Családtámogatás

Jéney Gàbor
2022. június 27.
A kontextusok fontosak. Illik oda figyelni rájuk. Nem támogatom Matovič családtámogatási rendszerét.

Nem értek egyet Igor Matovič féle családtámogatással. Nem értem miért kell a Dunában vizet önteni vagy az erdőbe fát vinni? 

Minden törvény egy adott célt kell, hogy szolgáljon. Ez is szolgál egyet egy kicsit csökkenteni a párt népszerűtlenségét. Miért kell olyan családoknak még több pénzt adni, ahol eddig sem hiányzott? 

Vannak jó pontjai a csomagnak pld a növekvő gyereksegély. De viszont az ország szegényebb fele nem kap vagy kevesebbet kap. Azt sem értem miért kap kevesebbet egy 15+ gyerek, mint egy 15 év alatti? Azt sem feledjük el hogy erre a költségvetésben nincs fedezet, tehát valószínűleg adó, illeték emeléssel vagy valamilyen eddig ingyenes szolgáltatás fizetősé tételével fogják behajtani rajtunk. Jelenleg még az üzemanyagok adóját sem képesek csökkenteni nem hogy egy 1,2 milliárd € programot finanszírozni. 

Már tudjuk, hogy az önkormányzatok rosszabbul fognak járni. Tehát amivel többet fognak kapni a jó módú családok annyival többet fogunk fizetni az önkormányzatoknál. Már rég egy új rendezési tervel kellett volna optimalizálni az önkormányzatokat úgy települési szinten, mint járási és megyei szinten. 

Még ellenzékben 80 óvodát ígértek egyet sem építettek. Papíron mindenkinek van férőhely, de a valóságban nem. Itt is a szegény családokon csattan az ostor. Nem beszélve az alulszocializált cigány közösségről amelyek a hazai demográfiai egyik motorja és még is születésükor eldől a sorsuk. S utána pedig teli szájjal mondják a politikusok, hogy nem akarnak dolgozni. Hát hogy is akarnának amikor már generációkkal visszamenőleg nincs referenciájuk. Ma sokkal nehezebb egy ilyen környezetből kiszakadni, mint alkotni bármit azoknak akiknek ez természetes. 

Ugyanúgy sem az állam sem az önkormányzatok nem létesítettek különböző pelenkázó helységeket vagy olyanokat ahol tudnák táplálni az anyák a kicsinyeiket az nélkül, hogy bámulnák őket. Megjegyzem a nyilvános szoptatást támogatom. 

A lakhatás is gond sok család nem tud saját lakást, házat vásárolni és bérelni. Tudjuk ez óriási üzlet. Vannak olyanok akik feketén adnak ki lakásokat. Az ingatlanfejlesztők eddig olcsón tudtak új lakásokat építeni, de most ennek is vége. Ráadásul a lakáshitelek is egyre drágábbak. 

Család szervezetek panaszkodtak, hogy sokszor nincsenek megfelelő szabadidő programok gyerekek számára, hiába ad rá pénzt az állam.  Szóval a probléma összetettebb, mint némi gyereksegély és adóbónusz. A családonbelüli erőszakról különböző függőséggel küzdőkről nem is beszélve, ahol a legnagyobb segítség az lenne, hogy ki jöjjön időben a rendőr és komolyan vegye az áldozatot. Legyen valódi távoltartási törvény és menedék a bántalmazottaknak. 

Itt had jegyeztem meg, hogy a szakminiszter asszony liberális és feminista és valahogy eddig nem könnyítette meg a családonbelüli erőszak bebiztosítását. 

Jobboldali keresztény-szocialistaként fontos dolognak tartom a családok támogatását. Pláne ezekben a nehéz időkben. De ott kell segíteni, ahol szükség van rá és úgy ahogy igénylik a segítséget. Én sok milliárdos csomagok helyett, inkább újra osztanám a pénzeket. Egy gazdag család, ahol sok ezer € havi bevétel van nincs semmi szükségük 30-40€ gyereksegélyre sem pár 100€ adóbónuszra. Semmivel sem fognak rosszabbul élni és több gyereket sem fognak bevállalni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma