Júliustól is legyen tesztelési állomás Nyitra megyében, legalább a határátkelők közelében

farkas.ivan
2021. június 29.
Lezajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 30. képviselő-testületi ülése. Az MKP megyei frakcióvezetőként elemzem a testületi ülésen történteket, különös tekintettel a régióinkat és közösségünket érintő ügyekre.

Hétfőn, 2021. június 28-án zajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 30. képviselő-testületi ülése. Július1-től alaposan lecsökken az állami költségvetésből fenntartott Covid-tesztelési állomások száma. Mivel számos olyan dolgozó ingázik naponta magyarországi munkahelyére, aki ilyen-olyan oknál fogva nem oltatta be magát s mivel júliustól roppantul beszűkül az ingázók számára az országhatár átlépésének feltételrendszere, ezzel a munkahelyükre való utazás lehetősége, a megyei ülésen az MKP megyei képviselőcsoportja nevében azt javasoltam, hogy a megye létesítsen Covid-tesztelési állomásokat a megye déli határátkelői közelében – Komárom, Párkány, Szalka, Ipolyság – mindenütt, ahol júliustól megszűnnek az állami költségvetésből fenntartott tesztelési állomások. Legalább az ingázók számára legyen további lehetőség a tesztelésre. A megyei testület a határozati javaslatomat elfogadta, megbíztuk tehát a megyei hivatalt és a kerületi főorvost, hogy a határozatot, lehetőségeik keretében hajtsák végre.

A megyei önkormányzat ülésén megjelent Martin Klus, a SzK Külügyminisztériumának államtitkára, aki szót kért, hogy szólhasson a jelen lévőkhöz. Felszólalása kezdetén, az MKP jelen levő 10 megyei képviselője, egy szálig elhagytuk a tanácstermet. Tiltakozásul az ellen, hogy az állampolgársági törvény módosítása kapcsán velünk, szlovákiai magyarokkal riogatott, amikor befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlította helyzetünket és azt állította, hogy a szlovákiai magyarság biztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára. Mivel arra volt kíváncsi, mi a véleménye a jelen levő megyei képviselőknek az Európai Unió jövőjéről az erről szóló nyilvános konzultáció kezdetén, a beszédét követő vitában elmondtuk az MKP képviselőcsoportjának véleményét és kérdéseket fogalmaztunk meg számára. Erről bővebben majd a következő írásban.

Dr.Viola Miklós, az MKP megyei képviselője a kórházreformmal kapcsolatos veszélyekre hívta fel a figyelmet, amely a Nyitra megyében található kisebb kórházakra vonatkozik. A megye területén több kórház esetében tervezték el az akut kórházi ágyak számának jelentős lecsökkentését, ami az egészségügyi ellátás eddigi színvonalának érezhető lecsökkenését eredményezhetné. A megyei testület elfogadta a doktor úr javaslatát, hogy a megyei hivatal foglalkozzon a szakmai témával és érje el, hogy a megye ez irányú érdekei ne sérüljenek.   

A komáromi, egykor nővérszálló értékesítéséről szóló anyagot a megye elnöke és a megyei hivatal kezdeményezésére a testület levonta a tanácskozás napirendjéről, mivel a beterjesztett anyagtól eltérő módon kívánja a megye az egykori nővérszállót értékesíteni. Hármas megállapodás készül Nyitra megye, az Agel kórház és Komárom városa között ingatlanok értékesítéséről, amely csomag egyik tétele lesz az egykori nővérszálló épülete, másik tétele az alatt elterülő beépített telek, további tételek, ingatlanok társaságában.   

Mivel Nyitra megye tavaly a Rába-Duna-Vág EGTC tagjává vált, a megyei testületi ülésen az EGTC szerveibe megválasztottuk a megyénket képviselő tisztviselőket. Az EGTC felügyelő tanácsába Földes Csaba, az MKP megyei képviselője lett megválasztva, az EGTC szakbizottságába Jobbágy József megyei képviselő és Viera Juricová-Melušová, a megyei hivatal regionális fejlesztésekért felelős osztályának vezetője.

A megyei képviselő-testüleben jóváhagytuk két benyújtott IROP pályázat megyei önrészét, mégpedig a Vágsellye és Gúta közötti, valamint az Érsekújvár-Gúta közötti útszakasz teljes burkolat-felújítását megcélzó pályázatok költségvetésének megyei önrészét.

A testület kiértékelte az ógyallai SOS gyermekvédelmi szociális intézmény élére meghirdetett pályázatot. Jóváhagyta, hogy Dr. Hajník Angelika legyen az intézmény igazgatója. Nyitra megye elnöke az intézmény igazgatójává hamarosan kinevezi. 

A megyei önkormányzat a Leader társulások számára jóváhagyta az 1.intézkedés támogatási csomagját. Összesen 377 ezer € megyei támogatás jut 147 pályázat számára a regionális védjegyek megszerzésére, valamint közületek, társulások tevékenységére. A megyei testület jóváhagyta a 2. intézkedés támogatási csomagját is. Ezen belül 19 pályázatot támogat összesen 53 ezer euróval hagyományok ápolására, falvak felújítására és helyi akciócsoportok tevékenységére.

A megyei testület elfogadta Nyitra megye 2021. évi költségvetésének 5. módosítását. Ezen belül az Érsekújvári Összevont Középiskola – Elektrotechnikai Szakközépiskola 200 ezer eurót kap a tönkrement gázkazánjának felváltására, a Vágsellyei Megyei Rendelőintézet 606 ezer eurót épületfelújításra, a kovácspataki DUNA szociális intézmény 107.300 eurót épületfelújításra, hasonló céllal több ezer eurónyi támogatás lett megszavazva a barsbaracskai BARACHA, a lontói PLATÁN, valamint az érsekújvári A REMÉNY KORA szociális intézményeknek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.