Metamorfózis

Jéney Gàbor
2022. március 17.
Bár hosszútávon a szankciók fenntarthatatlanok és még kell találnunk valahogy Oroszországgal is a közös hangot.

Az elmúlt időszakban gyorsan megváltozott a világ. Ami még pár hónapja teljesen normális volt az ma már megváltozott. Olyan történt, amire senki sem számított, bevallom én sem. 

E közben a háború az valós. Naponta több ezer menekült lépi át az államhatárt. Az oroszok bár fékezetthabzással, de még is nyomulnak előre. A minap a Lengyel határtól 20 km-re  rakéták csapódtak be. Jaroslav Naď szerint előfordulhat, hogy Munkács repülőterét is bombázni fogják. Ami a szlovák határ mellett van. 

A nyugati világ meg összezárt. Én nem emlékszem arra, hogy az EU ennyire megemberelte volna magát. Egyszerűen lemondtak a hasznukról a gazdasági aktorok. S az államok illetve a szövetségi rendszerek EU, NATO visszatértek. Átvették az irányítást.Eddig úgy tűnt, hogy a nyugati cégeket csak a profit érdekli. Erre most rácáfoltak. Az EU meg olyan volt a mikrokissebségekkel, mint a 18. sz vén britt arisztokraták a legeldugotabb törzsekkel. Azon versenyeztek ki fedez fel többet. 

Vége van a merkeli politikának. Eddig Európára úgy tekintett a Világ, mint gazdag fehérhajú arany szemüvegkeretes úrra. Még nála a széf kulcsa van is benne pénz. De előbb-utóbb úgy is meghal és akkor majd úgy is megszerezzük a széf tartalmát. S mondjuk el, hogy a vén kontinens nem is teljesített valami jó. Elég megnézni a technológiai innovációkat, a digitalizációt de a kultúrában sem mutatott fel semmi újat. S ezt támasztották alá a demográfiai mutatók is. 

Kiszolgáltattuk magunkat akár energetikáról van szó, de a védelmi képességeink is csak inkább folklór, mint realitás. S valljuk be hogy az aljamunkát sem akarjuk elvégezni. 

Nehéz idők jönnek. Ez a háború egy darabig nem fog befejeződeni. S ha be is fejeződik akár mikor újra kezdődhet. Át fogunk alakulni. Fel fogjuk adni a kényelmünket. Most ez az időszak fog eljönni. Újra teljesítményt kell leraknunk és gyerek társadalomból át kell alakulnunk hangya társadalommá. Eddig a világgazdaságban mi ránk a fogyasztás jutott. Míg Afrikára és Kelet-Ázsiára a termelés. 

Olyan köldök zsinórokat vágunk el, ami még pár hónapja elképzelhetetlen volt. Bár hosszútávon ezek a szankciók fenntarthatatlanok és meg kell találnunk valahogy Oroszországgal is a közös hangot. Akkor sem lesz már az ami volt. Persze meg is leptük a világot. Júliusra elkészül a Görög-Bulgár gáz interkonnektor. Lengyelország bejelentette, hogy megépül a Dán-Lengyel gázvezeték, amiről állítólag Szlovákia felé is eljön. De a Lengyelországból az Adria felé is meg fog épülni egy gázvezeték amiben cseppfolyósított gáz lesz. De több nyugati ország is felülbírálja a kitermelést. Most azt hiszem, hogy fel fog gyorsulni az európai kitermelés. Gondoljunk csak a Fekete tenger alatti gázmezőkre. 

Ez a helyzet magában hordozza a lehetőségeket is. Sok innovációra lesz szükség, hogy meg tudjunk szabadulni az orosz energiahordozóktól. S ez más perspektívában mutatja meg a klíma változást is. Jelenleg az alternatív energiák az egyik fő kiváltói lehetnek az orosz fosszilis energiahordozóknak. De a mezőgazdaságban és a társadalomban is újat kell mutatni. S a hulladék gazdálkodás sem maradhat ilyen fenntarthatatlan. 

Persze kirajzolódtak az ellenségeink is. Ott van Kína ami először ki állt Oroszország mellett. Aztán látta az összefogást és inkább kihátrált. De mindig is csak a saját hatalmi érdekei foglalkoztatták. S mi csak eszköz voltunk a számukra. De az Arab öböl menti olaj országok is kihátrálnak mellőlünk. Nekik főként Amerikával van gondjuk. Illetve így akarják felstrófolni az olaj árát. Ami a gazdasági érdekük. Bár az elmúlt időszakban sokat fektettek a turizmusban. De majd kitalálják, hogy kiket fognak fogadni. Mindennek ellenére velük is meg kell keresni a közös hangot. Egyébként ők gyorsan tudják változtatni a véleményüket. 

Ebben a világban mennyire lesz helye a törzsiségnek. Mert most is vannak olyanok, akik szerint helyes cselekedett Putyin. Sőt vannak olyanok akik szerint ezt az Egyesült Államok kezdte, illetve ezt ők provokálták ki és Oroszország az áldozat. Mit tudunk ezzel kezdeni? Nem hagyhatjuk őket figyelmen kívül és perifériára sem kerülhetnek. Jó volna, ha újra lennének közös ügyeink. Nem kell mindenben egyet értenünk, de legalább az alapértékeink legyenek közösek. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma