SOLYDENT: a praxislabor és a fogorvosok harmóniája garantálja a gyorsaságot és a minőséget

Hegedűs Tamás a 3D nyomtató működését mutatja.

A fogászatot felkereső pácienseket általában két szempont vezérli akkor is, amikor bonyolultabb fogpótlásra van szükségük: minőséget szeretnének, gyorsan. Ilyen szempontból korántsem mindegy, hogy milyen az együttműködés a fogorvosok és a fogtechnikusok között. A győri Solydent fogászati klinikán minden feltétel adott a minőségi, gyors fogpótlásra. Hegedűs Tamás, a Solydent praxislaborjának vezetője avatja be az Új Szó olvasóit a részletekbe.

Először is bontsuk ki, mint jelent a „praxislabor” kifejezés. Praxislaborról akkor beszélünk, amikor a fogorvosi rendelő és a fogtechnika egy épületben, egy szervezeti rendszerben működik. A Solydent modern, győri épületében a fogtechnika a 2. emeleten kapott helyet, karnyújtásra a fogorvosi székektől. „Vagyis mi nemcsak e-mailekkel
vagy telefonon tudunk kommunikálni a fogorvosokkal, hanem személyesen is. Itt vagyunk helyben, találkozhatunk a páciensekkel, megnézhetjük, milyen lett a munkánk eredménye.

A levelezés sosem képes teljesen kiváltani a személyes jelenlétet. A Solydentben mindent meg tudunk beszélni, hogy a lehető legprecízebb munka készüljön a lehető legrövidebb idő alatt. Úgy is mondhatnám, hogy szimbiózisban élünk a fogorvosokkal. Az, hogy technikusi szemmel is ránézhetünk a páciensekre, hogy élőben is láthatjuk, mi a feladat, a precizitás szempontjából is óriási előnyt jelent” – hangsúlyozza a laborvezető.

A Solydent praxislaborjában tucatnyi szakember dolgozik. Kerámiások, protetikusok, gipszelők, lemezesek, akik a precizitást és a gyorsaságot művészi szinten ötvözik, hiszen ebben a világban már valóban mindenki mindent azonnal szeretne. A legmodernebb berendezések, orál szkennerek, 3D nyomtatók, precíziós marógépek és minőségi égetőkemencék, vagyis a teljes CAD/CAM technológia segíti a fogtechnikusok munkáját a Solydentben. „Napjainkra már a lenyomatvétel is teljesen átalakult,
digitalizált lett. Korábban hagyományos módon vették le a lenyomatokat a fogazatról az orvosok. A lenyomatokat azután itt a laborban kigipszeltük, így készült egy pozitív munkaminta.

Ezekkel kezdtünk el dolgozni, alá kellett csiszolni őket, a hiányosságokat, alámenős részeket kiviaszolni, majd kezdődhetett a tervezési folyamat. A mintázatokat csapozni
kellett, beágyazni, így kerültek a kitüzelő kályhába, ahol csaknem ezer fokon kiégettük őket, majd a kiolvadt viasz helyét fémbeolvasztással öntöttük ki öntőgép segítségével. Mára ez már a múlté” – hangsúlyozza Hegedűs Tamás.

„Jelenleg döntően orál
szkennerrel dolgozunk, ami
óriási fejlődést jelent, és a
folyamatokat is gyorsítja.
Már nem a hagyományos
lenyomat, hanem a fogazat
digitalizált, beszkennelt
adatai kerülnek fel hozzánk,
ezekkel dolgozunk.
Megszűnt a hagyományos
lenyomatvétel kellemetlensége,
nincs szükség többszörös
mintavételre, hiszen
az orál szkenner valós méretben
mutatja a 3D-s képet
a monitoron. Pontosabb,
gyorsabb és költséghatékonyabb
is lett a folyamat”

– teszi hozzá a laborvezető.

Az előkészítési fázis is megváltozott a laborban. A gipszmintával ellentétben nem viasszal formáznak, hanem számítógéppel, a billentyűzetet, egeret használva. Ugyanúgy a digitális térben jelölik ki például azokat a részeket, hogy hová zárjon a korona a csiszolt fogakra. Az anatómikus formákat aztán a számítógép szükség szerint visszaredukálja, helyet készítve a kerámiás résznek.

Az eddigiekből kiderült, hogy a folyamatok digitalizálásával, a hagyományos lenyomatvételi és a gipszelési munkafázis elhagyásával a hibalehetőségek is redukálódtak.

„Pár tizedmilliméteres
differenciákról beszélünk
csak, de ezek a mikroméretek
is számítanak. A
pontosság felé tudtunk elmenni
és egyben gyorsítani
egyes munkafolyamatokat”

– hangsúlyozza Hegedűs

Tamás, és kiemeli, hogy a kontrollmintákat is modelltervező program segítségével, 3D nyomtatóval készítik. A 3D nyomtató 601 rétegből állítja össze a mintát. Ha elkészült, átkerül a két tartályos mosó részbe, alkoholos előmosás és utánmosás következik, majd gőzborotvával letisztítják, levegővel leszárítják, utána bekerülhet a fénypolimerizálóba, ami kikeményíti az anyagot. Végül következhet a beartikulálás, és már kezdhetnek is dolgozni a kontrollmintával. Minden a pontosság, a precizitás, tökéletes illeszkedés és a hidak, koronák kényelmes, hosszú távon is minőségi használhatósága érdekében történik.

Arról, hogy a különféle hidakat, koronákat milyen alapanyagokból és hogyan munkálják meg, mi teszi lehetővé, hogy a páciensek rövid időn belül esztétikus, jól használható ideiglenes fogpótlással távozhassanak komoly műtétek után is a Solydent rendelőből, már a következő, februári Egészség Extrában olvashatnak.

 

Pillanatkép a faragás folyamatából.

A magyar fogászatok zászlóshajója

A győri Solydent fogászati klinika immáron 30
éve folyamatosan a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi
Karának akkreditált rendelője.
A kezdetektől a legmodernebb eljárásokkal
és fogászati berendezésekkel, kiváló szakorvosgárdával
várják a kezelésekre jelentkezőket.
A klinikán tíz fogorvos, 16 asszisztens,
hat hostess és tízfős saját fogtechnikai labor
szolgálja a pácienseket. Tizenkét rendelő és egy
steril műtő biztosítja a modern, minden igényt
kielégítő épületben a szakszerű ellátást.

A minta készítése számítógépen.

Elérhetőségek:
Cím: H-9024 Győr, Kálvária u. 37.
Weboldal: www.solydent.hu
Email: info@solydent.hu
Telefon: +36 96/416-440
Ajánlatkérés és bejelentkezés a honlapon is!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?