Octavia Combi 2,0 TDI: igazolja a dízel létjogosultságát

Octavia
Pozsony |

Nem sokkal azelőtt, hogy kipróbálom a Škoda Octavia ráncfelvarráson átesett változatát, még egy alapos menetpróbát abszolváltam a jelenlegi változattal. Ismét beigazolódott, hogy a Škoda a praktikum terén nem ismer konkurenciát. Az Octavia tágas, kényelmes, a kombi változata rengeted rakodóteret kínál és ami még fontosabb, újra beigazolódott, hogy a dízelmotoroknak igenis megvan a létjogosultságuk.

Míg az Octavia liftback változata mindig is egy menedzseri autó volt, a kombit én inkább egy olyan tágas családi autónak vettem, ami hét közben simán ellátja a szolgálati autó szerepét. Nem ezzel az autóval fognak kilógni a sorból, nem ezután fognak megfordulni az úton, viszont ez lesz az, amelyiknél a praktikum terén nem lesz szükség kompromisszumokra, és még az ára sem fogja tönkretenni a családi költségvetést.

Mennyi az annyi?

Az aktuális kivitel 24 390 euróba került egyliteres TSI erőforrással (81 kW/110 LE). A kétliteres dízel 27 570 eurónál indul, ezért 85 kW (115 LE) teljesítményt és hatgangos kézi váltót kapnak. Az erősebb, 110 kW-os (150 LE) kétliteres dízel már hétgangos DSG váltóval rendelhető a második, Ambition felszereltségi szinttől, és ára 33 260 euró. A tesztautóban ez az utóbbi változat volt.

Octavia

Ami a dízelmotorokat illeti, a felújított Octavia Combi esetében is a két említett erőforrás áll rendelkezésre, ám a felszereltségi szintekből már csak kettő van – az Octavia kínálatát is az új elosztáshoz igazították –, mégpedig a Selection és a Top Selection. A gyengébb dízel 29 260 eurónál, az erősebb 33 260 eurónál kezdődik. A tesztelt változat még az eredeti, Style felszereltségi szinttel rendelkezett, ami a kínálat csúcsát képezi, így az autó ára 35 390 eurónál kezdődik.

Meglepő hatótávolság

Manapság egyik autógyártó a másik után dob piacra olyan, hálózatról is tölthető autókat, amelyeknél azt ígérik, hogy 80 vagy 100 kilométert is megtehetnek tisztán áramra. Viszont még így sem fogják tudni az esetek többségében elérni – értelemszerűen a benzinmotor kihasználásával –, az átlagban 700 kilométeres hatótávolságot. Elég viszont átülni egy jól működő modern dízelmotorral szerelt autóba, és egyszeri tankolás után jóformán ezer kilométert is megtehetnek. Az Octavia esetében ehhez visszafogottabb vezetési stílus kell, de ki is akarna száguldozni ezzel a járgánnyal, nem arra találták ki. Nos ha az esetek többségében országutakon fognak vezetni és betartják az előírt sebességet, akkor a fogyasztás akár 4 liter környékére csökkenhet 100 kilométeren, ám egyébként sem kell 5,5 liternél nagyobb átlagra számítani 100 kilométeren.

anyag

A dízellel ráadásul nagyon jó vezetni. A legerősebb változat kellő dinamikával rendelkezik, ez a kivitel hosszú utakra, családi kirándulásokra is ideális lehet és igen, még mindig megéri dízelmotor vásárlásán gondolkozni. Ilyen áron, ilyen teljesítménnyel és ilyen hatótávolsággal egyszerűen nem fognak alternatívát találni a piacon.

Az autóban utazók kényelmét növeli például az elegendő USB C-csatlakozó, konkrétan öt: kettő elöl, kettő hátul, és egy a belső visszapillantó tükör hátuljában. Az autó médiarendszere gond nélkül tükrözi az okostelefonokat. Nemek különösen tetszettek a Matrix LED LED fényszórók, amelyek teljesítménye és reakcióideje a prémiumkategóriás autók fényszóróival vetekszik.

motor

Az Octavia Combi egy visszafogott családi/menedzseri autó, amely elfogadható áron kínálja a Škoda hosszú évtizedes fejlődésen átesett technológiáját. Itt nemcsak a meghajtásra vagy a váltóra gondolok, hanem arra számtalan sok rakodótérre, kampóra és kiegészítőre, amellyel a Škoda képes kényelmessé és praktikussá varázsolni a hétköznapi vezetést. És nem utolsósorban persze itt a dízelmotor, amely eddig mindig igazolta, hogy ideális választás lehet, függetlenül attól, hogy már kihalófélben van. (dp)

Nem mondom, hogy ez a legszebb autó a piacon, de tény, hogy az egyik legpraktikusabb. Az is igaz, hogy ettől alacsonyabb fogyasztással rendelkező járgányt ilyen árkategóriában hiába keresnének.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?