Mindenki ügynök

robert fico kp

A kormánykoalíció az eddigi ténykedése során több ellentmondásos törvényt is elfogadott. Akadnak köztük bőven olyan intézkedések, amelyek erkölcsileg vállalhatatlanok, de a kormány szempontjából mégis racionális lépésnek számítanak a hatalom megtartása vagy megerősítése miatt – mint például a büntető törvénykönyv megváltoztatása, vagy a küszöbön álló közmédia-átalakítás. A héten első olvasatban elfogadott, civil szervezetekről szóló törvénynek azonban sem értelme, sem pedig gyakorlati haszna nincs.

Az SNS tervezete beszámolási kötelezettséget ír elő a civil szervezeteknek az ötezer eurónál nagyobb, külföldi forrásból érkező támogatásokról, valamint kötelezően a „külföldről támogatott szervezet” jelzővel egészítené ki a megnevezésüket. A javaslat beterjesztői az átláthatóságra hivatkoznak, de a rendelkezés nagyon keveset segít a transzparencián, hiszen a beszámolókban, pályázati segédanyagokban, logókban egyébként is rendre feltűnnek az egyes szervezetek nagy támogatói. A kezdeményezés valódi célja az elrettentés és a megbélyegzés. Amint egy szervezet megnevezésében szerepel a külföldről támogatott szókapcsolat, kevésbé hitelesebb a közéleti mondandója, óvatosabbak az együttműködő partnerek, nehezebben tud új tagokat bevonni a tevékenységébe. Ha valakit külföldről támogatnak, az gyanús.

A törvénymódosítás logikátlan időben érkezett. A nemzetközi kritikákkal szembesülő Fico-kormány eleve egy felesleges, hosszú távon visszavonulással járó konfliktust vállal fel vele, pár éve Magyarország is csendben visszavonta a saját, hasonló törvényét a nyomás és az intézkedés értelmetlenségének hatására. Az Európai Uniót a civil szférát érintő korlátozások kimondottan érzékenyen érintik – nem véletlenül ezt a javaslatot bírálta erőteljesen a szlovákiai útján Věra Jourová európai értékekért felelős biztos. Súlyosbító tényező, hogy a szlovák törvény különösen szigorú egy elsőre jelentéktelennek tűnő pontban: a belügyminiszter szélsőséges esetben saját hatáskörben, bírósági eljárás nélkül is feloszlathatja a törvénynek ellenszegülő vagy az előírásokat teljesíteni képtelen társulásokat.

A Fico-kormány külföldi megítéléséért nem nekünk kell aggódni, a valódi károkat a törvény átgondolatlansága okozza. Az intézkedés ugyanis a civil szféra összes szegletének problémákat okoz. Bár a törvény valódi célpontjai a politikába és közéleti kérdésekbe beleszóló szervezetek, amelyek előszeretettel pályáznak külföldi forrásokra, a külső források bevonása nem egyedi jelenség. Szociális és egészségügyi tevékenységet végző, kulturális és oktatási szervezetek tucatjai rendelkeznek külföldi ügyfelekkel, partnerekkel vagy donorokkal. A magyar szervezetek különösen, többtucatnyi érintett, köztük az összes országos társulás kényszerülhet beszámolókra, és nézhet szembe az átnevezéssel. A magyar civil szféra szűkös forrásait az elmúlt harminc évben folyamatosan magyarországi támogatással kellett kiegészíteni, ami nélkül sokkal szegényebb lenne a helyi civil társadalom.

Egy olyan közegben, ahol a nagy szervezetek jelentős része a nevében külföldről támogatottá válik, végképp nincs értelme a törvénynek. Legfeljebb a lakosság egy részének tetszik majd az öncélú szigorítás, akik mások fájdalmát tartják szórakoztatónak. Ami nem véletlen: olyan országban élünk, ahol a parlamentből váratlanul kipottyanó szélsőjobboldali Republika óriásplakátokon hirdette büszkén, hogy egy centet sem adna a civil szervezeteknek. Csak úgy, mert civilek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?