Az új drog törvény kritikája

Jéney Gàbor
2022. március 19.
Sommás véleményem a "marihuana" törvény módosításáról.

Módosították a drog törvényt, már nem 5 évre, hanem "csak" 1 évre ültethetnek le, "hurrá". Ennek most mi az értelme? Miben segíti ez a fogyasztókat? 

Gyakorlatilag csináltak egy semmire sem jó törvényt. Siker a liberálisoknak, mert enyhítettek, siker a konzervatív pártnak és az illiberálisnak, mert még mindig büntetik a fogyasztást. A jó öreg kommunista alapelv még mindig megmaradt. Miért kell a fogyasztót bünteni? Mert az nem üt vissza? Miért nem lehet őket békén hagyni. Az ember még jó sem érezheti magát?  Miért nem az előállítással, forgalmazással foglalkozó alvilágot üldözik? 

De ez csak a kis emberre érvényes. Mert ugye a politikusokat nem ellenőrzi senki. Ők úgy járnak munkába és hoznak a mi életünket befolyásoló döntéseket, hogy akár alkoholos állapotban, akár kábítószer hatása alatt lehetnek. S még a magán életükben is védi őket a képviselői immunitás. 

Én azt javaslom, hogy ne büntessék a fogyasztókat. Ne zárjanak börtönben meg ne jelentsen az senki számára rovást, hogy kábítószert fogyasztott. Persze az nem azt jelenti, hogy ne szankcionálják. Ha valaki így vezet, akkor vegyék el a hajtásiát, ha így használ fegyvert, akkor vonják be az engedélyét és vegyék el tőle a fegyvereit. Ha úgy kell valakit összekaparni, akkor vigyék be a detoxba és azzal sincs semmi bajom, hogy regisztrálják ezeket fogyasztókat. S ha egy adott időintervallumban egy bizonyos esetszámot eléri, akkor lehessen eljárást indítani és kezelésre utasítani. De csak a fogyasztásért börtönre, meg felfügesztettre senkit se ítéljenek!

Ez a törvénymódosítás, mert igazából csak az. A 50 plusszos korosztálynak igénye szerint készült. Nekik van a legkevesebb tapasztalatuk és a legnagyobb elutasításuk a kábítószerekkel. Nincs így az alkoholal. Minden városban éjjel-nappal beszerezhető. Nem úgy ahogy az alapvető élelmiszerek. Ehhez már nem mer nyúlni a kormány. 

2020-ban 27 523 dedikált alkoholbeteget regisztráltak. Itt a 45-54 korosztályban a férfiaknál 100 ezer főre jutott 338,6 és az 55-64 korosztályban 293,4. A dedikáltan kábítószer függők 2927 eset volt. 

Ez nem a számháborúról szól. Egyetlen eset is sok. Főleg a családnak, barátoknak és ismerősöknek. S azt is tudjuk, hogy ezek a számok csak a jéghegy csúcsa. De akkor sem lehet csupán azért valakinek elrontani a karrierjét és az életét, mert élt ezzel az anyaggal. Másik részről meg nem tudom, hogy akarja racionálni a költségvetést, ha ilyen nagy gondot jelent az alkoholizmus. 

De nézzük meg ezt a harmadik oldalról is. Van egy fenntarthatatlan igazságszolgáltatás és túlzsúfolt börtöneink. Az igazságszolgáltatás esetében tehermentesíteni kellene, hogy a tolvajok,csalók, gyilkosok, erőszakolók és nemierőszakolók kapják meg azt ami nekik ezért jár. Másrészt meg nem értem, hogy miért jó az nekem, hogy fizetnem kell valaki rabbtartását, akinek az összes bűne az volt, hogy rágyújtott egy füves cigire. Óriási pazarlás ezért valakit rács mögé csukni.

Aki erre rá van állva azt elvonóra kell küldeni. Az segít rajta nem a börtön. Meg kell előzni a fogyasztást. Azt meg drog prevencióval felkészült szociális munkásokkal, pedagógusokkal, pszichológusokkal és családsegítővel lehet. 

Én nem élek illegális anyagokkal de szeretnék egy olyan országban élni, ahol azért nem drogozik valaki, mert nem akar és nem azért mert a hatalomtól fél. Ez a fajta hozzá állás abszolút nem a nyugati, hanem inkább oroszos. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma