Bozóttűzként terjedő pusztító baktériumok

A vegyi fegyverek terrortámadás során való alkalmazásának valószínűségét csökkenti, hogy többnyire csak földrajzilag korlátozott helyen fejtenek ki hatást, amire a tokiói metró elleni, 1995-os akció adott példát.

A vegyi fegyverek terrortámadás során való alkalmazásának valószínűségét csökkenti, hogy többnyire csak földrajzilag korlátozott helyen fejtenek ki hatást, amire a tokiói metró elleni, 1995-os akció adott példát. Velük szemben viszont a biológiai fegyverként bevetett, pusztító kórokozók bozóttűzként terjedő járványt válthatnak ki.

A legveszélyesebbnek tartott „ágensek” között említik az anthrax baktériumot, amely a gramm egymilliárdod részének megfelelő mennyiségben is halálos lehet.

Különösen veszélyessé teszi, hogy levegőből is permetezni lehet, és spórák formájában fennmarad a talajban. Akár évekig is eltartható, belélegezve vagy a bőrrel való érintkezés után halálos mérget termel.

Egy további másik veszélyes baktérium a botulinum, amely belélegezve a légzőizmokat megbénító idegmérget termel, így fulladásos halált vált ki. A halálos adaghoz elég a gramm egymilliárdod részének megfelelő mennyiség.

A bioterrorizmus veszélye kapcsán az utóbbi időben ismét sok szó esik a himlővírus ismételt elterjesztéséről.

Bár a XX. században mintegy 120 millió ember halálát okozó betegséget 1980-ban az egész világon hivatalosan kiirtottnak nyilvánították, az Egyesült Államokban, illetve Oroszország egy-egy laboratóriumában – vírus elleni szerek kifejlesztésének hivatalosan megfogalmazott szándékával – őriznek példányokat.

Az utóbbi időben felbukkant félelmek szerint azonban Oroszországban nem hivatalos helyen is őriznek himlővírusokat, amelyekből akár Észak-Korea, akár Irak, sőt az Oszama bin Laden nevével fémjelzett Al-Kaeda terrorcsoport is szerzett példányokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?