólag kérték, a jó viszonyok megőrzésének érdekében, bizonyos témákat kerüljön. Orbán szerint azt is kérték, hogy „ne beszéljünk nemlétező romániai közigazgatási egységekről”. (sic!)

Itt valami gubanc van, mert teljesen valószínűtlen, hogy a román külügy ilyet értelmetlen ostobaságot kért volna! A demarsot nem hozták nyilvánosságra, nem ellenőrizhető a tartalma. Orbán úgy értelmezte, „nyilván Erdélyre és Székelyföldre gondolnak”. Sokkal inkább hiszem, hogy rossz fordításról, vagy ami még valószínűbb, szándékos ferdítésről van szó Orbán és csapata részéről, hogy el lehessen sütni a poént, mivel a nem kis derűvel, pontosabban kaján mosollyal előadott válasz a következő volt: „Mi soha nem állítottuk, hogy ezek (Erdély és Székelyföld) román területi egységek lennének”. Hatásvadászat a köbön !

A második mondta, amely nálam kiverte a biztosítékot (lehet legyinteni, mit számít ez ?), még ennél is durvább és veszélyesebb volt, amikor a beszéde végén, a célok ismertetése közben ez tört ki belőle. "A nemzetegyesítésben állhatatosnak maradni"!

Már jó pár éve azon a véleményen vagyok, hogy Orbán, mivel az országon belül már elért mindent, amit csak akart, úgy szeretné beírni magát a történelembe, mint a magyarság újraegyesítője.

Ezt most nem átallotta expressis verbis kimondani.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

4 blogbejegyzés
p.domonkos8
2 karma