Eszel te rendesen?

Hodossy Katalin
2022. június 10.
Eszel te rendesen?
Biztos hallottad már ezt a kérdést nagyitól, anyutól.
Én most úgy teszem fel neked ezt a kérdés, hogy eszel te rendesen zöldséget?

Rendesen nem azt jelenti, hogy állandóan nyers répát kell ropogtatnod saláta levéllel. Rendesen nem is azt jelenti, hogy tudsz-e zöldségekből főzni. Rendesen azt jelenti, hogy rendszeresen kellő mennyiségű és minőségű növényi ételt eszel számodra megfelelő összetételben és időzítésben.

Hogyan tudod eldönteni, hogy eszel-e rendesen? Sokféle képpen vizsgálódhatsz, én most ajánlok neked egy olyan módszert, ami biztos választ ad neked a kérdésre. Nincs más dolgod, mint egy kicsit magadba nézni, feltenni magadnak ezt az 5 kérdést: 

1. Energikusan ébredsz?

2. Van erőd a napi feladataidhoz?

3. Rendszeres és puha a székleted?

4. Puffadsz?

5. A hangulatod napközben kiegyensúlyozott? 

Nézzük, mikor lehetünk elégedettek az eredménnyel!

Minden kérdésre igennel feleltél

Ha az összes kérdésre igennel tudtál felelni, akkor hátradőlhetsz, hiszen nagy valószínűséggel rendesen eszel, a tested pedig energikus, kiegyensúlyozott működéssel jutalmaz meg téged cserébe. Csak így tovább!

Csak 1 kérdésre válaszoltál nemmel, a többire igennel

Ha akárcsak egyre is nemleges a válaszod, kezd el megfigyelni magadat, mikor jellemző rád az adott állapot. Például, ha a második kérdésre nemet feleltél, akkor figyeld meg magadat, honnét fakadhat az erőtlenség. Mondjuk, a megfigyelésed után rájössz,hogy jellemzően azokon a napokon vagy erőtlen, amikor nem alszol jól éjszaka. Akkor figyeld meg azt is, hogy mit csinálsz a rossz éjszaka előtti napokon. Lehetséges, hogy itt is az étkezés lesz a hunyó, mert a rosszul összeválogatott és időzített étel bizony jelentősen tud rontani az alvás minőségén. 

Egyetlen 1 nemleges válasz esetén ilyen belső megfigyeléssel magad is rájöhetsz a probléma okára, és egyedül vagy segítséggel találhatsz rá könnyedén megoldást. Igen, 1 probléma esetén is érdemesnek tartom, hogy szakemberhez fordulj, mert segítségével gyorsabban érsz majd el tartósabb eredményt. 

2 vagy több kérdésre válaszoltál nemmel

Ha ötből legalább 2 válaszod nem, akkor kérlek, azt vedd komolyan. Ne bagatelizáld el a dolgot. Például vegyük azt, hogy energikus vagy reggel és napközben úgy érzed van erőd mindenhez, de előfordul, hogy puffadsz, rendszertelen a székleted és bizony hirtelen hangulatingadozás is el szokott kapni. Tudom, hogy mások is együtt élnek ezzel, sőt sokak szerint ez normális. Nem, a rendszeres puffadás, az állandósult problémák a széklettel nem normális állapotok. A hirtelen hangulatingadozás szintén nem normális. Mindezek hátterében nagyon gyakran egész egyszerűen az áll, hogy nem eszel rendesen. És mivel a szervezeted már több fronton jelez neked, így azt javaslom, ne kezdj bele öngyógyításba. Ha felismerted és beismerted magadnak, hogy 2 vagy annál több kérdésre bizony nemmel tudsz csak felelni, akkor fordulj szakemberhez.

Még 1 jó tanács a végére: Ne változtass fejetlenül!

Akár egyedül, akár szakember segítségével kezdesz el foglalkozni a problémáddal, légy magaddal türelmes és haladj kis lépésekben. Kezdeti lépésként akár keress fel engem: info@hodossykatalin.sk 

Várlak szeretettel online vagy személyes állapofelmérésre, étrendjavító konzultációra vagy étkezési tanácsadással egybekötött étrendbeállításra. 

Hodossy Katalin
étkezési tanácsadó, okleveles TÉNÉ szakértő

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Hodossy Katalin
5 blogbejegyzés
Hodossy Katalin
12 karma
Hodossy Katalin vagyok, Dunaszerdahelyen élek, Vásárúton működtetem étkezési tanácsadómat és főzősulimat. Ha te ezektől a településektől távol élsz, akkor is van lehetőség közös munkára, hiszen étkezési tanácsást nagyrészt online végzem - videocseten keresztül. Szintén online végezhető el a Menőkanál címet viselő főzőtanfolyamom is.

Látogass el weboldalamra, ahol szakmai munkámról tudhatsz meg többet:

https://www.hodossykatalin.sk/rolunk

Kövess a Facebookon keresztül:

https://www.facebook.com/hodossykatalin