Egyre többen keresik az alternatív fűtési módokat

futes

A földgáznak leáldozott?

Fokozottan érezhető a hazai energiafogyasztók korszerűsítési kedvének növekedése, de ennek ellenére is csak lassan várható a komolyabb átalakulás a rendszerek terén. A földgáz helyett egyre többen keresnek biztonságos, környezetbarát és megfizethető alternatívát, amit az elektromos fűtés valamelyik típusában találnak meg a legtöbben. Berögzült elképzelés, hogy árammal biztosítani az otthonunk energiaszükségletét, szinte lehetetlenül költséges, de nem szabad kihagyni a számításból, hogy nem egy évtizedekkel ezelőtti technológiának a fogyasztásával kellene matekozni, hiszen az elmúlt akár csak húsz évben is rengeteget változott és fejlődött a tudás és teljesítmény ezen a téren is. Éppen ezért, mielőtt azonnal elvetnénk ezt az irányt, nem árt kicsit közelebbről megismerni, hogy mi a helyzet manapság fűtési fronton.

Mit kell tudni az elektromos fűtésről napjainkban?

Ahhoz, hogy a megszokott gázfűtésünket leváltsuk, és egy a köztudatban drágábbnak tartott új rendszerrel pótoljuk, komoly tudást kell villantani bármilyen fűtésnek a csábításhoz. Kétségtelen tény – legalábbis egyelőre –, hogy a gáz olcsóbb, mint a villany. Van azonban valami, amivel ezután a megállapítás után nem szokás törődni, ez pedig nem más, mint az egyébköltségek, amik a gázfűtéssel járnak. Ha például egy új otthon építéséről van szó, akkor a tervezés, az engedélyeztetés, majd a beépítés mind komoly időbeli és anyagi ráfordítást is követelnek, de ha a már meglévő rendszer használatáról van szó, akkor is lesznek a havi számlán túli kiadásaink. Hogy mik is ezek pontosan? Gondoljunk csak a rendszeres ellenőrzésre, a kéményseprésre, a karbantartásra, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kazán cseréje néhány évtizedenként nem csak esedékes, hanem a legtöbb esetben szükségszerű is. Mindemellett az elektromos fűtések, amiknél az eszköz, illetve annak a telepítése, valamint a havi költségei terhelnek csak, szinte egész más szerepben tűnik fel, mint néhány gondolattal ezelőtt. Azzal is fontos kalkulálni, hogy az elektromos berendezések energiafelhasználása száz százalékos, nem így a földgázzal működő rendszereké. Természetesen a szigeteléssel, illetve a lakásunk nagyságával is számolni kell, amikor a típust próbáljuk megtalálni. Összességében tehát arról van szó, hogy érdemes leszámolni az elektromos fűtéshez kötőtő előítéletekkel, hiszen kisebb utánajárás is elég ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, ma már egészen más a helyzet, mint néhány évtizeddel ezelőtt; arról nem is beszélve, hogy a napelemek használata milyen további előnyökkel jár.

(PR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?