Leállították az EuroGas ellen indított eljárást

Nagyveszverés/Pozsony |

<p>Leállították az amerikai székhelyű EuroGas vállalat ellen indított bűnvádi eljárást a nagyveszverési zsírkőbánya kitermelési joga körüli ügyben. Az információt Wolfgang Rauball, az EuroGas vállalat igazgatótanácsának alelnöke is megerősítette a TASR hírügynökségnek.</p>

„Szeptember 5-én értesítettek minket, hogy a Speciális Ügyészség Hivatala leállította a cégünk ellen Peter Čorej feljelentése alapján indított eljárást. Az eljárás addig nem indul újra, míg nem születik döntés a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjában zajló választottbírósági perben” – közölte Wolfgang Rauball. Peter Čorej korábban az EuroGas vállalat munkatársa volt, a cég szerint köze lehet a leányvállalatuk kitermelési jogának jogtalan elvételéhez. A Speciális Ügyészség Hivatalának határozatában az áll, hogy a bűnvádi eljárás akadályokba ütközött, nem lehet folytatni, amíg bizonyos kérdésekre választ nem kapnak. A TASR híradása szerint az egyik ok a folyamatban lévő bírósági eljárás, amely során azt vizsgálják, hogy az iglói (Spišská Nová Ves) Körzeti Bányászati Hivatal törvényesen járt-e el 2005-en. Rauball elmondta, a zsírkőbánya kitermelési jogát a bányászati hivatal határozata alapján vették el Rozmin nevű leányvállalatuktól. „Az eljárás leállítása mellett vissza kellene kapnunk a leányvállalatunk adatait tartalmazó közel 16 000 oldalnyi dokumentumot, a számítógépeket, a szoftvereket, amelyeket a rendőrség 2014. július 2-án foglalt le. A speciális ügyész döntése ellenére ez még nem történt meg” – közölte Wolfgang Rauball a TASR hírügynökséggel. A júliusi rendőrségi akciót a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság rendelte el. „A házkutatás során a büntetőeljáráshoz szükséges fontos levelezéseket és adatokat foglaltunk le. Az akció után a vizsgálótiszt gyorsított eljárásban vádemelést kezdeményezett különösen jelentős csalás ügyében” – közölte júliusban Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az EuroGas úgy véli, a rendőrségi akciónak köze lehetett a folyamatban lévő választottbírósági eljáráshoz is, panaszt nyújtottak be az Európai Bizottsághoz. Leon Kopecky, a Specht Böhm bécsi ügyvédi iroda képviselője szerint a választottbírói tanács ezt is figyelembe veheti az eljárás során. „Szlovákiára nézve ez nem éppen ígéretes kezdet” – nyilatkozta Kopecky. Az EuroGas társaság szerint Rozmin nevű leányvállalata helyett törvényellenesen végül másnak adták ki a zsírkőkitermelés lehetőségét, a vállalat 3,2 milliárd dollár kártérítést követel Szlovákiától. Az ügyet a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja elé terjesztették, a bírói tanács elnökének személyében október 8-ig kell megegyezniük a feleknek. A tanács ezt követően megvizsgálja az álláspontokat, majd döntést hoz. (TASR, za)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?