A gyermekeknek is van fogköve. Hogyan törődjünk vele megfelelően?

dr max

Bizonyára hallott már a fogkőről. De tudta, hogy a gyerekeket sem kíméli? A gyermekek fogainak egészségéért elsősorban a szülő vállát nyomja a felelősség. A gyermekek fogkövének ápolását nagyon gyakran elhanyagolják. Bár csak néhány évig van ideiglenes fogazatunk, mégis nagyon fontos. Mi történhet, ha alábecsüljük a fogkövet? És hogyan gondoskodjunk megfelelően a tejfogakról?  

Legelőször érdemes elmagyarázni a fogkő és a lepedék közötti különbséget. Ez a két fogalom első pillantásra hasonlónak tűnhet, sőt néha az emberek össze is keverik őket, de jelentős különbség van köztük. A lepedéket úgy képzelhetjük el, mint egy puha, ragadós, sárgásfehér színű filmréteget, amely kezdetben főként nyálból és ételmaradékokból képződik, később azonban baktériumok kezdenek el szaporodni rajta. Ezek különféle káros anyagokat (például savakat) termelnek, amelyek tönkretehetik a fogzománcot, és fogszuvasodáshoz vezethetnek. Logikus, hogy a lepedék különösen azokon a helyeken képződik, amelyeket nem tisztítanak rendszeresen és kellőképpen. Nyálunk többek között olyan anyagokat is tartalmaz, például foszfátokat, amelyek mineralizálhatják a lepedéket, és így annak szerkezetét az úgynevezett fogkővé változtatják. Általában ez a folyamat körülbelül egy hétig tart, de bizonyos esetekben sokkal hamarabb, egy-két nap alatt is végbe mehet. Ezért ajánlott naponta legalább egyszer alaposan megmosni a fogakat. A lepedék lesúrolásával a fogkő kialakulása újból elkezdődik, így csak a rendszeres, alapos fogmosás segíthet megelőzni a kialakulását. 

Veszélyes a fogkő? 

Ha a fogkövet nem távolítják el időben, akkor jelentősen megvastagodhat a fogzománc és az íny határfelületén, ami ínygyulladáshoz (gingivitishez) vezethet. Ez duzzanatként, pirosodásként és fokozott vérzésként nyilvánul meg. A következő stádium parodontitisbe torkollhat, amely a fogak függesztő szerkezetének megbetegedése. Szerencsére ez a betegség kisgyermekeknél ritka, de a terápia annál bonyolultabb.  

A tejfogak károsodása a későbbiekben a maradandó fogazatot is érintheti. A tejfogak ápolásának alulértékelésének kockázata az is, hogy a sérült fogon keresztül fertőzés kerülhet a szervezetbe, ami legrosszabb esetben a szervezet más szerveinek, például a szív vagy a vesék egészségét is veszélyeztetheti. Ezenkívül, ha a tejfogat idő előtt kell kihúznia a fogorvosnak, megnő annak a kockázata, hogy a maradandó fog nem megfelelően nő majd.  

A fogkövet nem tudja saját maga eltávolítani 

A fogkövet csak fogorvos vagy dentálhigiénikus tudja megbízhatóan és biztonságosan eltávolítani. Ő egy speciális ultrahangos készülékkel le tudja választani a fogkőlerakódásokat a fog felszínéről. Természetesen a fogkő kialakulásának megelőzésére a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogmosás a megfelelő módszer. Gyermekeknél az is fontos, hogy korlátozzuk az édesített italok fogyasztását, és azokat tiszta vízzel helyettesítsük.  

A tejfogak ápolása  

A gyermek fogainak megfelelő ápolása nagyon fontos és felelősségteljes szülői feladat. Már az első tejfog megjelenésekor el kell kezdeni. A szokások és a rendszeresség kialakítása eleinte nehéz, de mindenképpen érdemes kitartani és véghez vinni. 

Apró részletek, például egy színes fogkefe a kedvenc állat- vagy mesefigurával segíthetnek a fogmosásra való szoktatásban és megtartásában. Egyes gyerekek szeretnek aktívan részt venni a fogmosásban, ezért segít, ha van kéznél egy másik fogkefe, amellyel saját maguk is "megmoshatják" a fogaikat, vagy cserébe megmoshatják a szülő fogát. Fogmosás közben történetek mesélése vagy egy rövid videó megtekintése szintén segíthet. A szülői kreativitásnak nincs határa. Az utóbbi időben nagyon népszerűvé váltak a szónikus fogkefék, mivel rezgő mozgásukkal nagyon hatékonyan távolítják el a lepedéket. Ezek időzítőket, érzékelőket is tartalmaznak, hogy biztosítsák a fogak alapos és kíméletes tisztítását. Emellett a gyártók különböző alkalmazásokat is kínálnak, amelyek irányítják a gyermeket, hogy hol, hogyan és mennyit kell fogat mosnia, esetleg meg is jutalmazzák kitartásáért. Tanácsos a gyermekekkel minél korábban elkezdeni a fogorvos látogatását, hogy fokozatosan kialakuljon a fogorvos iráni bizalom, és megszabaduljanak a félelem és a bizonytalanság érzésétől. 

Megfelelő tisztítás 

Mint már említettük, célszerű a napi egyszeri alapos fogmosással kezdeni, és ha a gyermek ezt már tudja, akkor jöhet a reggeli fogmosás is, vagy akár a gyakoribb, minden étkezés utáni fogmosás. A fogzománc fogszuvasodás elleni védelmére alkalmasak az alacsonyabb fluoridtartalmú gyermekfogkrémek. A legtöbb mai gyermekfogkrém összetétele gyermekbarát, így nem baj, ha gyermeke esetleg lenyel egy keveset a fogkrémből. Ha azonban a gyermek gyakrabban is nagyobb mennyiségű fogkrémet nyel, előnyösebbek és biztonságosabbak a speciális, fluoridmentes fogkrémek vagy gélek.  

A helyes fogmosás alapelvei a következők: 

  • Maga a fogmosás legalább két percig tartson. Ideális esetben a gyermek a szülővel együtt mossa a fogait, és ez a tevékenység rituálévá válik. 
  • A gyermek álljon tükör előtt fogmosás közben, a szülő álljon a gyermek mögött, és vezesse a gyermek kezét a fogkefével. 
  • A gyermeknek legalább háromhavonta és minden fertőző betegség után ki kell cserélni a fogkeféjét.  
  • A fogkefét minden irányban végig kell vezetni a fog teljes felületén, és gyengéd, körkörös mozdulatokkal az ínyt is masszírozni kell, mind kívülről, mind belülről. Az íny még kellemesebb és hatékonyabb masszírozásához használhatunk gumikefét vagy az ujjunkra helyezhető kefét is. 
  • A felső fogakat az ínytől lefelé, az alsó fogakat ellenkező irányban tisztítjuk. 
  • A fogmosás után a szülőnek kellene befejeznie a fogmosást egy egykötegű fogkefével, ideális esetben 10 éves korig. 

A fogszuvasodás gyakran a fogak közötti nehezen hozzáférhető helyeken jelentkezik, ezért ezeket a területeket fogközi fogkefével vagy fogselyemmel lehet tisztítani. A fiatalabb gyermekek esetében ez kihívást jelent, különösen a haladó és türelmes szülők számára, de biztos, hogy meghozza gyümölcsét. 

Viktor Čaniga

Szerző: Viktor Čaniga, gyógyszerész, Dr.Max Gyógyszertár Garamszentkereszt - Žiar nad Hronom 

Ajánlott termékek:

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?