Az Eurovízió mint háborús övezet

dd

A részletek természtesen titkosak, de annyi bizonyos, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál csaknem hetvenéves története során soha nem volt még akkora biztonsági készültség, mint idén Malmőben, ahol holnap kezdődik a viadal.

Tavaly Svédország nyerte ezt a sajátos szabályok szerint működő dalversenyt, amelyen inkább az országok mérkőznek, mint a dalok, és amelyet zenei szempontból sokszor elemeztünk már e hasábokon, úgyhogy most nem esik szó zenéről. (Az idei felhoztal  meghallgatható a dalfesztivál honlapján, sőt a fanatikusok már tripla CD formájában is birtokolhatják a 37 induló ország 37 versenydalát.)

A palesztin–izraeli háború miatt több országban is tiltakoztak Izrael részvétele ellen, a leghangosabb Izland és Finnország volt – ők azt is kilátásba helyezték, hogy bojkottálják a versenyt, ha a szervezők hagyják indulni Izraelt. Arra hivatkoztak, hogy az ország számos háborús bűncselekményt követett el Gázában az október óta tartó öldöklés során. A szervezők végül (a verseny történetében először) felszólították az izraeli illetékeseket, hogy egy másik dalt válasszanak, mert az eredeti szerzemény szövegében túl sok a politikai utalás. Az izlandiak és a finnek így végül megbékéltek a helyzettel és ott lesznek a mezőnyben.

Világszerte rengeteg rajongója van az Eurovíziós Dalfesztiválnak – olyannyira, hogy pár éven át még Ausztrália is szerepelt a mezőnyben, akkora volt az ottani kereslet. A versenydalt az országok közszolgálati médiájában választják ki az illetékesek – rájuk van bízva, milyen módon: több fordulós tévéműsorban vagy egy vezetőségi értekezleten. A nevezésért és a tévéközvetítésért is fizetni kell, az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) ebből finanszírozza az előkészületeket. Ki-ki eldöntheti, megéri-e neki a befektetés. Magyarország és Szlovákia például úgy döntött, nem éri meg nekik, a csehek azonban töretlenül próbálkoznak idén is. Egy biztos: a győzelem jót tesz az adott ország idegenforgalmának. Malmőbe, Svédország harmadik legnagyobb városába a szervezők szerint 89 országból készülnek nézők a két elődöntőre, illetve a szombati döntőre. Miután Svédország versenydala (Loreen: Tattoo) megnyerte a tavalyi Eurovíziót Liverpoolban, bejelentették, hogy nem Stockholm lesz a helyszín, hanem egy turisztikailag kevésbé népszerű hely. Azért is örvendeztek annyira, mert az ABBA pont ötven évvel ezelőtt tarolta le a mezőnyt a Waterloo-val, és a jubileumot így alaposan megünnepelhetik.

A szervezés azonban akadozva zajlott. Malmőben 15 ezres muzulmán közösség él, akik nem szívesen látják az izraeli versenyzőt. Szegény Eden Golan hónapok óta kap fenyegető üzeneteket közösségi oldalán. A 20 éves énekesnő egy tévéműsorban harcolta ki a jogot, hogy képviselhesse hazáját. Egyébként nem ő lesz az egyetlen izraeli induló az Eurovízió színpadán – a luxemburgi versenyző, Tali Golergant szintén izraeli származású.

Svédország közölte, hogy egy grandiózus, káprázatos Eurovíziós Dalfesztiválnak kíván otthont adni, hiszen ezt az eseményt világszerte 200 millióan nézik. A helyszínre érkező mintegy 100 ezer látogatónak azonban fokozott biztonsági intézkedésekre kell számítania – az Izrael részvétele miatt tervezett palesztinbarát tüntetések, valamint a Svédország NATO-csatlakozása óta kialakult új geopolitikai helyzet miatt. Nem sétálgathatnak és gyülekezhetnek szabadon, a város egyes kerületeibe való belépéskor a repülőtérihez hasonló biztonsági ellenőrzésen kell átesniük. Civil ruhás rendőrök vegyülnek a tömegbe, akik azonnal elkobozzák a politikai üzeneteket tartalmazó transzparenseket, plakátokat, de még a látogatók pólóin szereplő feliratokat is intenzíven olvasgatják majd.Az EBU az utóbbi hetekben több nyilatkozatot kiadott, hangsúlyozva, hogy az Eurovíziót politikamentes eseménynek tekinti, és ragaszkodik ahhoz, hogy a verseny a közszolgálati műsorszolgáltatók, nem pedig a kormányok között zajlik. Ennek ellenére 2022-ben kitiltották Oroszországot az Eurovízióról Ukrajna lerohanása miatt, miután több európai műsorszolgáltató felszólította őket erre. A petíciót indító finn és izlandi művészek szerint kettős mércét alkalmaznak, az EBU azonban azt állítja, a két háború teljesen más jellegű.

Eden Golan a második elődöntőben, azaz csütörtökön lép színpadra Hurricane című angol nyelvű dalával, amelybe azért átmentettek néhány sort az eredeti, October Rain háborúra utaló szövegéből. (A neten mindkét szám elérhető, össze lehet hasonlítani őket.)

Sokan egyébként azt javasolták az októberi gázai eseményre hivatkozva, hogy a szervezők egyszerűen fújják le az egész versenyt, illetve halasszák el egy évvel. Ez ügyben is indult egy nemzetközi petíció, de az EBU kapásból elutasította a javaslatot, és úgy tudni, a Malmőben várható biztonsági intézkedések költségeibe sem szállnak be. (Az Eurovíziós Dalfesztivál eddig csupán egyszer maradt el: 2020-ban a koronavírus-járvány miatt.)

A helyi biztonsági főnök, Per-Erik Ebbestahl szerint számolniuk kell a tüntetések erőszakba torkollásának kockázatával, a megnövekedett terrorfenyegetettséggel és a Svédország márciusi NATO-csatlakozása után Oroszországgal tapasztalható feszült viszonnyal.

Malmö központjában az Eurovízió hivatalos plakátjai mellett tiltakozó transzparensek is láthatóak, amelyek ugyanezt a színes mintát követik, de az Eurovízió szót „népirtás” szóval helyettesíttették rajtuk. A palesztin Orwa Kadoura, a tiltakozások egyik szervezője szerint az izraeli delegáció „azért van itt, hogy Izraelt és kormányukat képviselje, amely jelenleg is népirtást követ el”. Malmö rendőrfőnöke, Petra Stenkula pedig ezt üzeni: „Készen állunk mindenre, ami megtörténhet”.

dd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?