A krónikus köhögés halálos betegséget is jelezhet

köhögés k

Az emberek nagy része köhögés miatt keresi fel orvosát. Ha tovább tart, mint két hónap, súlyosabb problémát is jelezhet, például tüdőrákot. Az Általános Orvosok Társasága és a Szlovák Pneumológiai és Ftizeológiai Társaság standard diagnosztikai és terápiást eljárást dolgozott ki és vezetett be, amellyel a krónikus köhögésben szenvedőket fogják kezelni, és pontosan meghatározták az utat, amelyen a beteg az általános orvostól a tüdőgyógyászhoz jut.

A köhögés nem betegség, hanem valamilyen betegségnek a tünete. A most kidolgozott standard eljárás meghatározza azt is, milyen vizsgálatot kell elvégezni – mondja dr. Monika Palušková, az Általános Orvosok Társaságának elnöke. 

Ne becsüljük le! 

Míg a heveny köhögés átlagosan 3 hétig tart, a krónikus két hónapnál tovább is eltarthat. A felnőtt népesség 5-10 százalékát érinti, és negatívan hat a beteg életminőségére, miközben súlyos egészségi problémát is jelezhet. Krónikus köhögést válthat ki a dohányzás, a poros környezetben vagy illóanyagokkal végzett munka. 

A köhögés lehet száraz, váladékos, rohamszerű vagy mindez egyben. „A beteg úgy érezheti, hogy a váladék folyik a torkára, száraz a torka, mintha idegen test lenne a torokban. Figyelmeztető jel, ha a váladék véres vagy vért köhög fel” – pontosít dr. Michal Šenitko tüdőgyógyász, hozzátéve, hogy a több mint két hónapig tartó köhögést semmiképpen ne becsüljük le, mert a háttérben halálos betegség is meghúzódhat. 

„A krónikus köhögés oka lehet asztma, allergia vagy krónikus obstrukciós tüdőbetegség. A legsúlyosabb betegség a tüdőrák. Szlovákiában a három leggyakoribb daganatos betegség közé tartozik” – egészíti ki. 

Döntő fontosságú a korai felismerés 

Szlovákiában évente 3000 új tüdőrákos esetet jegyeznek, 2000 beteg belehal a betegségbe. Tüdőrákban többen halnak meg, mint mellrákban és vastagbélrákban együtt. A tüdőrákban szenvedők 70 százalékát előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, és az első tünetek megjelenésétől számítva a beteg 160 nap múlva jut a kezeléshez. Az áttétes tüdőrákos beteg 10 százaléka él 5 évet. Ha korán ismerik fel a betegséget, ez az arány 60 százalékra nő. „Az előrehaladott stádiumú tüdőrákos beteg kezelése nemcsak rosszabb kilátást jelent a beteg számára, hanem anyagilag is nagyon igényes. Ezért fontos mielőbb felfedezni a daganatot és minél előbb megkezdeni a kezelést – pontosít dr. Monika Palušková. 

Mi vár a betegre? 

1. Anamnézis 

Az orvos megkérdezi, milyen régen köhög, összefügg-e a mozgással, az évszakkal, milyen típusú a köhögés, nem érte-e baleset, nem volt-e műtéten, nem változott- e meg a szaglása, dohányzik-e, mennyi cigarettát szív el naponta, hol dolgozik, mik a kedvtelései, milyen körülmények között él. 

2. Fizikális kivizsgálás 

Az orvos megvizsgálja a felső és alsó légutakat, az orrot, a melléküregeket, a szájüreget, a nyirokmirigyeket, a torkot, a pajzsmirigyet, a tarkót, megméri a testmagasságot, a testsúlyt, a vérnyomást, a pulzust, a hőmérsékletet, a vér oxigéntartalmát.

3. Laboratóriumi vizsgálat 

Vérkép, glikémia-, kreatinszint, májtesztek, CRP-teszt, nátrium-, káliumszint. 

4. További vizsgálatok 

Ha krónikus köhögésről van szó, mellkasi röntgenvizsgálatot és EKG-vizsgálatot is végez az orvos. 

Az eredmények alapján az orvos felméri a beteg egészségi állapotát, ha kell, elrendeli a kezelést és meghatározza az ellenőrzés napját. Ha szükséges, tüdőgyógyászhoz küldi a beteget. 

Mi történik az orvosnál? 

A tüdőgyógyász elvégzi a CT- és MR-vizsgálatot és speciális tesztre küldi a beteget. Ha felmerül a tüdőrák gyanúja, a bronchoszkópos tüdővizsgálatot is elrendeli, s ha kell, otorinolaringológushoz, immunológushoz, gasztroenterológushoz vagy kardiológushoz irányítja a beteget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?