Civil erők

Jéney Gàbor
2022. március 22.
"Három ember van ezen a világon. Birkák, farkasok és juhászkutyák. Néhányan szeretnék azt hinni, hogy nem létezik gonoszság. És ha találkoznak vele, nem tudják megvédeni magukat tőle. Ők a birkák. Vannak ragadozók, akik erőszakkal kerekednek felül a gyengéken. Ők a farkasok. És végül vannak azok, akik készek erőszakot alkalmazni, de csak azért, hogy megvédjék a nyájat. Az ő dolguk az, hogy megküzdjenek a farkasokkal. Ők a juhászkutyák."
Azt már csak én teszem hozzá, hogy nem mindig erőszakkal kell küzdeni a farkasokkal.

Mit is jelent számomra a hazafiság. No nem azt amit a szélsőjobbnak nem az ami elválaszt, legyen az bőrszín, szexuális orientáció, vallás vagy világnézet. Nekünk keresztény-szocialistáknak vissza kell venni a patriotizmust. 

Nos a hazaszeretet egyik formája a szolgálat. Persze nem mehet el mindenki lelkésznek vagy katonának esetleg mentősnek. De sokan vannak, akik önkénteskednek. Sajnos ma ezt a civilek szervezik meg. Persze nem az a gond, hogy ők megszervezik, hanem az hogy az állam nem. 

Én önkéntes tűzoltó parancsnok voltam egy rövid ideig. Sajnos munka miatt el kellett költöznöm. Szeretett Gömörömből és passziváltattva lettem. Nem lehet ezt csinálni munkásszálóról és 3 műszakban. Még amikor voltam egy ilyen tanfolyamon amire már nem emlékszem, hogy 2 vagy 3 napos volt, de minden esetre az alapoktól az atomkatasztrófáig volt mindenről szó. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy azt belénk verték, miszerint mindenkit meg kell menteni aki bajban van! Teljesen mindegy, hogy az a ellenségem vagy összevesztem vele tegnap esetleg az embernek betartott. Akkor csak tűzoltó van, áldozat és civilek.

Már a covid idején is látni lehetett, de most már tisztán kézzel fogható a civil erők hiánya. Szinte egyetlen szervezet ami megmaradt az önkétes tűzoltóságok. Bár meglepődtem, hogy északi önkénteseknél milyen modern technológia van. Ez sajnos délen nem mondható el. De visszatérve az aktualitásokhoz hiányoznak a civil erők. Sajnos az elmúlt 30 évben ez a szervezet elsorvadt. A politikum aszisztálása mellett. Ma keleten a menekültek csak is kizárólag a civileknek köszönhetően van valamiféle ellátás. Az állam késő kapcsolt. S még jöhet itt mondjuk árvíz vagy bármi más is. Önkéntesek azért vannak, hogy amikor szükséges, akkor segítsenek. 

Sajnos ma semmi sem megy rendesen. Mert nincsenek kiképzett önkéntesek, nincs semmiféle felszerelésük és nincsenek meg azok a protokolok amelyeket követve tudnák kezelni a problémát. A covid önkéntesek is sokban kerültek, de minden tiszteletem nekik. Azonban tegyük fel a kérdést, hogy nem volna-e jobb fenntartani egy struktúrát ami, ha kell akkor a rendelkezésünkre áll. Kerül valamiben, de vajon mennyit ér az hogy a lehető leggyorsabban és legszakszerűben kezelve van az adott szituáció. 

A legtöbb polgármester nincs kiképezve válságkezelésre és a kormány már másodszor hagyta az önkormányzatokat magukra. Ennek nem kellene így lenniük. Régebben voltak erre kiképzett szakemberek és most is van bár nem tudok róla, hogy volna ilyen képzés. Sajnos az önkénteseknek is improvizálniuk kell sokszor. De még így is ember feletti, amit csinálnak. Minden tiszteletem az övék. De így meddig bírják? Meddig lehet ezt csinálni? Hiszen nekik is van magánéletük és problémáik. 

Kivétel az önkéntes tűzoltók. Ez az a szervezet amit még fejlesztettek. Bár jó volna ezt is egy szintre hozni az egész országban. S itt is lehetne új képpeségeket elsajátítani és a világ új kihívásokat fogalmaz meg. Jó volna ha ezekre jó válaszokat adni. 

Félre értés ne essen nem a kommunista idők nagyra nőt és fenntarthatatlan struktúráját sírom vissza. S nem a páváskodó díszpinytyeket meg az alkoholizmust. De most is vannak olyan országok, ahol piacgazdaság mellett az állam fenntart egy jól működő civil struktúrát. Nyilván nem csak a hazaszeretet az egyetlen motiváció, hanem ez mellett sok minden más is. Hiszen aki a hazáját szolgálja azt megéri megbecsülni. Tehát vannak jó példák van honnan inspirálódani. Nyilván nem lehet egy az egyben mindent átvenni és a hazai viszonyokhoz kell őket igazítani. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma