Visszavágna a kupavereségért a DAC a rózsahegyieknek

dac

Kevesebb mint két hónappal azután, hogy meglepetésre kiejtették a DAC-ot a Slovnaft Cupból, ismét Dunaszerdahelyre látogatnak a rózsahegyiek. A labdarúgó Niké Liga felsőházi rájátszásában, szombaton a csallóköziek egy győzelemmel leszakíthatják magukról a liptói riválist.

A legutóbbi fordulóban eldőlt a bajnoki cím sorsa a Niké Ligában, a Slovan a DAC elleni döntetlennel bebiztosította sorozatban hatodik aranyérmét. Az alsóházban szintén választ kaptunk a legfontosabb kérdésre, a még mindig győzelem nélküli aranyosmarótiak kiestek az élvonalból.

A szezon legfontosabb megválaszolatlan kérdése így az maradt, hogy melyik három csapat jut ki a nemzetközi kupaporondra – és ebben a versenyfutásban a DAC is érintett.

Ha a dunaszerdahelyiek biztosra akarnak menni, akkor a dobogós helyek valamelyikén kell végezniük, mivel az utolsó kupaindulást érő helyet a Slovnaft Cup győztese kapja. A tabella 4. helyezettje jobbik esetben rájátszásra kényszerül az európai kupaszereplésért, rosszabbik esetben pedig meg sem rendezik a playoffot, amennyiben a Slovnaft Cup győztese (a Trnava vagy a Ružomberok) a dobogón kívül végez a bajnokságban.

Jó formában a vendégek

A DAC szombaton a rózsahegyi csapatot fogadja a MOL Arénában. A liptóiak hétközben bebiztosították helyüket a kupa döntőjében, de egészen szégyenletes körülmények között: Domonkos Kristófék hazai pályán 1:0-ra elveszítették a III. ligás Lipany elleni visszavágót. Még szerencse, hogy az első meccsen öt góllal nyertek...

A rózsahegyi csapat ezt leszámítva kifejezetten büszke lehet tavaszi teljesítményére, kezdésként egy óriási menetelést bemutatva, reménytelen helyzetből harcolta ki a felsőházba jutást, ott pedig az eddigi öt forduló alatt egyedül a Slovantól szenvedett vereséget.

Van mire alapozni

A DAC-nak is van mire alapoznia, a sárga-kékek jól játszottak múlt szombaton a Slovan otthonában, a védelmük rendkívül fegyelmezetten működött. „A Slovan otthonában nehéz pontot szerezni, így értékesnek tartom azt a döntetlent. Örülök, hogy kapott gól nélkül hoztuk le a meccset, legközelebb már csak az hiányzik, hogy betaláljunk – mondta Christián Herc, a sárga-kékek szlovák középpályása a DAC Hazai pályán című műsorában. Amikor egy bejátszásban megmutatták Hercnek a Slovan-szurkolók pályára futását és bajnoki ünneplését, a játékos elkalandozott a jövőbe. – Bízom benne, hogy jövőre hasonló dolog megtörténik Dunaszerdahelyen is, még nagyobb létszámmal. Még belegondolni is szép...ˮ

Ehhez valószínűleg nagyon komoly változásokra lesz szükség a DAC keretében, mert bár a védelem a tavaszi szezon túlnyomó részében jól működött, a támadójátékkal már más a helyzet: a tíz idei tétmérkőzésen csak tíz gólt szereztek a csallóköziek.

Két jubileum

A DAC az idei szezonban még nyeretlen a rózsahegyiek ellen, a bajnokságban mindhárom egymás elleni mérkőzés 1:1-es döntetlennel végződött, míg a Slovnaft Cup negyeddöntőjében a liptóiak meglepetésre győztek a MOL Arénában, amivel ismét szertefoszlottak a dunaszerdahelyiek kupagyőzelemről szőtt álmai.

„Egy védekező csapatról van szó, amely elöl nagyon effektív. Nagyon fontos lesz, hogy ne engedjük őket helyzetekhez, míg mi betaláljunk az első pár lehetőségünk valamelyikéből, lehetőleg már az első negyed-órábanˮ – fogalmazott Christán Herc, aki a szezon során sokáig nem számított stabil kezdőjátékosnak, de az utóbbi öt fordulóban már a legelső sípszókor is ott volt a pályán.

Ahogy arra a Herccel készült beszélgetésben is kitértek, a mai mérkőzésen két érdekesebb jubileumra kerül sor. Egyrészt ez lesz a DAC 150. mérkőzése a MOL Arénában (ha a felkészülési találkozókat is beleszámítjuk), másrészt Milan Dimun századszor öltheti magára a sárga-kék mezt. „Ő egy nagyon fontos játékos számunkra. Tavasszal két mérkőzésen hiányzott, ezeken csak egy pontot szereztünkˮ – mondta róla Herc.

A találkozót a Voyo élőben közvetíti, a játékvezető Michal Smolák lesz.

Érdekes

Minimális veszteséges tavaly

Szintén a DAC-cal kapcsolatos hír, hogy pénteken nyilvánosságra került a Finstat gazdasági elemzéssel foglalkozó cég statisztikája. Ez alapján a Niké Ligában mindössze négy klub volt nyereséges 2023-ban (Trnava, Banská Bystrica, Žilina, Zlaté Moravce). A veszteséges klubok névsorát a DAC kezdi a minimálisnak mondható mínusz hétezer euróval. A legnagyobb veszteséget a Slovan (-6,41 millió euró) könyvelte el. A statisztikából kiolvasható, hogy a dunaszerdahelyi klub 2023-as bevétele 10,48 millió euró volt, ami a második legmagasabb érték a Niké Ligában. A Slovan összes bevétele meghaladta a 30 millió eurót. A Šport napilap megjegyzi, a Slovan gazdasági politikája hosszú távon tarthatatlan, mert csak áron alul vagy épp ingyen enged el játékosokat, rosszul dolgozik az utánpótlással, és a 20 millió eurós éves költségvetésük 2/3-át a fizetések teszik ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?