Gondolatok Oroszországról és a Világról.

Jéney Gàbor
2022. február 11.
Meg kell érteni, hogy Ukrajna csak egy tünet, betegség nevét nem ismerjük.

Az orosz-ukrán konfliktus utolsó felvonásának kezdete óta azon gondolkodom, mitől ennyire népszerű az orosz politika. 

Vlagyimir Putyin akadálytalanul tudta építeni az imázsát. A nyugati világ semmilyen módon ezt nem akadályozta. Soha nem közvetlenül hanem mindig közvetetten komunikált. Általában témákban kötött bele és nem személyekkel vitatkozott. Csak azt mondta, hogy Oroszországban, mi ezt így csináljuk. 

Meg kell érteni, hogy Ukrajna csak egy tünet a betegség nevét nem ismerjük. Túl egyszerű lenne azt leírni, hogy Vlagyimir Putyin. De nem hiszem,  hogy ő lenne az. Egyszerűen ha a Világ elmegy egy irányba, akkor óhatatlanul is megnől az igény valami másra. S ez ma a putyini politika. 

Az utóbbi időben megerősödött az a tény, hogy mindnyájan egyenlőek vagyunk, mindenki partner. Ha túl nagy hatalomhoz jutnak a neoliberális közgazdászok és nem számít semmi csak a profit, akkor ez lesz a végeredmény. Kína a mi segítünkkel lett nagy hatalom. Ma a szabad világot veszélyezteti. Kígyót ölelgettünk a keblünkön. 

Sajnos a hadsereg meg a nemzet biztonság a közgazdászok áldozata lett. Az európai országok döntő többsége nem költ eleget a saját védelmére. Nincs semmi veszélyérzetünk. Ma egy fiatal nem tud felvenni egy gázálarcot. Már én is alig. A legújabb óvóhely is a 80' évek végén épült. Azóta fegyverek hátóereje megsokszorozódott. 

Igazából nem volt kritika az EU fő csapásvonala.  Ha volt is ilyen mi a vitát nem láttuk. A legutóbbi felmérések szerint kis hazánk lakosságának csupán 62% értékeli pozitívumként az EU tagságunkat. 39% gondolja úgy, hogy tagság nekünk pozitívum és 10%, hogy rossz számunkra az EU. Sokan nem is ismerik az EU-t és intézményeit. Mivel az EU politikájának nincs belső kritikája, ezt kihasználta Vlagyimir Putyin. S ezzel pozitív imázst tudott Oroszország politikájának kelteni. 

Mondanivalóját pedig az RT RUSSIAN TODAY csatornáin és különböző internetes oldalon el tudta hozzánk juttatni. Mind e mellett a VKontakte, Olnoklassniki és az OK.ru szociális médián úgy tudta terjeszteni, hogy a felhasználók adataihoz is hozzájutott. Ezenkívül a Facebook-ot sem zavarja az orosz propaganda. A fő kommunikációs csatornája ez. Zuckerberg pont most fenyegette meg Európát, hogy távozik az európai piacról, ha nem tárolhatja amerikai szervereken az európai felhasználók adatait. Én erre csak azt mondom, hogy good bye! Nehéz lesz insta meg face nélkül, de valahogy kibírjuk. Remélem ezzel helyzetben kerülnek az európai platformok. 

De visszatérve a jelenlegi helyzetre társadalmunk tagolt és zilált. Ma ha megtámadna minket Oroszország, akkor társadalom egy része ezt üdvözölné. Itt nem a vélemény szabadsággal van a baj, hanem azzal, hogy ez a vélemény hamis információkra és nosztalgián alapul. A vélemény-buborék között nehéz az átjárás. Jó magam azt látom jónak, ha legalább rendkívüli állapot alatt, le keljen hozni a sajtónak kötelezően az állami nyilatkozatokat. Amelyik média erre nem hajlandó, annak be kell vonni a működési engedélyét. Persze ezeket a nyilatkozatokat vitatni lehet, hiszen nem a sajtószababadságot és autonómiát akarjuk elvenni, csak ki kell pukasztani a buborékokat. A társadalom szétziláltságán sem ártana változtatni. Ma amikor a Beneš dekrétumokra hivatkozva sajátít ki földeket a szlovák állam, akkor a károsultak vagy a felvidéki magyarság miért állna ki a szlovákiáért? Amikor csak fizetjük az adót és nem kapunk érte semmit, akkor miért is érdekeljen minket ez az ország? Nincs ez másként a cigánysággal sem, amikor csak bűnbaknak jó, akkor miért segítenének nekünk? Amikor a fiatalok kifelé tartanak, akkor ki fog minket megvédeni? Van most egy nagy 50+ korosztály aki politikailag nagyon aktív. Akiknek sikerült olyan politikát hatalomhoz juttatni aki nem tűri a másságot. Ezért inkább mennek innen. Tisztelt a kivételnek. 

Nem értem, hogy mi akadálya annak, hogy nem tudott meghonosodni az a angolszász kultúra, ami szerint a katonák tudnak szólni, ha nem megfelelően gazdálkodnak a hadsaraggel a politikusok. Mert ez legalább egy fajta biztosíték. Eddig a hadsereg az urizálás áldozata volt. Most meg kaparják fejüket, mert nem tudnák feltartóztatni az oroszokat 72 órán keresztül, amíg megérkeznek a NATO szövetségeseink. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Jéney Gàbor
99 blogbejegyzés
Jéney Gàbor
15 karma