Környezeti felelősség

mikroműanyag

A Science Advances tudományos lapban nemrég jelent meg egy tanulmány, miszerint a világszerte létrejövő műanyaghulladék több mint a fele csupán 56 nagyvállalathoz vezethető vissza. Ezek a nagyvállalatok már évek óta nyomás alatt állnak a termékeik csomagolásánál használt temérdek mennyiségű műanyag miatt. A vállalatok mindig azzal érvelnek, hogy a csomagolás, tehát a hulladék helyes kezelése csakis a fogyasztók felelőssége. De az adatok ebben az esetben is arra mutatnak, hogy a felelősség a termelőkre hárul.

A tanulmányban egy 84 országban 5 éven keresztül folytatott kutatásból eredő adatokat elemeztek: műanyaghulladékokat gyűjtöttek, és a hulladék gyártóját azonosították. Az első hely senkit sem fog meglepni. Az adatok szerint a globális műanyaghulladék 11%-át a Coca-Cola Company termeli, 5%-át a PepsiCo, 3%-át a Nestlé és 3%-át a Danone, tehát olyan vállalatok, amelyek főleg üdítőitalok, palackozott víz és feldolgozott élelmiszerek gyártásával foglalkoznak.

Az ötödik legnagyobb műanyaghulladék-termelő entitás pedig az Altria, egy amerikai dohánygyártó társaság, ahova a Philip Morris amerikai és globális ágazatai is hozzátartoznak. Ez a vállalat a világ műanyaghulladékának 2%-át termeli. Egy rövid internetes keresés után azt is megtudhatjuk, hogy a cigarettákban található füstszűrők műanyagot is tartalmaznak.

Ez az 5 vállalat a műanyaghulladék 24%-át hozta létre.

A tanulmányból az is kiderül, hogy az elemzett 1,8 millió darab műanyaghulladékból a felénél tudták a gyártót azonosítani, 909 000 darabnál viszont nem. Ez arra mutat, hogy még mindig nagyon alacsony az átláthatóság a műanyaghulladék eredetével kapcsolatban, s így nehezebb a szennyezők felelősségre vonása.

Ezek a vállalatok már évtizedek óta tudják, hogy a műanyag, amibe italaikat és ételeiket csomagolják, óriási környezeti terhet jelentenek a bolygó számára, és a műanyagban használt puhítók, illetve más vegyületek pedig károsak az emberi egészségre és az egész ökoszisztémára. Ezért is vesznek részt agresszív lobbizásban, hoznak létre félrevezető kampányokat a műanyag csomagolások újrahasznosításával kapcsolatban, és tesznek meg mindent azért, hogy a politikusok véletlenül se hozzanak szigorúbb szabályokat gazdasági és ipari praktikáikkal szemben. És ezt az egészet kéz a kézben csinálják a fosszilis iparral.

Az ember és bolygónk egészségét leginkább a fosszilis ipar és a vegyipar veszélyezteti, mégpedig több szinten. Egyrészt a műanyaghulladék és a belőle származó mikro- és nanoműanyag már annyira elterjedtek, hogy az emberi szervekben is előfodulnak. Másrészt a műanyaggyártás és a hozzá felhasznált nyersanyagok kitermelésénél és előállításánál létrejövő emissziók és szennyezések is drasztikus következményekkel járnak az emberre és a bolygó ökoszisztémájára.

És aztán ott van maguknak a termékeknek a káros hatása. A cukor és a dohánytermékek függőséget váltanak ki, túlfogyasztásuk az összes emberi szervet károsítja. Így ha ezek a termékek félrevezető információkkal vannak reklámozva, a fogyasztó nem tud jó döntést hozni.

Az elmúlt hónapok folyamán megjelent információk bemutatták a fosszilis ipar, a vegyipar, valamint a feldolgozott élelmiszert és cukros üdítőitalokat gyártó cégek sötét oldalát. Évtizedek óta tudták, hogy termékeik katasztrofális következményekkel járnak az ember és a bolygó számára.

Ez is csak akkor fog megváltozni, ha tömegesen fogunk ellene fellépni. A társadalmon áll, hogy kikényszerítsük a szigorúbb szabályozásokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?