Győri Viktória és Lancz Barbora szerint is a végsőkig harcoltak az Eb-ért

GyőriViktória20240407

A kijutást érő döntetlennel véget ért Szlovákia–Ukrajna női kézilabda-Európa-bajnoki selejtező után Lancz Barbora, Győri Viktória és a vendégek kárpátaljai kapusa, Balogh Judit értékelt lapunknak.

A szlovákiai magyar játékosokkal teletűzdelt szlovák válogatott második Eb-jére készülhet miután az Ukrajna elleni 25:25-ös döntetlennel a 2-es selejtezőcsoport harmadik helyén végzett és kijutott az idei magyar–osztrák–svájci rendezésű kontinenstornára. Szlovákia önálló története során eddig csak a 2014-es kontinensviadalon volt jelen, most viszont zsinórban két részvétel vár majd rájuk, hiszen a 2026-os Eb-nek a csehekkel, a lengyelekkel a románokkal és a törökökkel együtt adnak majd otthont.

Az utolsó másodpercig nyílt mérkőzésen a vendégeknél remekül szállt be a kispadról a Vasas kapusa, Balogh Judit, akinek komoly érdemei voltak a döntetlen kiharcolásában. „Mikor beálltam, azon voltam, hogy hozzátegyek valamennyit. Tudtam, hogy ha ez sikerül, akkor a csapattársaim is nagyobb önbizalommal, lendületesebben fognak játszani. Ez így is történt. Nagyon sok emberünk hiányzott, sok fiatal volt velünk, négyen voltunk itt azok közül, akik korábban válogatottak voltunk és csak két napunk volt felkészülni – sorolta nehézségeiket lapunknak a mérkőzés után a 10 védéssel, 50 százalékos hatékonysággal záró kárpátaljai kapus, aki elsősorban a szünet után mutatott be bravúrokat. – Ilyenkor persze kicsit bánom, hogy az utolsó ziccert nem fogtam meg, de nagyon örülünk, mert nagyon rég voltunk már Európa-bajnokságon. Amikor az első meccsen megvertük a szlovákokat, úgy gondoltuk, máskor is sikerülhet. Eldöntöttük, hogy ha már ilyen esély adódott előttünk, akkor nem adhatjuk lejjebb és végül tudtunk is vele élni” – foglalta össze a selejtezősorozatot az ukránok szemszögéből Balogh.

A selejtezőcsoportot megnyerő német válogatott mögött Ukrajna másodikként jutott ki a magyar–osztrák–svájci közös rendezésű női kézilabda-Európa-bajnokságra, míg Bízik Rékáék második legjobb csoportharmadikként ünnepelhették a kijutást. „Óriási volt a hangulat. Nagyon küzdős mérkőzés volt, de erre számítottunk. Mindig próbálom magamból kihozni a legtöbbet, ha valakinek bejönnek a lövések, természetesen többet is megpróbál, szeretne lendíteni a csapatán. Ma ez nekem ment, de ez egy csapatjáték, az asszisztok, a beállós zárások, a védekezés és egy-egy védés is ugyanannyit ér. Az utolsó pár perc nagyon kemény volt, de ha átgondolom, az elejéről is ezt tudom mondani, nem tudnám eldönteni, a meccs melyik szakasza volt a legnehezebb. Az utolsó pillanatig harcoltunk és nagyon örülök, hogy ilyen körülmények között így tudtuk befejezni” – értékelt a mezőny legeredményesebb játékosa, Lancz Barbora. 

Támadásban és védekezésben is fontos szerepet kapott a nádszegi Győri Viktória, aki meghálálta a hazaiak spanyol szövetségi kapitányának, Jorge Duenasnak a kapott bizalmat. „Nagyon készültünk erre a meccsre, hiszen az volt a célunk, hogy kijussunk az Eb-re. Úgy érzem, hogy teljes mértékben fel tudtunk készülni az ukránokra. Nagyjából meg tudtuk valósítani a taktikát, amit elterveztünk. Persze, voltak hibák, amiket majd ki kell javítani a jövőben. Fizikailag úgy éreztem, hogy jobbak voltak nálunk, de nagyon akartunk, és így jó lett a vége. Megbeszéltük, hogy bárhogyan is alakul a meccs, végig küzdeni fogunk. Számolgattunk azért az öltözőben és tudtuk, hogy a döntetlen is elég lehet, a végén már arra is figyeltünk egy kicsit, hogy annál rosszabb ne legyen – mondta az Új Szónak Győri, akinek rengetegen szorítottak a nézőtéren. Az ünneplés után készültek is a közös képek a családtagokkal, barátokkal és persze a szurkolókkal is. – Nekem már az is nagy dolog, hogy ilyen fiatalon ennyit játszhatok a felnőttválogatottban. Az pedig, hogy ennyien eljöttek, nagyon jó érzés, remek volt így játszani és egy plusz löketet is adott, hogy kint volt az egész családom” – zárta beszélgetésünket a NEKA 20 éves beállója, aki két góllal zárta a találkozót.

Női kézilabda

Eb-selejtező, 2-es csoport

Szlovákia–Ukrajna 25:25 (15:13)
Szlovákiai gólszerzők: Lancz 10, Popovcová 4, Holejová 3, Bujnohová 3, Győri 2, Pócsíková 2, Nejedlíková 1.

A csoport végeredménye: 1. Németország 12 pont, 2. Ukrajna 7, 3. Szlovákia 5, 4. Izrael 0.

Az első két csapat automatikusan kijutott az Eb-re, Szlovákia a négy legjobb csoportharmadik egyikeként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?