Sokáig csak gyomnövénynek tartották – pedig ez a legegészségesebb élelmiszer a világon!

zsázsa k

Bár a világot a divatos szuperétel-trendek uralják, kevesen tudják, hogy van egy kis növény, ami a világ összes zöldségét veri. És akár otthon is termeszthető. 

A New Jersey-i William Paterson Egyetem amerikai tudósai nemrég 41 különböző gyümölcsöt és zöldséget elemeztek és hasonlítottak össze, hogy meghatározzák, melyik az az élelmiszer, amelyik a legtöbb tápanyagot tartalmazza. Az eredmények meglephetnek. Egy szerény, szerény növényt koronáztak meg a vitathatatlan vezetőnek. A zöldség 100 kalóriára vetítve tekintélyes, 100%-os arányban teljesítette az élelmiszerek által tartalmazni kívánt 17 alapvető tápanyag ajánlott napi mennyiségét. Ezt egyetlen más élelmiszer sem érte el. Ez a szerény növény még az olyan dicsőített C-vitamin-bombákat is felülmúlta, mint a citrom vagy a paprika. Már 100 g ebből a növényből is elegendő a napi C-vitaminszükséglet nagy részének fedezésére.

A nagy mennyiségű C-vitamin mellett ez a kivételes növény nagy mennyiségű vasat, kalciumot, káliumot, K-vitamint, antioxidánsokat és magnéziumot is tartalmaz. Ezért nemcsak csontjaink és izmaink számára előnyös, hanem igazi agyi erősítő is. Illóolajai a megfázásból eredő köhögést is enyhítik, antioxidánsai pedig segítenek csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. Emellett méregtelenítő, vértisztító és emésztést segítő hatását is tulajdonítanak neki. Apró, kerek levelei és ehető szára enyhén fűszeres ízűek.

Nemcsak egészséges, de könnyen termeszthető is. A zsázsáról beszélünk! Bárhol jól fejlődik, és termesztése nem igényel sok erőfeszítést vagy pénzt. Nem igényes, de szereti a nedvességet, ezért a talaj ne száradjon ki. Ha ültetést tervezel, szereti a félárnyékot, de alkalmazkodó. Bár a zsázsát a világ legegészségesebb élelmiszerének nevezték, ez nem jelenti azt, hogy más gyümölcsök és zöldségek ne lennének értékesek az egészségünk szempontjából. Szintén előkelő helyen végzett a kínai káposzta, amely 91,99 pontot kapott, a mángold 89,27 pontot, a vörös káposzta 87,08 pontot, a spenót pedig 86,43 pontot. Ezt követte a cikória, a leveles saláta, a petrezselyem, a római saláta és a kelkáposzta. Az első gyümölcs a rangsorban csak a 28. helyen szerepelt, ez pedig a citrom volt. A világ legegészségesebb gyümölcsei közé tartozik még az eper, a narancs, a lime, a grapefruit és a szeder.

Az, hogy más gyümölcsök vagy zöldségek nem kerültek fel a listára, nem jelenti azt, hogy nem egészségesek. A listára mindössze 41 élelmiszer került fel, és ezeknek nagyon szigorú kritériumoknak kellett megfelelniük. 

(Zdravie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?