Bizonyítékai vannak az EuroGas-nak

Rozsnyó/Nagyveszverés/Pozsony |

<p>&nbsp;Bizonyítékaik vannak, hogy korrupciós összeesküvés során vették el tőlük a nagyveszverési zsírkőbánya kitermelési jogát &ndash; állítja az EuroGas vállalat.&nbsp;</p>

A Plus 7 dní hetilap legújabb számában egy német tanúról is beszámol, aki közjegyző előtt tanúskodott, hogy az ANO párt megbízottjai 5 millió euróért kínálták neki a zsírkőbánya kitermelési jogát, amit akkor már el akartak venni az EuroGas-tól. Ez az indítéka annak, hogy a társaság az ügyet június 25-én a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja elé terjesztette, Szlovákiától a per során 3,2 milliárd dollár (2,35 milliárd euró) kártérítést követel. A Plus 7 dní állítása szerint birtokukban van W. D. Keller, a Mondo Minerals társaság képviselőjének vallomása, amelyben megerősíti, hogy 2004 decemberében Pavol Rusko gazdasági miniszterrel való találkozása előtt két férfi öt millió euróért kínálta neki a kitermelési jogot. A hetilap szerint Keller elutasította az ajánlatot, és jelentette az esetet a feljebbvalóinak. A gazdasági miniszterrel való találkozó eredménytelen volt. A Plus 7 dní információi szerint az egyik férfi Dušan Čellár, az akkoriban a Bányászati Hivatalban magas posztot betöltő hivatalnok, a másik pedig Peter Čorej, az EuroGas volt munkatársa volt. Az utóbbi elutasította a vádakat, kitalációnak nevezte azokat. Čorej nevét a hetilap megtalálta az ANO párt 2006-os parlamenti képviselői listáján. A hetilap hozzátette, miután az EuroGastól elvették a kitermelés jogát, az új versenypályázat Čorej feleségének vállalata nyerte meg. Ezzel összefüggésben akkortájt több panaszt nyújtottak be feltételezett ipari kémkedés gyanújával: Wolfgang Rauball, az EuroGas vállalat igazgatótanácsának alelnöke elmondása szerint ezeket a cég leányvállalata indította az akkori VSK Mining – azóta nevet változtatott, jelenleg Eurotalc – vállalat ellen. Ezt követően a volt VSK Mining belépett Čorej feleségének vállalatába. A hetilap szerint így titkos műszaki információkhoz juthattak a bánya megnyitási tervét illetően, és a VSK Mining egy 2006-os dokumentumában több, az EuroGas dokumentumaival azonos oldalakat találtak. Peter Čorej a vádaskodást elutasítja, és Rauballt rágalmazással vádolja. Az EuroGas társaság szerint Rozmin nevű leányvállalata helyett törvényellenesen végül másnak adták ki a zsírkőkitermelés lehetőségét 2004-ben. A Legfelsőbb Bíróság már kétszer úgy határozott, valóban jogtalanul vették el tőlük a kitermelési jogot. Peter Pellegrini, a pénzügyminisztérium államtitkára áprilisban titkos megbeszélésen vett részt az EuroGas képviselőivel, a kártérítést illetően viszont nem sikerült egyezségre jutniuk. (TASR, za) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?