Ez a népszerű, egészségesnek vélt étel teli van méreganyagokkal!

shutterstock_250375243

Ez a sokak körében népszerű étel veszélyes méreganyagokat és rákkeltő vegyszereket tartalmazhat. 

Sokan szívesen vásárolnak lazacot, és bár népszerű, nem biztos, hogy olyan egészséges, mint amilyennek mondják. Számos ellenálló szerves szennyezőanyagot, rákkeltő vegyi anyagot és veszélyes mérget tartalmazhat.  

A lazac szerelmeseinek azonban nem kell szomorkodniuk. A tudósok szerint ezek a káros anyagok csak a tenyésztett lazacban találhatók meg. Ezekben a lazacokban magas a PCB szint, azaz az olyan anyagok mennyisége, amelyeket összefüggésbe hoztak a rákos megbetegedésekkel és a magzati agy fejlődési rendellenességeivel.  

„A tenyésztett lazacban 14 különböző kémiai növényvédőszer és szennyezőanyag szintje magasabb, mint a vadon élő lazac húsában”

– mondta Dr. David O. Carpenter kutató, a környezetegészségügy és toxikológia professzora.  

A tudósok felfedezték, hogy a tenyésztett lazacokban lényegesen magasabb a PCB-k aránya és több bennük a klórozott peszticid, mint a vadon élő csendes-óceáni lazacokban. Eredményeiket a Science című folyóiratban tették közzé. A tenyésztett lazacok magas PCB-szintje a halliszttel és halolajjal való etetés eredménye.  

A PCB-k, vagyis poliklórozott bifenilek olyan vegyi anyagok, amelyeket egykor széles körben használtak az iparban, például az elektromos és az építőiparban, mivel vegyszer- és hőállóak. A környezeti károk és az emberi egészségre gyakorolt lehetséges negatív hatásaik – többek között a rák és az idegrendszeri rendellenességek kockázata – miatt azonban számos ország már betiltotta őket.  

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint a tenyésztett lazac az egyik legmérgezőbb halféle. Ezeket a halakat a farmokon többek között kukoricából, baromfiból, sertéshúsból, vitaminokból és antibiotikumokból készült szintetikus takarmány kombinációjával etetik, ami veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét.  

Az adalékanyagokat összefüggésbe hozták az autizmussal, az immunhiánnyal és az endokrin rendellenességekkel. Továbbá a szintetikus astaxanthin is kockázatos, amelyet elsősorban a vadlazac jellegzetes rózsaszínű színének elérése érdekében adnak a tenyésztett halaknak.  

Ezek a halak túlzsúfolt tartályokban élnek, ami nagyban növeli a betegségek és paraziták terjedésének kockázatát. E problémák elkerülése érdekében a tenyésztők gyakran használnak nagyobb mennyiségű vegyszert és gyógyszert, köztük antibiotikumokat. A National Library of Medicine jelentése szerint ezek az anyagok felhalmozódhatnak a halak szervezetében, és később hatással lehetnek a halat fogyasztó emberekre is.  

A víz szennyezése, amelyben a lazacok élnek, szintén hozzájárul a mérgezéshez. A halgazdaságok körüli vizek nehézfémeket és más, ipari hulladékokból származó mérgező anyagokat tartalmazhatnak, amelyek felhalmozódhatnak a halak szöveteiben. Az ilyen szennyezett víz negatívan befolyásolja a lazachús minőségét, és kockázatot jelenthet az egészségre.  

A tenyésztett lazac fogyasztása növelheti a dioxinok, más rákkeltő anyagok és mérgező anyagok bevitelét, amelyek számos egészségügyi problémával hozhatók összefüggésbe. A dioxinok hosszú távon felhalmozódnak a szervezetben, és súlyos egészségügyi szövődményeket okozhatnak. E kockázatok miatt érdemes megfontolni a tenyésztett lazac fogyasztásának mennyiségét és rendszerességét, vagy olyan alternatívák felé fordulni, mint a nyíltvízi tenyésztett lazac vagy más halfajok, amelyeknél kisebb a szennyeződés kockázata.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?