Bár a mogyoróvaj tele van egészséges zsírokkal és fehérjékkel, a gyerekek számára veszélyes lehet!

7c9c4f12-6118-48bc-81bf-ff76b1c6f318_phpifamkb

Egy volt egészségügyi szakember óva inti a szülőket a mogyoróvajtól, mivel az állaga miatt eltömítheti a légutakat!

A mogyoróvaj nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvenc csemegéje is. A legfiatalabbak számára azonban veszélyes lehet! Nikki Jurcutzová volt egészségügyi dolgozó az instagramon figyelmeztette a szülőket.  

A veszélyt a mogyoróvaj jellegzetes állaga jelenti:  

A mogyoróvaj állaga valóban eltömítheti a légutakat, ráadásul megnehezíti, hogy bármilyen elsősegélynyújtási módszerrel eltávolítsuk.

A videóban Jurcutzová egy keskeny üvegcső segítségével szemléltette a veszélyeket. Megtömte mogyoróvajjal, majd ütögetni kezdte a csövet, de a massza meg sem mozdult.  

Ez nem jelenti azt, hogy a szülőknek teljesen kerülniük kellene a mogyoróvajat. Egy tanulmányból az is kiderült, hogy az allergia megelőzése szempontjából előnyös, ha már egészen kicsi koruktól kezdve dióféléket tartalmazó ételeket adnak a gyerekeknek - számolt be róla a The Sun.  

A kutatók tavaly arról számoltak be, hogy a mogyoróallergia veszélye akár 77%-kal is csökkenthető, ha a szülők már négy-hat hónapos korban mogyorós ételeket adnak a gyerekeknek. Azonban, ha előfordul a családban ételallergia, mindenről érdemes konzultáni a gyermekorvossal.  

Körülbelül 6 hónapos kortól adhatunk a babának dióféléket és mogyorót, ha azok őröltek vagy masszás állagúak. Ahhoz, hogy biztonságosan adhassuk a kicsinek a mogyoróvajat, az előkészítés és a megelőzés kulcsfontosságú

– mutatott rá Nikki, hozzátéve, hogy a mogyoróvajnak mindenképpen simának kell lennie.  

Hogy felhígítsuk, adhatunk hozzá mondjuk vizet: „Hígítsuk fel anyatejjel, tápszerrel vagy vízzel.” A videó alatti kommentszekcióban további tippek jelentek meg, néhányan például azt tanácsolták, hogy keverjenek burgonyapürét vagy joghurtot a mogyoróvajba. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?