A mesterséges intelligencia a felfrissített Škoda Octavia modellekbe is beférkőzött

Octavia
Pozsony |

A Škoda most az egyszer online térben tartotta a ráncfelvarráson átesett Octavia modellek bemutatóját, így egyelőre nem volt lehetőségünk élőben is megnézni a felújított liftback és kombi változatokat. A márka legsikeresebb modelljének negyedik generációja így most valamivel üdébb, még egy fokkal modernebb külsőt kapott.

Mint ahogy azt a ráncfelvarrások esetében megszokhattunk, elsősorban az autó orrát varázsolták át, az Octavia új hűtőrácsot, módosított elülső és hátsó lökhárítót, második generációs Matrix-LED fényszórókat, és új TOP LED hátsó lámpákat kapott. A vásárlók ráadásul minden eddiginél gazdagabb alapfelszereltséghez juthatnak hozzá, például már alapban elérhető a 10 colos digitális mini műszeregység – az Octavia negyedik generációjával bemutatott klasszikus 10 colos digitális műszer-egység a továbbiakban is kínálatban marad –, vagy a Climatronic két-zónás automata légkondi. Egyébként az Octaviában először jelenik meg a multimédia rendszer nagy, 13 colos kijelzője. A modellfrissítéssel az Octavia kínálatába is megérkezik a felszereltségi szintek újfajta besorolása, így újonnan az Essence, a Selection, a Top Selection, a Sportline és az RS felszereltségi szintben tudják megvenni a felfrissített Octaviát, az utastér kilenc kivitelezésben lesz elérhető.

A vásárlók jelentős részét szerintem annyira nem érdekli az információ, hogy az utastérben még több újrahasznosítható anyagot használtak fel, ám manapság ezek a tények egyszerűen nem hiányozhatnak az autómárkák sajtóhíreiből.

Octavia belső

Mesterséges intelligencia

2024 lesz az az év, amikor a mesterséges intelligencia, amellyel eddig javarészt szöveg- vagy képalkotásnál találkoztunk a leggyakrabban, már a gépkocsikban is megjelenik. A Škoda ugyanis bejelentette, hogy a felfrissített Octavia modelljeiben már alapban elérhetővé válik a ChatGPT chatbot. Ez tulajdonképpen egy mesterséges intelligenciára épített nyelvi modell, amely különböző szöveges feladatok, feladványok megoldására, kérdések megválaszolására alkalmas. A fejlettebb változatai aztán olyan komplexebb feladatok ellátására is alkalmasak, mint a versírás, programozás. A Škodában ezt a rendszert integrálták a Laura hangasszisztensbe, minek köszönhetően a gyártó szerint a klasszikus parancsoknál sokkal több dolgot, több feladatot is elvárhatunk a virtuális asszisztenstől. Ennek a funkciónak a kipróbálására értelemszerűen kezem ügyébe kell kerülnie egy Octaviának, úgyhogy bízzunk benne, hogy erre mielőbb sor kerül, ugyanis a modernizált Octaviának tán ez az egyik legérdekesebb része.

Octavia

Az erőforrások

Jó hír, hogy a felfrissített Octavia kínálatából sem hiányoznak még a dízelmotorok. Alapban viszont két 1,5 literes TSI benzinmotor lesz elérhető, amelyet lágy hibridtechnológiával és automata DSG váltóval is kiegészíthetnek. Ezekhez csatlakozik a két kétliteres TSI erőforrás, melyeknél megemelték a teljesítményt. A 150 kW (204 LE) teljesítménnyel rendelkező modell, amelyhez alapban összkerékhajtás jár, 10 kW-tal (20 LE) nagyobb teljesítménnyel rendelkezik. A kínálat csúcsát képező, legerősebb benzinmotor az Octavia RS kivitelezésében lesz elérhető; a 195 kW (265 LE) pedig 15 kW-tal (20 LE) jelent nagyobb teljesítményt a motor előző változatához képest.

A motorkínálatot aztán a már említett dízelmotorok zárják. Mindkettő kétliteres TDI, az egyik teljesítménye 85 kW (115 LE) és 300 Nm-es forgatónyomatékkal rendelkezik, míg a másiké 110 kW (150 LE), 360 Nm-es forgatónyomatékkal. Az előző hatgangos kézi, az utóbbi pedig hétgangos automata sebességváltóval lesz párosítható.

Octavia

Új rendszerek

Nincs modellfrissítés új vagy korszerűsített technológiák nélkül. Az új Octavia is számos biztonságot növelő és vezetést elősegítő technológiát kapott. A sofőr fáradságát figyelő rendszer például teljesen más algoritmus szerint dolgozik. Míg korábban elsősorban a volánra gyakorolt nyomás alapján számította ki a rendszer azt, körülbelül milyen fáradt lehet a gépkocsivezető, újonnan már több tényezőt is figyelembe vesz; például érzékeli, mennyire vezetjük az autót a sáv közelében. Képes felismerni a pillanatnyi és a tartós figyelmetlenséget, fáradságot is, amely már komoly veszélyt jelent. 65 km/órás sebesség felett már érzékeli a vezetési technikánkban az eltéréseket, s ha a rendszer úgy értékeli ki, hogy fáradtak vagyunk, a digitális műszeregységen keresztül figyelmeztet. Ez a funkció egyébként az új Superb és Kodiaq modellekben is elérhető lesz.

Octavia

Autonóm parkolás

Az automata sebességváltóval ellátott modellek az automatikus parkolás legújabb funkciójával is elérhetők lesznek. Az Octavia ennek köszönhetően önállóan beparkol a merőleges és hosszanti parkolóhelyekre, a hosszanti helyről ki is tud parkolni. A rendszer teljesen önállóan működik, tehát gyorsul, fékez, és változtatja az irányt előre vagy hátra. Ráadásul az autó úgy is képes beparkolni, hogy a sofőr nem ül benne és nincs messzebb négy méternél. Mindezt a MyŠkoda alkalmazásnak köszönhetően. Elég lesz kiválasztani a parkolómanőver típusát, vagy az irányt. A maximális sebesség ennél a manővernél 9,5 km/óra. Jól emlékszem még, amikor ez a funkció csak a prémiumkategóriás márkák modelljeiben volt elérhető, és ott is ritkaságnak számított. Tátott szájjal néztem, ahogy az autó elindult, beparkolt, holott nem ültem benne. Eltelt pár év, és lám, már a Škodában is elérhető ez a funkció.

Az új technológiákat sorolva szinte nehéz elhinni, hogy az Octaviát 27 évvel ezelőtt, 1996-ban mutatták be. Az autóipar és maga az Octavia is hatalmas fejlődésen esett át, a márka szakértőinek fáradozása pedig sikert sikerre halmozott. A járgány negyedik generációja jelenleg hét európai országban – például Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon vagy Ausztriában – tartozik a leggyakrabban vásárolt gépkocsik közé. Az Octavia kombi változata pedig 14 országban vezeti a kombik eladási listáit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?