Hogyan járul hozzá vállalata a fenntarthatósághoz?

LIDL

Zuzana Sobotová – A Lidl tizenkilenc éve teszi jobbá Szlovákiát. Ez idő alatt több mint 16 millió euró értékben támogattunk tevékenységeket és szerveztünk ténylegesen projekteket. Két területen vetünk fel fontos társadalmi kérdéseket – mi a helyes az emberek és a társadalom számára, és mi a helyes a bolygónk számára.

Tudjuk, hogy egy ilyen méretű vállalatnak megvan a lehetősége arra, hogy valódi változást érjen el, és példát mutasson másoknak. Felelős vállalatnak lenni ma egyszerre kötelesség és nagy elkötelezettség. A stratégiailag fontos és fenntartható témák rendszerén keresztül arra összpontosítunk, hogy tevékenységeink ne csak egyszeri akciók legyenek, hanem hosszú távú projektek, amelyek egymásra épülnek, és így fokozatosan nagyobb társadalmi változást hozhatnak. Reméljük, hogy a jövőben a szlovákiai vállalati környezetben egyre inkább előtérbe kerül az átlátható tájékoztatás az egyes vállalatok tevékenységének környezeti hatásairól. Már négy átfogó fenntarthatósági jelentést tettünk közzé, amelyek mérhető célokat és konkrét kötelezettségvállalásokat tartalmaznak. Ezek elérhetők a www.spolocenskazodpovednost.sk weboldalon.

Martina Sujová – Elkötelezettek vagyunk az állatjólét és a biodiverzitás megőrzése iránt is. Felismerjük, hogy a partnereinkkel fenntartott erős és hosszú távú üzleti kapcsolatok kulcsfontosságúak vállalkozásunk sikeréhez. Ezért a méltányos díjazás és a minimális szociális normák biztosítására összpontosítunk beszállítóink számára. Ahhoz, hogy környezetbarát megoldásokat és modern technológiákat alkalmazzunk üzleteinkben, motivált alkalmazottakra van szükségünk. Törődünk kollégáinkkal és munkahelyi jólétükkel. Több száz súlyosan beteg gyermeknek segítünk a Kezdettől fogva jó kezekben (Od začiatku v dobrých rukách) programban. Már 1 600 000 fa nő a Lidl tátrai erdejében (Lidl les v Tatrách), amely vásárlóink hozzájárulásainak köszönhetően tovább bővül. Orvosi eszközöket és felszereléseket adományoztunk a pozsonyi, a besztercebányai és a kassai onkológiai központoknak. A Szlovák Vízművekkel együtt közel 1600 tonna műanyagot halásztunk ki a szlovákiai folyókból és víztározókból, és örülünk, hogy vásárlóink továbbra is támogatják a Ne hagyd elúszni (Nenechajme to plávať) projektet. A betétdíjrendszer elindításával már több ezer önkéntesnek nyújtottunk támogatást a Rakjuk rendbe Szlovákiát (Upracme Slovensko) kezdeményezésben azzal, hogy a visszaváltható italcsomagolásokért járó betétdíjat nekik adományozhattuk. Szervezői vagyunk a legnagyobb, Osztozz és segíts (Podeľ sa a pomôž) elnevezésű élelmiszergyűjtésnek, amely egész év folyamán zajlik üzleteinkben. Több tízezer diák oktatását támogattuk Szlovákia általános iskoláiban informatikai eszközökkel az Ön vásárlása = nagy segítség és a Festett Szlovákia (Váš nákup = veľká pomoc, Maľované Slovensko) projektek keretében. Ismét lelkesen buzdítottuk az ország lakóit, hogy vegyenek részt a szavazásban, és nyerjenek egy zöld Lidl Tisztást (Lidl Čistinka), városi parkot a városuknak, és mi már ismerjük az első 5 nyertest, ahol a Lidl Tisztások növekednek majd.

Cégük milyen fenntartható projekteket segít és hogyan járul hozzá a környezetvédelemhez?

