A betétdíjas rendszer mindenki számára kifizetődő, és a természet is meghálálja

zálohovanie

A 2022-es év úgy vonul be a történelembe, mint az az év, amikor Szlovákiában elkezdődött a műanyag palackok és fém italcsomagolások visszaváltása. Azon országok tapasztalatai alapján, ahol már évek óta működik, a betétdíjas rendszer az egyetlen bevált megoldás, amellyel az italcsomagolások több mint 90%-a összegyűjthető. Országként elköteleztük magunkat amellett, hogy 2025-re mi is elérjük a 90%-os visszaváltási arányt, négy évvel megelőzve az Európai Unió által erre a célra meghatározott határidőt.

Ezért jött létre a Betétdíjrendszer-kezelő Társaság (Správca zálohového systému) – a környezetvédelmi minisztérium által kiadott megbízás alapján közhasznú szolgáltatásokat nyújtó nonprofit szervezetként. A Betétdíjrendszer-kezelő Társaság prioritása a begyűjtött csomagolások újrahasznosításának és későbbi felhasználásának elősegítése ugyanarra a célra, amelyre eredetileg készültek, ezzel támogatva a körforgásos gazdaságot és kímélve a természeti erőforrásokat.

A betétdíjas rendszer a szabadon szétdobált hulladék mennyiségének jelentős csökkentéséhez is hozzájárul, ugyanis az italcsomagolás az egyik legszembetűnőbb szemét a természetben. A betétdíjas rendszer 2022. január 1-jén indult Szlovákiában, amit 10 hónapba sűrített szigorú előkészítés előzött meg, amely kivitelezhetetlen lett volna a termelők és kereskedők intenzív együttműködése és bevonása nélkül.

A Betétdíjrendszer-kezelő Társaságnak sikerült túllépni a célértéket

A rendszer valamennyi partnerének köszönhetően, valamint a környezetvédelmi minisztérium támogatásával és együttműködésével sikerült túlteljesíteni a kitűzött célt, amely abban állt, hogy 2022-ben 60%-os visszaváltási arányt érjünk el. Ezt a célt a szlovák lakosság bevonásának köszönhetően sikerült jelentősen túlteljesíteni.

Közös erővel több mint 820 millió betétdíjas csomagolást sikerült összegyűjtenünk 2022-ben, és mintegy 1,1 milliárd visszaváltható csomagolást hoztunk forgalomba.

Ezzel már az első évben 71%-os visszaváltási arányt értünk el.

Mi a helyzet Szlovákiában jelenleg?

Ma a Betétdíjrendszer-kezelő Társaság több mint 1 milliárd begyűjtött műanyag palackkal és fémdobozzal, valamint 3093 gyűjtőponttal büszkélkedhet. A gyűjtőpontok mintegy 75%-a automatizált, és a kereskedők önkéntes részvétele már csaknem 62%-os.

A régiók összehasonlítása a tavaly begyűjtött anyagok mennyisége alapján:

Az első helyet 2022-ben a Pozsony megye szerezte meg, ahol a visszaváltott italcsomagolások 15,4%-át gyűjtötték össze.

Kassa megye 13,3%-ot ért el, amelyet szorosan követett Nagyszombat megye 12,5%-kal.

Besztercebánya megye az italcsomagolások 11,12%-át gyűjtötte be.

A Betétdíjrendszer-kezelő Társaság célja, hogy mindenkinek lehetősége legyen a visszaváltásra, és hogy a rendszer kényelmét és hozzáférhetőségét folyamatosan növeljék minden régióban. Ezért folyamatosan azon dolgozik, hogy az visszaváltó hálózatot olyan helyeken is bővítse, ahol a fogyasztónak nincs lehetősége a betétdíjas csomagolások visszaváltására a környezetében.

Betétdíjas rendszer az ügyfél szemszögéből

2022. január 1-jétől a vásárló az ital árán felül 15 eurócentet fizet a csomagolásért. A letétet nem terheli az áfa, így az mindig 15 eurócent lesz. A betétdíjas csomagolást bármelyik gyűjtőponton beválthatja – függetlenül attól, hogy az italt eredetileg hol vásárolta. A sérületlen, nem behorpadt, „ Z” szimbólummal megjelölt csomagolást a betétdíjas automatába helyezi be, vagy a pénztárnál leadja, és kap egy kupont. A kupont csak abban az üzletben válthatja be, ahol a csomagolást is beváltotta. A kupon értékét vagy levonják a vásárlás értékéből, vagy a pénztárnál kérheti a készpénzes beváltást. A betétdíjas rendszerben önkéntesen részt vevő kisebb üzletek esetében a kiskereskedőnek csak arra van lehetősége, hogy kedvezményt adjon a vásárlásból, készpénz kifizetésére nem köteles.

