Cipzár

Süll Tamás
2021. május 12.
Megszámolta már valamikor, hogy mennyi cipzárt húz föl-le naponta? Lehet, hogy csak egyetlen egyet, pl. a nadrágján. De lehet, hogy akár egy tucatnyit, pl. a csizmán, a tolltartón, a mellényen, a piperetáskán, a pénztárcán, a gyermeke kabátján...

Miért lenne fontos számontartani cipzárjaink huzigálását? Egyáltalán nem fontos, de mégis rámutathat arra, hogy a kapcsolatainkat sem tartjuk gyakran számon, csak úgy hagyjuk őket létezni... és aztán néha rácsodálkozunk, hogy csak úgy megszűnnek létezni, pedig semmi rosszat nem csináltunk! Talán csak azért, mert nem tudatosítottuk és nem vettük észre őket. Nekünk sem esik jól, ha valaki levegőnek néz! A párkapcsolatunkban, a házasságunkban ez hatványozottan így van!

Egy házasságban két ember összekapcsolódik, mint a cipzár két szára, és egybeilleszkedve egy erős egységet alkothat. De amint a cipzár is, kapcsolatunk is elakadhat, szétszakadhat, tönkre mehet, hasznavehetetlenné válhat! Sajnos legtöbbször már csak akkor tudatosítjuk igazán a fontosságát, ha túl késő. Csak akkor kezdünk el sajnálkozni, hogy nem gondoskodtunk róla kellőképpen, ha már nagy baj van.

Amikor a ZIPS tanácsadómban különböző párok ecsetelik élettörténeteiket, gyakran megfogalmazzák, hogy több odafigyelésre, törődésre, időtöltésre, tudatos jelenlétre lett volna szükségük. Csak azt nem tudják megfogalmazni, hogy miért nem tették? Olyan nehéz lenne egymásra figyelni?

Ön hogy áll a “cipzárjával”? Jól működik? Jól tudja kezelni? Jól összetart? Elegendő figyelmet szentel neki? Ki tudja oldani, ha valahol elakadt?

Mi lenne, ha tudatosan rászánnánk egy kis időt arra, akinek jelenléte fontos számunkra? Bizonyára erősebb és boldogabb kapcsolatunk lenne!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Profile picture for user Süll Tamás
1 blogbejegyzés
Süll Tamás
0 karma
Magamról bővebben inkább személyesen, egy finom kávé mellett... esetleg látogass el a honlapomra: www.parkapcsolat.sk