M. S. – Egyértelmű, hosszú távú stratégiánk van a műanyagok csökkentésére, cseréjére és újrahasznosítására – REset Plastic. Ennek keretén belül köteleztük el magunkat, hogy 20%-kal csökkentjük az üzletünkben felhasznált műanyag mennyiségét, és 2025-re elérjük a saját márkás műanyag csomagolásaink maximális újrahasznosíthatóságát. Ehhez jött még a fekete műanyagok eltörlése és az átlagosan 20%-os újrahasznosított tartalom használata a saját márkás csomagolásainkban. Megjelentek a polcokon az első olyan ásványvizek is, amelyek csomagolása részben újrahasznosított anyagokból készült. Cél a felhasznált papír mennyiségének csökkentése is. Ezért döntöttünk úgy, hogy megszüntetjük a rendszeres heti szórólapok széthordását a háztartásokba.

Z. S. – Áruházaink és logisztikai központjaink építése és üzemeltetése során nagy hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóságra. Minden üzletünkben energiatakarékos LED-technológiát használunk a világításhoz, és minden épületünkben kizárólag megújuló, vízenergiából előállított energiára támaszkodunk. Kiválasztott üzleteink tetejére fotovoltaikus paneleket telepítünk, 2016-ban pedig megnyitottuk Európa egyik legkörnyezetbarátabb logisztikai központját Szereden, amely elnyerte a tekintélyes, nemzetközi BREEAM környezetvédelmi tanúsítványt a legmagasabb szinten. Bevezettük az új ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási rendszert. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy jobban azonosítsuk a magasabb energiaköltséggel járó területeket, és összpontosítsunk ezek hatékonyabbá tételére és az emissziós kibocsátások csökkentésére. Flottánkat nemcsak CNG/LNG-kamionok alkotják, hanem köztük van az első elektromos kamion is. Támogatjuk az elektromobilitást és az ügyfeleink számára elérhető töltőállomásokat.

Hogyan motiválják az alkalmazottakat és az ügyfeleket a zöld gondolkodásra?

M. S. – A bizalom a legértékesebb. Mi nemcsak beszélünk a társadalmi felelősségvállalásról, hanem minden nap meg is éljük azt. Szeretnénk, ha munkatársaink éreznék és megtapasztalnák, hogy a felelős üzletelésnek van értelme. Ugyanakkor azt is szeretnénk, ha az emberek felismernék, hogy mindenki megváltoztathatja a viselkedését, hogy környezetbarátabbá váljon. Ezért vonjuk be munkatársainkat hosszú távon projektjeinkbe, és lehetővé tesszük számukra, hogy valami nagy dolog részesei legyenek.

Z. S. – Arra is törekszünk, hogy folyamatosan tájékoztassuk ügyfeleinket arról, hogy mit jelent a fenntarthatóság a gyakorlatban. Egyre többen válnak CSR-tevékenységeink (Corporate social responsibility) nagyköveteivé, és a Lidlt felelős vállalatnak tekintik. Így szeretnénk motiválni őket arra, hogy kedvenc termékeik egészségesebb alternatíváit vásárolják, olvassák a címkéket és tanúsítványokat, és támogassák azokat a felelős projekteket, amelyek pozitív változásokat igyekeznek elérni Szlovákiában.

Mit jelent a fenntarthatóság a boltjaik polcain kínált választékban?

Z. S. – A választékban való felelősségvállalás már régóta a Lidl sajátja. Ezt számos olyan tanúsítvánnyal rendelkező termék bizonyítja, mint a Bio, Fairtrade, UTZ, MSC, Dolphin Safe és más minősítések. Folyamatosan bővítjük a vegetáriánus és vegán termékek kínálatát, valamint a tanúsított termékek körét, amelyekből a teljes választékunkban mintegy 1300 darabot kínálunk. Biotermékekkel 2012 óta rendelkezünk. 2018-ban az első országos üzletlánc voltunk, amely „E-mentes” zsemlét kínált, s ezt 2019-ben „E-mentes” kenyérrel bővítettük. Klímasemleges termékeket vezettünk be kínálatunkba. Ennek eredményeként a Vemondo, W5 Eco, Cien Nature, Next Level és BIO saját márkák kiválasztott termékei mostantól még környezetbarátabbak.

