Helló mindenkinek!

Jéney Gàbor
2021. október 12.
Olyan gyorsan változik a világ, hogy ember legyen a talpán, aki reagál.

Aki az elmúlt időszakban figyelte a híreket csak kapkodta a fejét. Amikor beköszöntött  a covid senki se gondolta ezt. Mindenki egy laza menetre számított. Bevallom,  én is. 

Most nem az egészségügyi helyzetről van szó, hanem minden másról. Itt van mindjárt a chip hiány. A covidot rosszul kezelő országok egyik jele. Az EU-ban csak a svédek kezelték jól s az ő gazdaságuk meg kicsi egy EU-hoz képpest. A hatását meg fel sem tudjuk mérni. Negyed évet zárva tartó autógyárak, óriási gazdasági deficit. Le nem szállított autók. Aki élt az átkosban az tudja miért kellett sorban àllni, kapcsolati tőkét àpolni, most ezt mi is megtapasztalhatjuk. 

Energetikai válság. Európai vezetők körében szó van a villanyszolgàltatás korlàtozásáról. Ez egy széles fogalom sok mindent jelenthet, gyár bezárásoktól a lakossági villany kikapcsolódásáig. De hogy is jutottunk idáig. Az EU a karbonsemlegesség jegyében egyszerre állította le a szénbányászatot és állt át szénről földgázra ugyanis ennek kisebb Co2 lábnyoma. Aminek köszönhetően a gáz ára az egekben van. S valjuk be, hogy az oroszok is visszaélnek a pozíciójukkal eddig is tudtuk, hogy honnan jön a gáz. Ez az állapot az EU szerint csak egy átmeneti állapot lesz. Szerintem meg ez egy nagyon hosszú átmeneti állapot lesz, mert egyenlőre nincs helyette más alternatíva. Persze a széll meg a nap, de ehhez nem kell mérnöki diploma, hogy nem tudja ez kiváltani a fosszilis energiahordozókat sem az atomenergiát. Az utóbbitól is rettegnek nyugaton. Persze még mielőtt brüsszelezni elkezdenénk. Jó tisztázni, hogy ez egy északi luteránus országok lobbija, amire mások nem mutattak fel semmilyen más alternatívát. 

Alapanyaghiány. Az építőanyagoktól az acélon keresztül a papírig, mind hiány cikk lett. Lassan itt a karácsony és az is könnyen előfordulhat, hogy nem lesz a fa alatt semmi. Mert vagy nem lesz, vagy nagyon drága lesz. Ennek az okai összetett. Egyrészt a koronavírus nyomán keletkezett leállás. Másrészt a meggondolatlan zöld politika miatt leállított bányászás és favágás.  Harmadrészt pedig a megugró energia árak miatt állították le a termelést. S itt van még Kína is aki most annyi alapanyagot felszív, hogy még a működő kitermelés sem bírja. Jelenleg sem a nemzeti kormányok, sem az EU nincs abban a kondícióban, hogy ezekre a válságokra érdemben tudjanak reagálni. A legtöbb európai ország belpolitikai válsággal küzd. Az EU meg a lakotterületen 30 km/h meg a sebbeség korlátozó berendezés és a ketreces tyúktartás tilalmán kívül minden komolyabb dolog meghaladja a képességeiket. 

S mi várható még? Mivel a magas gáz árak mellett a legtöbb műtrágya gyártó vagy korlátozza vagy leállította a tevékenységét így ki néz egy kis élelmiszer hiány is. Legalábbis erős hozam visszaesések várhatóak, ha nem lesz elég műtrágya a piacon. Nagy Britannia egy zombilandra változott miután nincs elég sofőr. A brexit után sok kelet európai sofőr távozott a szigetországból. De az EU is sofőr gondokkal küzd mint egy 12 ezer sofőr hiányzik. Halkan jegyzem meg, hogy több 220 ezer munkanélküli van kis hazánkban. Úgy hogy lenne ezt honnan pótolni. De ehhez kormánynak is partnernek kellene lenni. Úgy hogy ne lepődjünk meg, ha nálunk sem fognak roskadozni a polcok. 

Össze kellene egy kicsit kapnunk magunkat.  Rendezni kellene a sorainkat. Mert a válság egyre durvább. Ezt ugyanúgy gondolom országos mint EU szinten. Akár milyen döcögős is de a vitát nem lehet megspórolni. Attól hogy valami igaz nem biztos, hogy működőképes, s attól, hogy valami működik nem biztos, hogy hosszú távon fenntartható. 

Mindenesetre meg kell csinálni az európai hadsereget, ami még most csak papírtigris, de nem kell a jövőben is annak lennie. Meg kell tanulnunk nemet mondani. Korlátozni kell az alapanyagok kivitelét. Kína egy szuperhatalom ő majd a problémáit megoldja. S merni kell a zöldekkel vitatkozni, mert ha ők elszabadulnak akkor az lesz a vége, hogy nem tudjuk kifizetni a számlát. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma