Újra itt az influenzaszezon: ideje felturbózni a gyerekek immunrendszerét

dr max

A hidegebb, esős időjárással járó őszi időszak próbára teszi a gyerekek ellenálló-képességét. Hogyan támogathatjuk az immunrendszerüket? Alábbi cikkünkből többet is megtudhat.

Az immunrendszer alapvető feladata az idegen anyagok és fertőzések elleni védekezés. A terhesség során kezd el kifejlődni, majd a növekedés és a serdülőkor időszakában tökéletesedik. Két fő összetevőből áll – specifikus és nem specifikus immunitásból.

A szoptatásnak fontos szerepe van

Az újszülöttek immunrendszere éretlen, nem rendelkeznek ún. specifikus immunitással. Ez azt követően épül ki, hogy a szervezetük kapcsolatba kerül a kórokozókkal. Az első 6 hónapban a gyermeket elsősorban az anyától kapott antitestek védik, ezzel egyidejűleg a saját immunitása is kezd felépülni. A szoptatás nélkülözhetetlen szerepet játszik az immunrendszer fejlődésében. Az anyatej számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek szükségesek a baba fejlődéséhez és immunrendszerének kiépítéséhez.

Ezt az időszakot gyakori betegségek jellemzik. Mivel a száj és az orr a mikroorganizmusok fő „kapui”, leggyakrabban légúti megbetegedésekről van szó. Sok szülő azt hiszi, hogy ezek bakteriális eredetűek, gyakran antibiotikumot kérnek az orvostól. Ez azonban tévhit – a fertőzések akár 90-95%-a vírusfertőzés a gyerekek körében. A leggyakoribbak a megfázást okozó rhinovírusok és az influenzavírusok. 

Hogyan különböztessük meg a vírusokat?

Megfázás esetén a betegség fokozatosan lép fel, akár néhány napig is eltarthat. A fő tünetek a torokfájás, tüsszögés, orrdugulás, köhögés, fáradékonyság, ritka esetekben 38°C fölötti láz. Az influenza esetében viszont a betegség nagyon hirtelen lép fel, és a fő tünetek az izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás, étvágytalanság, fáradtság, fejfájás és gyakran 39°C feletti láz. A kezelés azonban mindkét esetben hasonló – a megfázás, a torokfájás, a köhögés vagy a láz tüneti kezelése és a pihenés. Az influenza súlyosabb lefolyású, de van egy pozitív oldala is, mégpedig a védőoltás lehetősége akár 2 éves kortól is.

Ne aggódjon, nem kell injekciókkal riogatni gyermekét, a kicsik számára ugyanis létezik vakcina orrspray formájában. Az alkalmazás így fájdalommentes és kényelmes. Az immunitás egy bonyolult rendszer, amely az idegrendszerhez is kapcsolódik. A stressz és a negatív gondolkodás csökkenti a szervezet védekezőképességét. Ezért a gyermek lelki jóléte is nagyon fontos az immunitás szempontjából.

CRP-vizsgálat

Ez a C-reaktív fehérje rövidítése, amely egy bakteriális fertőzés során a vérben található anyag. A CRP-szint vizsgálatát az orvos annak megállapítására használja, hogy szükség van-e antibiotikumos kezelésre. Ha a CRP nem emelkedett, az azt jelenti, hogy a fertőzés vírusos eredetű, és nincs szükség antibiotikumokra (azok hatástalanok lennének). Ezt a vizsgálatot ma már egyes gyógyszertárakban is el lehet végezni – csak egy csepp vérre van szükség hozzá. 

Hogyan erősítsük az ellenálló-képességet természetes úton?

Napjainkban minden harmadik ember gyengült immunitással küzd. Ellenálló-képességünket pozitívan befolyásolja például a hidegvizes merülés. Ideális már kiskorban elkezdeni. A langyos vízzel való zuhanyozás és a téli hónapokban a gyakori séták is segítenek.

Az immunsejtek mintegy 60-80 százaléka a belekben található, ezért fontos, hogy a gyerekek kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásáról gondoskodjunk. A bélflóra a bélnyálkahártyával együtt alkotja az úgynevezett első immungátat, ezért az étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, nagy arányban tartalmaznia kell gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket és fehérjéket.

Az ivás is fontos. Nem ajánlott cukrozott italokat adni a gyerekeknek, helyette a tiszta vizet, gyümölcs- vagy zöldségleveket részesítsük előnyben. Ajánlott továbbá gyógyteákat inni, különösen csipkebogyó-, bodza-, homoktövis- gyömbér- és kasvirágteát. 

Hogyan turbózzuk fel a gyerekek immunitását?

A C-vitamin egy fontos vitamin és antioxidáns a szervezet erősítése és az immunrendszer megfelelő működése szempontjából. Támogatja a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét, és az influenza és a megfázás megelőzésére szolgál. A C-vitamin bőségesen megtalálható a citrusfélékben, a csipkebogyóban, a petrezselyemben, a szilvában, a fekete ribizliben és a paprikában.

A D3-vitamin nemcsak a kalcium és a foszfor megfelelő felszívódásához vagy az egészséges csontok és fogak fenntartásához szükséges, hanem pozitívan befolyásolja az immunrendszert és fontos szerepet játszik a sejtosztódásban. Erősíti a szervezetet és csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget. Gyermekek számára születéstől kezdve alkalmas.

A szelén és a cink védi a szervezetet a káros hatásoktól, harcol a fertőzések ellen, erősíti az immunitást, és helyreállítja a test szöveteit. A cink megtalálható a tökmagban, a hüvelyesekben, a vörös húsokban, a tejben és a tejtermékekben.

Az A-vitamin egy erős antioxidáns, amelynek gyulladásellenes hatása van, támogatja az immunrendszer működését, és helyreállítja a szöveteket. A sárgarépában, a tojásban, a halakban és a májban található. A béta-glükán hároméves kortól gyermekek és felnőttek számára is alkalmas akár hosszú távú használatra is, különösen az őszi és téli hónapokban.

A probiotikumok nagyon fontosak az immunrendszer megfelelő működéséhez és az emésztőrendszerünk egészségéhez.

A homoktövis és a kolosztrum is segít

A kasvirág, pontosabban ennek a növénynek a kivonata az immunrendszer sejtjeinek képződését támogatja. Gyermekek számára egyéves kortól alkalmas. A homoktövis és a homoktövisolaj hozzájárul a szervezet természetes immunitásához, támogatja az anyagcserét, csökkenti a fáradtságot. Hároméves kortól alkalmas gyermekek számára. 

A kolosztrum az emlősök tejmirigyei által nem sokkal a születés előtt és a születést követő első néhány napban termelt folyadék. A leggyakrabban használt kolosztrum a tehénkolosztrum, amely immunglobulinokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban gazdag. A legfontosabb összetevők az immunglobulinok, amelyek a szervezet vírusokkal és baktériumokkal szembeni gyors védekezőreakciójáért és az immunrendszer erősítéséért felelősek. A gyógyszertárakban kapszula formájában, kisgyermekek számára pedig szirup formájában kapható. Hat hónapos kortól szedhető.

Ajánlott termékek

DR. MAX VITAMIN D3 KIDS, 400IU 30CPS

Ez az étrend-kiegészítő tele van D-vitaminnal, amely hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, az egészséges csontok és fogak fenntartásához, valamint a vér normál kalciumszintjéhez.

d vitamin

DR. MAX C-Vitamin, BABY 25 ML

Étrend-kiegészítő cseppek formájában, C-vitaminnal, amely pozitív hatással van a gyermek immunrendszerére. Egy hónapos kortól alkalmazható.

c vitamin

DR. MAX BETAGLUCAN SZIRUP C-VITAMINNAL, 245 ML

A gyermekeknek szánt szirupban nagy mennyiségű, nagy tisztaságú, osztrigagombából nyert béta-glükánok találhatók. Kellemes narancsos íze van. A hagyományos asztali cukor helyett fruktózzal édesített.

betaglukan
Tatiana Kocúrková

Szerző: Tatiana Kocúrková, gyógyszerészeti laboráns, Dr. Max gyógyszertár Zsolna

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?