Matovič kiradírozta a pártját a politikai térképről

Simon Zsolt
2022. július 13.
Amióta Matovič az OĽaNO párt élén politizál, folyamatosan küzd a kormányzat képviselői ellen. Sajnos ezt a harcot még akkor is folytatta, amikor már ő maga volt a kormányfő.

Igor Matovič és a pártja vegyes értékrendű individualistákból hozott létre politikai képviseletet a parlamentben. Aztán legutóbb, a választások győzteseként Matovič alakíthatott kormányt. A kabinetet azonban nem elég létrehozni, sokkal fontosabb annak rendes működtetése.

Amióta Matovič az OĽaNO párt élén politizál, folyamatosan küzd a kormányzat képviselői ellen. Sajnos ezt a harcot még akkor is folytatta, amikor már ő maga volt a kormányfő. Inkább a sajátjait, a koalíciós partnereit kritizálta, ahelyett, hogy Ficót és a Smert bírálta volna. Egy év kormányzás után aztán válságot idézett elő, és le kellett mondania a miniszterelnöki posztról.

Helyét Heger vette át, a kormány pedig folytatta a munkáját. De mint utóbb kiderült, Heger csak egy báb Matovič kezében. Matovič pedig ismét a saját kormánya ellen harcol. Akár Gyimesi képviselő által, aki meg  Matovič hű tanítványa. Ő például nyilvánosan sértegette politikai partnereit, és sikeresen gerjesztett feszültséget a koalíción belül. Természetesen ehhez aztán maga Matovič is csatlakozott, hogy a válság még nagyobbat szóljon.

Szögezzük le, Matovič teljesen elfogadhatatlan. Még akkor is, ha valami csodának köszönhetően megnyerné a következő választásokat, úgy járna, ahogy 1998-ban Vladimír Mečiar. Senki sem alakítana vele kormányt. Ezzel a ténnyel az OĽaNO parlamenti frakciója tagjainak is tisztában kell lenniük. Politikailag elszigetelődtek és kiradírozták magukat az elfogadható politikai pártok térképéről.

Nem minden képviselő és miniszter érdemli meg ezt a helyzetet, de hát ez van, amikor egy csónakban eveznek Matovičcsal. Ezért felelősek azok is, akik csendben tűrnek és közben szépen besöprik a zsebükbe a parlamenti képviselői fizetésüket.

Matovič és az OĽaNO legutóbb is átléptek egy újabb Rubicont – legitimálták a fasisztákat. Ezt bizonyítja a közös és céltudatos szavazásuk, illetve a szélsőségesek észrevételeinek elfogadása is. Az OĽaNO és Matovič végérvényesen törölték magukat a politikailag elfogadható pártok listájáról.

Két lehetséges forgatókönyv létezik arra, hogyan maradhatna helyén ez a kormány:

1) Ha az OĽaNO Matovič nélkül folytatná a munkáját.

2) Ha az OĽaNO képviselőinek értelmesebbjei (Matovič és tanítványa nélkül) új csoportosulást alkotnának, és a fasiszták segítsége nélkül kormányoznának.

Ezzel a megoldással elejét lehetne venni annak, hogy Fico visszatérjen a hatalomba.

A következő hetek megmutatják, hogy Heger politikus-e, vagy csak egy jövő nélküli figura.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.