Nem jött össze

Jéney Gàbor
2022. május 27.
Jelenleg rosszul állunk. A mostani helyzet megmutatta a sebezhetőségeinket s a rendszereink fenntarthatatlanságát. Egy illúzióra építünk aminek nincs meg az alapja.

Nem jöt össze az a elképzelés mi szerint az EU csupán egy innovatív központja lesz a Világnak és minden mást kiszervezünk a Föld más tájaira. Az elképzelés szerint az innováció jött volna Európából, Észak-Amerikából és Kelet-Ázsiából. Addig az élelmiszer Dél-Amerikából, Kelet-Európából. Az ásványi kincsek Oroszországból és Afrikából. Az termelés pedig Ázsiából. 

Több szempontból sem jó ez az elképzelés, de eddig ezt követte a gazdaság és a politika is. Lehet hogy a számok szerint így lehet a legnagyobb profitot maximalizálni, de ezt az élet felül írja. 

Az Egyesült Államok már több 100 milliárd $ értékben folytat deglobalizációs befektetéseket a recesszió ellenére. Addig Európa ki vár. Bár az kérdéses, hogy meddig lehet azt tartani, hogy Kínában kettőt köhintenek és az európai ipar áll. 

Bukóban van a hópihe társadalom is. Hiszen úgy néz ki hogy az eddiginél sokkal kegyetlenebb és érzéketlenebb társadalmat sikerült összehozni ami rettentő módon sebezhető. Rossz a munkához és a hazához való hozzáállásuk. Jelen esetben nem sok esélye van a túlélésre egy kínai vagy orosz esetleg az iszlám országok társadalmával szemben. 

Felül kell bírálni úgy a gazdaságot mint a társadalmat. Egyik sem fenntartható és nem lehet mindig a hitelre alapozni. Meg kell szüntetni ezt a látszatot. Hiszen ma minden illúzió. Csak a minőség látszatát kelti de minőséget egyik sem nyújt. Ma nem kell gazdagnak lenni csak annak kell látszani. Nem kell dolgozni csak úgy kell tenni stb. 

A klímaváltozás, covid és ez a háború megmutatta, hogy milyen gyengék is vagyunk. Hogy mennyire épitünk homokra. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma