Percről percre

Az özvegyi nyugdíjról

Amikor meghal egy közeli családtag, a mély fájdalom mellett sokszor anyagi problémákkal is meg kell küzdeni, főleg ha a családfenntartó hunyt el. A túlélő özvegy hozzátartozói nyugellátást intézhet magának, mely összege azonban olykor meglepő. A Szociális Biztosító vajon megfelezheti a kiszámított özvegyi nyugdíj összegét? Olvasói levélre reagálva erre keresi a választ ifj. Mészáros Lajos jogász.

Nem igazán fontos, hány órát alszik az ember

Közkeletű vélekedés, hogy az alvásban rendkívül fontos az időtartam – a legtöbbször azt halljuk, hogy függően az életkortól, de napi 7–9 óra közötti alvásmennyiségre van szükségünk, és ez alapvetően tényleg fontos is. 

Ki itt a bunkó?

Mosolyogj többet, mondják neki a munkahelyén, miközben ő pont az a típus, akit folyamatosan azzal szembesítenek az ismerősök, hogy bunkó. Igen, így, minden mögöttes magyarázat nélkül, csak bunkó. Nem zárkózott, rosszkedvű, gondterhelt… 

Hogyan vásároljunk termőföldet Szlovákiában?

Régen elég szigorú és bonyolult törvény volt érvényben a mezőgazdasági területek tulajdonjogának az átruházásáról, manapság azonban a szántóföldek eladása viszonylag zökkenőmentes. Ma már nemcsak az vehet szántóföldet, aki ott gazdálkodni, vállalkozni akar, hanem gyakorlatilag bárki, akár külföldi személy is.

Jubileumi könyv Doncsev Toso születésnapjára

Május 9-én, csütörtökön tartották Doncsev Toso bolgár–magyar író, szociológus legfrissebb könyve, a Korszakok korlátai bemutatóját a budapesti Benczúr Ház Kulturális Központban.

Szívelégtelenség – Nem betegség, hanem tünetegyüttes

Mi a szívelégtelenség és mi váltja ki? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyenek a kezelés lehetőségei? Néhány kérdés, amit a 10 éves Egészségesebb Szív Szövetség (Únia pre zdravšie srdce) szervezet a négy hétig tartó Szívből jövő válaszok című sorozat keretében dr. Eva Gonzalvesová kardiológusnak feltettek. A válaszok legfontosabb részeit foglaljuk most össze.

Bejutottak a Gázai övezetbe az első segélyszállítmányok

Bejutottak az első segélyszállítmányok a humanitárius tengeri folyosó irányából a Gázai övezetbe, a palesztin terület tengerpartjánál pénteken átadott ideiglenes mólón keresztül – közölte az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) igazgatója.

Elhalasztják jövő hétre tervezett kormányellenes tüntetésüket a cseh gazdák

Elhalasztják a jövő hét szerdára tervezett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, az Agrárszövetség vezetése pénteken késő este bejelentette, hogy akciójukat június 4-re halasztják a negatív reakciók következtében. A cseh szakszervezetek szövetsége korábban szintén bejelentette, hogy a jövő hét keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget.

Bősi bunyós sikerek

Huszadik alkalommal került megrendezésre a Kempo Memorial cup névre keresztelt nemzetközi nyílt világkupa Szigetszentmiklóson, ahol Németország, Románia, Ukraina, Csehország és Magyarország mellett Szlovákia is képviseltette magát 2 klub révén.