Ha a Magas-Tátra mellett döntünk

A téli kirándulóhelyek közül még mindig a Magas-Tátra a favorit. Számos előnnyel jár, ha a Tátra mellett voksolunk: könnyű megközelítés, lenyűgöző táj, számos kirándulási lehetőség, jó minőségű sípályák, kiépített infrastruktúra, javuló szálláslehetőségek.

A téli kirándulóhelyek közül még mindig a Magas-Tátra a favorit. Számos előnnyel jár, ha a Tátra mellett voksolunk: könnyű megközelítés, lenyűgöző táj, számos kirándulási lehetőség, jó minőségű sípályák, kiépített infrastruktúra, javuló szálláslehetőségek. A legnépszerűbb síhelyek a Csorba-tónál, Ótátrafüreden, Tátralomnicon és Ždiarban találhatóak. A legkeletibb és legnyugatibb síhely között is mintegy 30 km a távolság, azaz gyors fejszámolással kiszámítható, hogy magas az egy négyzetkilométerre eső síterepek száma. A legtöbb sípálya a Csorba-tónál található (Gombóc Artúr szavaival: ülős, csákányos, tányéros, lapos, zárt, nyitott, lanovkás felvonók széles választékával...) a kezdőktől az abszolút profi fekete pályákig. Egyetlen hátránya, hogy egy darabig gyalogolni kell a parkolótól a sífelvonókig, és mivel mindenki ide jön síelni, ezért sorba kell állni a felvonóknál. Tátralomnicon felvonóval mehetünk fel az Enciánig, ahonnan jó félórás sípályán száguldhatunk le. A pálya jó, de középszintű tudás nélkül veszélyes lehet a helyi erős szelek miatt. A leghangulatosabb és legszebb mindannyi közül Ótátrafüred bő választékkal, 6 különböző erősségű pályával, gyönyörű kirándulóhelyekkel.

A Magas-Tátrának van egy óriás előnye: ha elfáradtunk a síelésben és valami könnyebb szánkózós, hegyi kirándulás mulatságon gondolkoznánk, rengeteg lehetőség akad.

A Csorba-tó felett található a Solisko menedékház, ahová felvonóval mehetünk fel, mintegy 20-25 perces úttal. Itt már zergék és mormoták rohangálnak, még feljebb meg a turisták, ami azt is jelzi, hogy megérkeztünk a menedékház étterméhez 2100 méter magasságba. Könnyed kirándulás tehető a Poprádi-tóhoz. Ótátrafüred környékének kirándulóhelyei a Kis és Nagy-tarpataki vízesés, amelyet siklóval közelíthetünk meg, és ahonnan sétaúton ereszkedünk le az óriási vízesésig az egykori gleccserek völgyében. A Lomnici-csúcsot végképp nem szabad kihagyni. Tátralomnictól keletre van Ždiar, a hegyi archaikus építkezés és a helyi folklór bázisa.

Az Alacsony-Tátra középső része is népszerű idegenforgalmi központtá vált. A hegyvonulat második legmagasabb csúcsa, a Chopok (2024 m t.m.) mind északi, mind déli oldalát, Szlovákia legjobb síterepeinek tartják a szakértők. Északi részén a különböző kategóriájú szállodákban több mint kétezer férőhely, délen a panziókban és magánszállásokon néhány száz ágy áll a vendégek rendelkezésére. A Chopok és a Dereše hegyek északi lejtőinél, 950-2024 m-es magasságban fekszik Jasná, a téli sportok egyik legkedveltebb központja. Egy kabinos, öt libegő, és tizenegy különböző hosszúságú felvonó szállítja a síelőket a renkívül jó síterepekre. A tizennégy lesiklópálya bőséges választási lehetőséget kínál még a legigényesebb síelőknek is, s egyben jó gyakorlóterep a gyerekeknek és a kezdő síelőknek. Árak Szlovákiában:

Általában az árak a minőséggel teljes összhangot mutatnak. A síbérletek árát természetesen a benne foglalt pályák nagysága határozza meg: egynapos bérlet gyerekeknek 290-től 450 korona, felnőtteknek 380-tól 560 korona körül mozog. Az egyhetes bérlet ára gyerekeknek 1480-2290, felnőtteknek 1940-2860 korona.

A Magas- és Alacsony-Tátrában, Liptóban, a Kis-Fátrában, a Szlovák Paradicsomban és a kisebb központokban különböző kategóriájú hotelek közt válogathatnak a turisták. Ám sokan inkább az apartmanokat, családi panziókat és az olcsóbban bérelhető üdülőházakat részesítik előnyben. A legtöbb üdülőházban teljes a komfort. Nem hiányzik a zuhanyozó, a szauna sem, a nappaliban tévé, kandaló. A szoba hangulatát a faragott parasztbútor, a konyhában a főzés kényelmét a hűtőszekrény és a mikrohullámú sütő biztosítja. Tátralomnicon, Ótátrafüreden és a többi magas-tátrai üdülőközpontban levő 2-4-6-10 fős apartmanokbban a téli síszezonban egy nap egy személyre kb. 350 korona. (o-o, ug)

Szlovákiában közepes hosszúságú, ám jól felszerelt pályákon lehet síelni

Kőpataki-tó – Lomnici nyereg

Sípályák Hossz(m) Nehézség Magasság(m)Lomnici nyereg – Kőpataki-tó 1260 nehéz 2180

Lomnici nyereg – Francúzska Mudla 1380 nehéz 2180

Kőpataki-tó – Tátralomnic 4800 közepes 1760Csorba-tó

Sípályák Hossz(m) Nehézség Magasság(m)Solisko I 2500 közepes 1850

Solisko II 1100 közepes 1850

Interski I 350 közepes 1450

Interski II 100 könnyű 1390

Napi hójelentés, a pályák állapota a Magas-Tátrában: www.tanap.sk/report.html

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?