Ivóvíz uniós támogatással

A Nagymihályi járás délkeleti térsége 54 településének ivóvíz- és csatornahálózata kiépítésének műszaki támogatására az Európai Unió 200 ezer eurót hagyott jóvá. Ám az infrastrukturális beruházáshoz való hozzájárulásra benyújtott igénylést indokló dokumentumot október elejétől EU-szakértők a helyszínen tanulmányozzák.

Még hat községben nincs ivóvízDömötör Ede illusztrációs felvétele Az EU-csoport a tanulmány elemzésén, elbírálásán kívül elkészíti az érintett községeket tömörítő Délkelet-zempléni Vízügyi Társulás Rt. (DZVT) elképzeléseit rögzítő tanulmány finanszírozási és kivitelezési programját, valamint az ezzel kapcsolatos tervdokumentációt, illetve a pályázati feltételeket is. Hugh Allen, a január 24-ig a térségben tartózkodó uniós raportőrök csoportjának vezetője kijelentette, a projektum előkészítésének helyzetéről legkésőbb november 15-ig tájékoztatják az EU ISPA-programjának végrehajtó bizottságát, január 21-ig benyújtják a támogatással kapcsolatos komplex igénylést, majd ezt követően a kivitelezésre kiírt pályázati javaslatokat is az unió illetékesei elé terjesztik. „A támogatással kapcsolatos és véglegesített stratégiai tervet előreláthatólag jövő márciusban tűzik napirendre Brüsszelben. Az előzetes elemzések alapján a társulás által előterjesztett elképzeléseket reálisnak tartjuk. Bízom benne, hogy az itt töltött ötven nap alatt sikerül a végleges projektumot elkészíteni, előterjeszteni és addig remélem választ is kapunk a társulás szakembereivel közösen készített komplex anyag minősítéséről” – mondta Hugh Allan.

Jakab Elemértől, a DZVT Rt. felügyelő-bizottságának alelnökétől megtudtuk, a projektum az Ung-vidék községeiben hiányzó ivóvíz- és csatornahálózat és az ezzel összefüggő szennyvíztisztítók megépítésével is foglalkozik. „Az ungi régió 17 települése közül még 6 község ivóvízellátását kell mielőbb megoldani, csatornahálózattal Nagykaposon kívül pedig egyetlen település sem rendelkezik a régióban, de ugyanez vonatkozik a szennyvíztisztító állomásokra is. A társulás tervében nyolc tisztító létrehozása szerepel, ezek közül három az ungi térségben létesülne, Abarán és Szirénfalván, a harmadik pedig a Slovnaft volt vajáni üzemében lévő, a ma már használaton kívüli0 tisztítóállomás lenne, amely kapacitását tekintve kisebb átalakítással a közel 10 ezer lakosú Nagykapost és a vonzáskörzetéhez tartozó többi településeket szolgálná” – tájékoztatott Jakab Elemér. (kat)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?