M. S. – Csökkentjük az élelmiszer-pazarlást, és három évvel ezelőtt elkezdtük a vásárlóknak a hűtött polcokon lévő kedvezményes árú élelmiszereket kínálni speciális dobozokban, amelyeken a „Bűntelen élelmiszerek! Ments meg bennünket, még jók vagyunk.” (Potraviny bez viny! Zachráň nás, sme ešte dobré) felirat szerepel. Ezt követte a gyümölcsök és zöldségek 3 kg-os dobozokban történő árusítása, amelyeket a vásárlók a pénztárak mögött találnak „A Lidlvel spórolunk az élelemmel” (S Lidlom šetríme jedlom) felirat alatt. Ez a forma is a fenntarthatóbb és felelősségteljesebb vásárlás körébe tartozik, és a természet mellett a vásárlók a pénztárcájukat is kímélhetik. Céljaink mindig nagyratörőek. De a lényeg az, hogy sikerül is teljesítenünk őket.  Minden arról szól, hogy tudatában vagyunk a felelősségünknek.

Miért vásároljanak a vásárlók fenntartható termékeket?

Z. S. – A Lidl számára fontos, hogy jó minőségű, biztonságos élelmiszereket kínáljon a vásárlóknak, amelyek pozitív hatással vannak mindenki egészségére. A felelősségvállalás a mi módszerünk a minőség biztosítására, miközben minden nap gondolunk a jövőre is. A vásárlók mindig az árat, a minőséget és a frissességet nézik, de emellett szükségük van újdonságokra is. Ezért kell egyre több „hozzáadott értékkel rendelkező élelmiszert” kínálnunk a fogyasztóknak. Vagyis olyan élelmiszereket, amelyeket tisztességes körülmények között, környezetbarát módon állítottak elő, amelyek csomagolása újrahasznosítható, és amelyek tartósítószer- és színezékmentesek. A fogyasztók igényeiről és vásárlói magatartásuk követéséről van szó. Ennek célja az egészségesebb termékalternatívák létrehozása, de az élelmiszerekben található nemkívánatos anyagok által okozott egészségügyi kockázatok kiküszöbölése is.

Mit gondol a PET-palackok visszaváltásának bevezetéséről?

M. S. – A betétdíjas rendszer 2022-es bevezetésével csak a Lidlnél adtunk lehetőséget a lakosságnak, hogy a visszaváltható italcsomagolásokért fizetett betétdíjat jó célra ajánlja fel, és a Rakjuk rendbe Szlovákiát kezdeményezés általános partnerei lettünk. Tehát a visszaváltással mindannyian kétszeresen is segíthetünk gyönyörű környezetünknek! Együtt már több mint 40 000 €-t gyűjtöttünk össze és ezzel több ezer önkéntest támogattunk. Így is szeretnénk megőrizni a jövő generációi számára egy tisztább környezetet. Köszönjük ügyfeleinknek, hogy támogatják ezt a projektet és velünk tartanak!

Zuzana Sobotová:

2002 óta dolgozik a Lidlnél, jelen volt az első üzletek megnyitásánál, részt vett a vállalat szlovákiai terjeszkedésében, és az elmúlt nyolc évben a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság témakörével foglalkozott a CSR-projektek vezető tanácsadójaként. 2016 óta dolgozik a rendszeres CSR/ESG-jelentéssel, és büszke a Lidl negyedik fenntarthatósági jelentésére. Személyesen vesz részt a kedvező változások, tevékenységek és projektek megvalósításában, ahol a visszajelzések szinte azonnal láthatóak.

„A felelősségvállalás azt jelenti, hogy szembe kell nézni a dolgokkal és a körülményekkel, becsülettel és gondoskodással, a helyes dolgok iránti érzékkel.”

Martina Sujová:

22 éve dolgozik a marketing területén. A Coop Jednota fogyasztási szövetkezetben kezdte marketingfelelősként, majd a P&G Prestige Productsnál és a Tescónál marketingmenedzseri és csoportvezetői pozíciót töltött be. Az elmúlt két évben a kommunikációs osztályon dolgozott a társadalmi felelősségvállalási projektek szakértőjeként.

LIDL logo
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?