A magyarok a svédekkel, a szlovákok a norvégokkal is meccselnek az Eb-n

GyőriLukácsViktória.Japán2024

Csütörtökön megtartották a 2024-es magyar–osztrák–svájci közös rendezésű női kézilabda-Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását. A magyar nemzeti csapat az olimpiai selejtező után újra találkozik a svédekkel, a szlovák válogatott pedig a címvédővel került egy négyesbe.

A női szakág történetének első 24 csapatos Európa-bajnoksága november 28-tól december 15-ig tart. A csoportmérkőzéseknek Bázel, Innsbruck és Debrecen ad otthont, a középdöntőket Debrecenben és Bécsben rendezik, míg az elődöntőknek, valamint a helyosztóknak és a döntőnek az osztrák főváros lesz a helyszíne. A torna 65 meccséből 24-et játszanak Magyarországon.

A sorsoláson, amelyen közreműködött a második kalapos magyar válogatott jobbszélsője, Győri-Lukács Viktória is, a magyarok a tavalyi világbajnokság középdöntője és a múlt heti debreceni olimpiai selejtezőtorna után ismét összekerültek Svédországgal. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapata a harmadik kalapból az északmacedón, a negyedikből a török válogatottat kapta ellenfélül az A csoportban.

„A svéd csapat a franciával együtt kiemelkedik az A, B, C ágról, de a továbbjutásra jó esélyt látok, és a svédekről is jó és friss emlékeink vannak, de ellenük a napi forma dönthet majd – idézte Golovint a Magyar Kézilabda-szövetség honlapja. – A B csoport nagyon kiegyensúlyozott, bárki továbbjuthat, míg a franciák mellett a C csoportból a spanyolok, esetleg a lengyelek számítanak esélyesnek a középdöntőbe jutásra. Rosszabb sorsolást is kaphattunk volna, a célunk első körben természetesen a továbbjutás a középdöntőbe. A másik ágra eggyel több, öt olimpiai résztvevő jutott, ott is biztosan nagy harc lesz a legjobb helyekért és az elődöntőért” – beszélt a csoportkör utáni lehetséges ellenfelekről is a szövetségi kapitány.

A szlovák válogatott a már említett másik ágra, egészen pontosan az E csoportba került, ahol a legerősebb ellenfelek közül a címvédő Norvégiát kapták, mellettük pedig az osztrák és a szlovén válogatottal mérkőzhetnek Innsbruckban.

„Az Eb előtt még sor kerül az olimpiára is, így nehéz megmondani, hogy milyen keretekkel érkeznek majd a csapatok a kontinenstornára. Ez ugyanis az az időszak, amikor sokán megejtik a generációváltást. Az egészen biztos, hogy egy nagyon erős norvég csapattal fogunk találkozni, amely az egyik legnagyobb esélyese lesz az Eb-nek. Ausztria egy új érát kezdett meg egy holland szövetségi kapitánnyal. Ők élvezik majd a hazai pálya előnyét, a szurkolók támogatását. Ők közelebb vannak a mi szintünkhöz, mint a spanyolok vagy a németek, játszhatunk velük egy kiegyensúlyozott mérkőzést – nyilatkozta a Szlovák Kézilabda-szövetség weboldalán a szlovákok szövetségi kapitánya, Jorge Duenas. – Szlovénia szintén egy jó csapat, úgy gondolom, hogy a norvégok mögött mi hárman mind pályázhatunk a továbbjutó helyekre. Megpróbálunk legalább egy meccset nyerni és harcolni a továbbjutásért. Összességében viszont nekünk már az nagy siker, hogy ott lehetünk az Európa-bajnokságon, élveznünk kell a lehetőséget, miközben küzdünk a minél jobb eredményekért” – zárta esélylatolgatását a spanyol szakember.

Az Eb-n a csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan két-két csapat az elődöntőbe kerül. A középdöntős csoportok harmadik helyezettjei az ötödik helyért lépnek pályára.

Női kézilabda

A 2024-es Európa-bajnokság csoportjai

A csoport (Debrecen): Svédország, Magyarország, Észak-Macedónia, Törökország

B csoport (Debrecen): Montenegró, Románia, Szerbia, Csehország

C csoport (Bázel): Franciaország, Spanyolország, Lengyelország, Portugália

D csoport (Bázel): Dánia, Svájc, Horvátország, Feröer szigetek

E csoport (Innsbruck): Norvégia, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia

F csoport (Innsbruck): Hollandia, Németország, Izland, Ukrajna

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?