Bős lakosai, magyarjai és keresztényei száma is drasztikusan csökkent.

Bindics László
2022. március 25.
Lesújtó eredményt hozott a 2021-es népszámlálás eredménye Bős városára.

Míg 2011-ben 5311 lakosa volt a városnak, addig 2021-re az összlakosság száma 5232-re fogyatkozott. Fejlődés és gyarapodás helyett csökkent az itt élő emberek száma. A magát magyarnak vallók száma  nagy mértékben mérséklődött. Míg 10 éve 4711 fő vallotta magát magyar nemzetiségűnek, ez 2021-re 4217 apadt.  

494(!) magyar nemzetiségű emberrel él kevesebb napjainkban a városban, mint 10 éve.

Ez óriási szám! Több mint 10%-os hanyatlás. Hová lettek Bős magyarjai? Ezzel szemben a szlovákok száma nőtt: 580-ról 727-re, vagyis 147 fővel. A keresztényeknél még lesújtóbb a helyzet. Míg 2011-ben 4810 polgár vallotta magát keresztény vallásúnak, ez napjainkra  3961-re redukálódott.

Ez 849(!) keresztény „eltűnését” jelenti.

Mindkét esetben a számbeli csökkenés felér egy Bős melletti kisebb település teljes lakosságszámával. Ezek a pozitívnak nem nevezhető adatok egy rossz bizonyítványt állítanak ki.

Nem csak szavakban és gesztusokban kell tenni Bős városában a lakosok fejlődéséért, hanem tettekben is. Nem szabad hagyni, hogy a városban élő emberek, keresztények és magyarok száma gyarapodás helyett, tovább zsugorodjon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Bindics László
35 blogbejegyzés
Bindics László
36 karma
Az én szülőföldem, sokunk szülőföldje, ahogyan mi magunk között mondjuk, a Felvidék. Ez az otthonunk. És nem egy vagy két emberöltő óta, hanem évszázadok óta, amihez nyitott mentalitás társul. Naivnak tűnik, de gondoljunk csak bele, ki ne óhajtana becsületet és tiszteletet látni maga körül, szülőföldjén ahelyett, ami van? Becsületet a munkájának, tisztességes kereset formájában is. Azt hiszem, hogy sokan szeretnék ezt így megélni. Ehelyett látszatot, valakik döntéseit kapjuk kézhez. Mondjuk ki, mindenre jutna az államból, ha a betervezett anyagiak mind egy szálig megérkeznének oda, ahová valók. Például miért kell megkülönböztetést alkalmazni észak és dél között? Hiszen tetszik vagy sem, de mi vagyunk az ország szíve és motorja.