A betétdíjas rendszer az önkormányzatokra is pozitív hatással van

Megkönnyíti a fogyasztók számára az újrahasznosításra szánt italcsomagolások visszaváltását, elsősorban azáltal, hogy pénzösszeggel – a letét összegével – ösztönzi őket arra, hogy a csomagolást visszavigyék a gyűjtőhelyre, lehetővé téve annak hatékony begyűjtését.

A szétdobált hulladék mennyiségének csökkentése = a környezetünk esztétikai értékének növelése.

Javítja az újrahasznosítást, csökkentve az italcsomagolások előállításának, fogyasztásának és újrahasznosításának környezeti hatásait.

Az elsődleges PET-anyaghoz képest az újrahasznosítás 54%-kal csökkentheti az energiafelhasználást és 23%-kal az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Motiválja és bevonja a fogyasztókat a szétdobált hulladék elleni küzdelembe.

Azokban az országokban, ahol bevezették a betétdíjas rendszert, a betétdíjas csomagolásból származó szétdobált hulladék mennyisége akár 95%-kal is csökkent. 

Az önkormányzatok a betétdíj bevezetése után évente akár több millió eurót is megtakarítanak a közterületek takarítási költségein.

A szlovák nemzeti parkok is régóta küzdenek a műanyag palackokkal, illetve az ilyen jellegű hulladékokkal, amelyek különösen a vízfolyásokat szennyezik. Sok közülük a nemzeti és európai védett területek hálózatában található.

A nemzeti park igazgatósága minden évben különböző akciókat és rendezvényeket szervez a lakosság segítségével, amelyek célja az egyes területek megtisztítása a különböző típusú hulladékoktól.

Tomáš Dražil, a kelet-szlovákiai Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazgatója megerősítette, hogy a helyzet jelentősen javult a betétdíjas rendszer bevezetésével.

Jelenleg a Betétdíjrendszer-kezelő Társaság a nemzeti parkokkal együttműködve azon dolgozik, hogy a parkokban is lehetőség legyen a betétdíjas csomagolások visszaváltására. A projektben részt vevő nemzeti parkok a látogatók által felajánlott palackonkénti 15 centet a turisztikai infrastruktúrára, különösen az információs táblák fejlesztésére kívánják fordítani.

A Betétdíjrendszer-kezelő Társaság új tájékoztató kampányt indított

Március 20-tól új kreatív kampányt indult a betétdíjas rendszer népszerűsítésére Szlovákiában. Az idei kampányhoz a Betétdíjrendszer-kezelő Társaság egy fiatal influenszert és „ spekulánst”, Vratko Štupeľt szerződtetett, aki a tavalyi kampány stafétabotját Sajfától és Fero Joke-tól veszi át. A fiatalabb generációban rejlik a jövő. Ha már fiatal koruktól kezdve megtanítjuk gyermekeinket a zöld gondolkodásra, abból az egész család, az egész társadalom, sőt az egész ország profitálhat.

A betétdíjas csomagolások visszaváltására az vette rá, hogy túl sok hulladékot látott maga körül, és a betétdíjas rendszert jó lehetőségnek tartotta a műanyag palackok és dobozok visszavitelének támogatására. Úgy véli, hogy a betétdíjas rendszer mindannyiunk és a természet számára is kifizetődő.

Mik a célok 2023-ban?

A betétdíjas rendszer az egyik leghatékonyabb eszköz az egyszer használatos italcsomagolásokból származó hulladék mennyiségének csökkentésére a természetben. Ezért szükséges a gyűjtőponthálózat kiterjesztése, hogy a visszaváltás mindenki számára elérhető és motiváló legyen.

A cél 2023-ban a fenntartható, hatékony és környezetbarát szállítás biztosítása a járműpark kibővítésével és optimalizálásával, illetve a raktárak közötti infrastruktúra megerősítésével.

Szlovákia olyan országgá vált, amely e tekintetben inspirálja a szomszédjait. Magyarországon jövőre indul, és intenzív tárgyalások folynak arról, hogy a Cseh Köztársaságban is elindítsák a betétdíjas rendszert. Ausztriában már a jövő évtől működnie kéne a betétdíjas italcsomagolások visszaváltásának. Inspirációt jelentünk ezeknek az országoknak, és az elmúlt hónapokban több delegációt is fogadtunk, akik számára a szlovákiai betétdíjas rendszerünk példaértékű.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?