Mik a szívbetegség első tünetei? Kérdések és válaszok

dovera

A Dôvera egészségbiztosító tanácsadó rovata – 2. rész

Szlovákiában tíz ember közül egy szívelégtelenségben szenved. A betegek fele a diagnózis felállítása után 5 évvel meghal, pedig a betegséget meg lehet előzni. A szívelégtelenség az az állapot, amikor a szív legyengül és és képtelen kellő mennyiségű vérrel ellátni a szerveket. Mivel a betegség  első tünetei nem jellegzetesek, sokan az öregedéssel és más betegségekkel hozzák összefüggésbe.

A problémák igazi okát gyakran csak akkor sikerül felfedni, amikor a beteg egészségi állapota olyannyira leromlik, hogy kórházba kerül. Ezért nagyon fontos, hogy azok, akiknek szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, infarktuson estek át vagy magas a vérnyomásuk, kezeltessék magukat. Egyébként szívelégtelenség alakulhat ki. Szlovákiában több mint 100 ezer ilyen beteg van.

Mikor volt kardiológusnál?

Sokan későn kezdik kezelni a szívelégtelenséget, mert nem veszik komolyan a tüneteket. Akadnak olyanok is, akik a diagnózis felállítása után sem kezeltetik magukat rendesen. Ezt igazolják a Dôvera egészségbiztosító adatai is:  szívelégtelenséggel kezelt betegek a kórházból való hazatérés után az ajánlott időben nem keresik fel az orvost. Ennek nemcsak a beteg könnyelműsége lehet az oka, hanem a megromlott egészségi állapot, vagy az, hogy nehéz kardiológust találni. Rendkívül fontos, hogy a kórházi kezelés után a beteg kardiológiai ellenőrzésen vegyen részt. Gyakran ugyanis meg kell változtatni az előírt gyógyszerek kombinációját. Tudnia kell azt is, hogyan szedje és adagolja helyesen a gyógyszereket. Az új diagnózis és a kezelés stresszt válthat ki. Az orvosoknak ismételten tájékoztatni kellene a betegeket és támogatni őket, hogy leküzdjék a félelmet és a stresszt.

Ne feledje!

A szívelégtelenséget el lehet kerülni. Elég, ha komolyan veszi a kezelést, rendszeresen mozog és egészségesen táplálkozik. Mindez annál inkább érvényes, ha például infarktuson esett át. A mielőbbi diagnózis és a gyors  kezelés jelentősen csökkentheti a szövődmények kialakulásának esélyét, meg tudja hosszabbítani az életet és javíthatja az életminőséget.

A szívelégtelenség tünetei

  • Légszomj: a tüdő megduzzadása okozza
  • Duzzanatok: ha a szív bal oldala mondja fel a szolgálatot, légszomj keletkezik, ha a jobb, akkor megdagad a boka és lábszár
  • Fáradtság és kimerültség – az izmok nem kielégítő vérellátása okozza
  • Köhögés és sípolás – a tüdő megduzzadása okozza
  • Hirtelen testsúlyemelkedés – azt jellzi, hogy a szervezet visszatartja a vizet

 

Segítünk

  • A Dôvera ügyfeleinek több lehetőségük van arra, kardiológushoz kerüljenek.
  • Az ingyenes "Linka pre zdravie" (0850 850 888) telefonvonalon a kardiológiai nővérek tanácsot tudnak adni arra vonatkozóan, hogy változtassák meg étkezésüket, milyen mozgást iktassanak be életükbe, de lelki támaszt is tudnak nyújtani.
  • A www.dovera.sk/srdce honlapon minden fontos, a szívvel és a magas vérnyomással kapcsolatos információt megtalálnak az érdeklődők.
  • A Dôvera fedezi a turócszentmártoni Szívházban végzett gyógytorna költségeit. Azok a betegek vehetik igénybe, akik legfeljebb 3 hónappal vannak infarktus, szívszabályozó-beültetés, angioplasztika vagy szívátültetés után. 

 

„Fél évvel a koronavírus-fertőzés után még mindig fáradt vagyok, de  semmim sem fáj. Éjszaka viszont gyakran felébredek, és a munkából hazatérve nem vagyok képes semmit sem csinálni, még sportolni sem. Ez lenne a postcovid szindróma? Lehet ezt gyógyítani? Milyen sokáig tarthat ez az állapot?” 
(Marek, 37 éves)

Válaszol:

Dr. Diana Baranová, általános orvos

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek nem kis része problémákkal küzd, amelyekre az ön által említett tüneteket is jellemzőek: általános testi gyengeség, fáradtság, kimerültség, alvászavar, de fejfájás, lelki problémák, depresszió, szorongás, összpontosítási zavar is megjelenhet. Sajnos ez az állapot több hónapig is eltarthat. A teljes gyógyulás folyamata nagyon hosszú. Elsősorban a test jelzéseire kell figyelni, biztosítani kell neki a pihenést. Ha nem fáradt, ne kényszerítse maximális teljesítményre. A fokozatos és - ideális esetben a friss levegőn végzett - rendszeres testmozgás nagymértékben hozzájárul az elvesztett energia visszaszerzéséhez.

A kezelésben kulcsfontosságú a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, amely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Ha a postcovid szindróma súlyos formáját tapasztalja, a tünetek jellege szerint keressen fel egy szakorvost.

Baranová

„Cukorbeteg vagyok, tehát le kellett mondanom az édességekről. Mi a helyzet a dia termékekkel – ajánlottak a cukorbetegeknek?”
(Szonya, 56 éves)

Válaszol:

Ľudmila Baňasová, a Dôvera Pomáha diabetikom program munkatársa

Az úgynevezett diabetikus édességek (gyakran „a cukorbetegeke számára alkalmas” megjelöléssel) rendszerint nem tartalmaznak répa- vagy szőlőcukrot., de főleg fruktózzal vagy különféle mesterséges szerekkel édesítették. Első látásra összetétele általában rendben van. Ám ha cukorbetegként sok gyümölcscukrot fogyaszt, romolhat az egészségi állapota. Ha ugyanis a gyümölcscukrot mozgással nem égeti el, zsírrá változik. Ez testsúly-emelkedéshez és az inzulinrezisztencia romlásához vezethet, ami a 2. típusú cukorbetegség oka. Itt is érvényes a szabály: mindent lehet, de mértékkel. Ha időnként elfogyaszt egy dia édességet, ez még rendben van. Ám ha tanácsolhatok valamit, teljes kiőrlésű terméket válasszon, mert az egészségesebb.

Banasova

Ingyenes oltás HPV ellen a 12-14 évesek számára

Matej Štepiansky, a Dôvera egészségbiztosító szóvivője, tanácsolja

Nem tudta beoltatni a gyermekét HPV vírus ellen? Akkor van egy jó hírünk. December elseje óta ingyen beoltathatja, ha nem múlt el 14 éves. Eddig a 12-13 éves gyerekek oltását térítette az egészségbiztosító. Két  adagban 9 összetételű vakcinával oltanak. Elég ha lánya, vagy fia az első adagot a 15. születésnap előtt megkapja. A HPV vírus ellen, ami bizonyos rákfajtát okoz, a lányok és a fiúk is beoltathatják magukat. Az oltásra a gyermekorvosnál kell jelentkezni, és a biztosítóhoz semmilyen kérvényt  nem kell benyújtani. Külföldön kitűnő tapasztalataik vannak a HPV vírus elleni oltással. Hatására Ausztráliában, Nagy-Britanniában vagy Svédországban a méhnyakrák 87-97 százalékkal csökkent.

Stepiansky
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?