Kék Duna járat

Anna Koňuchová Kopić
2021. június 10.
Mai "menjünk valahova, de ne messzire és ne legyen drága" tippünk a Dunakanyar, amely azért is aktuális, mert újra legálisan és szabadon utazhatunk turistaként Magyarországra. A Dunakanyarról rengeteget lehet írni, mivel nagyon sok a látnivaló, de mi most csak egy kis hajókázásra szeretnénk összpontosítani, amire ráradásul még oltási bizonyítvány sem kell.

Aki tudta, aki nem, hétvégenként indul Esztergomból egy kirándulóhajó (menetrend itt), a kikötőböl amely a Rugby pálya, a Szalma csárdával szemben található, nem messze a Mária Valéria hídtól. A napi jegy ára 1000 forint (nem egész 3 euró), a jegyeket Laci bácsi árulja, aki egy nagyon cuki személy és nagyon örül, ha épp szlovákul is beszélhet valakivel. A hajó első megálója Zebegény, onnan át lehet szálni a visegrádi hajóra. Zebegény és Visegrád között a hajó megáll még Dömösön és Nagymaroson is, itt ki lehet szálni, illetve Visegrádon át lehet majd szálni Szentendrére is. Annyi kirándulási lehetőség!

Fontos megemlíteni, hogy a hajó nem csak utasokat, de kutyusokat és bicikliket is szállít, így ezt a hajókirándulást egy biciklitúrával is össze lehet kötni. Megemlítenénk, hogy Vác – Nagymaros – Zebegény – Szob útvonalon gyönyörű a bicikliút, illetve a Szentendre – Visegrád – Esztergom szakaszon is vezet a Velo6, de sajnos végig közúton. 

A hajókázás önmagában is nagy élvezet, gyereknek és felnőttnek egyaránt, de ha a hajó egy égi folyón, Dunán úszik, illetve egy ilyen gyönyörű szakaszán, azt már nem lehet tetőzni. Kb. 2,5 órás utunkon a Garam és az Ipoly torkolatát láttuk, a Burda hegységet, Börzsonyt és a Pilist, a Fellegvárat, rengeteg szigetet. A hajók kényelmesek, felújítottak, büfé is található, ahol emberi áron frissítőket lehet venni.

A kanyarba szívesen visszajárunk, és biztosan írunk még róla, addig is inspirálódjanak a www.ilovedunakanyar.hu vagy a www.visithungary.hu weblapokon. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Anna Koňuchová Kopić
17 blogbejegyzés
Anna Koňuchová Kopić
18 karma
Karváról (is) származom. Ifjabb koromban menekültem innen; a falusi élet monotónnak tűnt, tartalomtalannak, ezért amint felnőtt lettem, elkezdtem városokban múlatni napjaimat, jártam a nagyvilágot.
Harmincnéhány évesen hazakerültem, Muzslán lakok pont 10 éve. Jobb ötlet híján elkezdtem kószálni a környékünkön, amit eddig sikeresen ignoráltam, és rá kellett jönnöm, hogy bezzeg gyönyörű helyen élünk, amely annyi kiaknázatlan lehetőséget rejt önmagában. Bízom abban, hogy bejegyzéseimmel sikerül legalább egy morzsányit hozzájárúlnom régiónk turizmusának fejlődőséhez.
Még annyit fontos hozzá(m)fűzni, hogy lassan 20 éve turizmusban dolgozom, így nem kicsit szakmai szempontból is írom soraimat.