Növesszünk mikrozöldséget!

Vasárnap

Február környékén valószínűleg már kiváltképp igényeljük a friss vitamint. Sajnos az üzletek polcain még mindig kevés igazán ízletes zöldségbe futhatunk bele ilyentájt.

Még jó pár hetet kell várnunk arra, hogy a kertből, a piacról hordjuk be a roppanós, illatos finomságokat. Van azonban egy megoldás, ami megmenthet minket ezen az elhúzódó télen: a mikrozöldség. És nem csak a tápanyagtartalom miatt, hanem azzal is, hogy nagyon jó érzés ezeket a kis zöldeket nevelgetni, nem is túl megterhelő, hely sem kell hozzá sok, így a panelkertészek igazán örülni fognak, ha kipróbálják!

Mi az a mikrozöldség?

Mivel nem találkozunk velük napi szinten, érdemes tisztázni, mik is azok a mikrozöldségek. Tulajdonképpen sima, általunk is ismert zöldségek/fűszernövények, annyi különbséggel, hogy nem sokkal azután kell őket leszedni, hogy kibújtak a magjukból és a talajból. A palántákon még csak a sziklevelek látszódnak, a rendes leveleik még nem fejlődtek ki. Nem összetévesztendőek a csírákkal. Bár nagyon hasonlítanak, és sokan azt hihetik, hogy a mikrozöld a csírák puccos, új neve, de a mikrozöldségek talajban nőnek a csírákkal ellentétben. A csírák egy kicsit veszélyesebb műfaj, érdemes velük vigyázni, hiszen a nyers verziók akár fertőzéseket is terjeszthetnek (pl. szalmonellát), főleg, ha nem megfelelően vannak tárolva. A mikrozöldségek sokkal biztonságosabbak. Szokás egyfajta újgenerációs táplálékként is hivatkozni rájuk, hiszen nagyon könnyen termeszthetők, olcsók, nem kell nekik semmilyen speciális körülmény, de az ízük sokkal intenzívebb, mint a már kifejlett növényeké. És nemcsak, hogy az ízük intenzívebb, a vitamin- és tápanyagtartalmuk is magasabb. Kész főnyeremény. Ja, és elég fotogének is. Ha igazán trendik akarunk lenni, mikrozöldséges-humuszos pirítóssal nyomuljunk a közösségi médiában.


 

Hogyan termesszük?

A legegyszerűbb, ha direkt erre való kezdőszettet vásárolunk. Internetes boltok számos ilyen csomagot kínálnak. Ezekben megvan minden, ami az első ültetéshez kelleni fog, aztán ha rutinosabbak vagyunk, már külön-külön is beszerezhetjük a szükséges eszközöket. Ami elengedhetetlen, azok a magvak (nagyon fontos, hogy kezeletlenek legyenek), aztán szükségünk lesz „földre”, azaz ebben az esetben kender- vagy kókuszrostra, tálcákra és egy vízpermetezőre.

Első lépés: A rostot nedvesítsük be. Ha kókuszrostot használunk, áztatás után egyengessük el a tálca alján (tegyünk alá alátétet). A kenderrost eleve lapokban kapható, ez egy picit még egyszerűbb megoldás lehet.

Második lépés: Szórjuk meg az alapunkat magvakkal, majd jól permetezzük be őket, hogy nedvesek legyenek. Takarjuk le a tálcát egy kartonlappal. Tartsuk folyamatosan nedvesen a magvakat, vagyis reggel-este permetezzük le őket vízzel. A takarás azért kell, mert így könnyebben nedvesen tarthatjuk a magokat.

Harmadik lépés: Amikor megjelennek az első kis levelek (általában 3-4 nap, de fajtától függően változó), vegyük le a takarást, és tegyük fényes helyre a babazöldségeinket.

Negyedik lépés: Ha már fényes helyen növekednek, akkor reggel és este locsoljuk meg őket egy kevés vízzel. A növények mellé öntsük a vizet, úgy oszlassuk el a tálcában.

Ötödik lépés: Ha a mikrozöldségek már 5–10 cm nagyságúak, jöhet a betakarítás. Egyszerre csak annyit szedjünk le, amennyit meg is eszünk.

Mit készítsünk belőle?

A legtöbben valószínűleg díszítőelemként futottunk bele a mikrozöldekbe. Éttermekben gyakran használják az étel, a tányér feldobására, de ennél sokkal többre hivatottak ezek a kicsikék. Ehetjük őket csak simán, nyersen, úgy, mint a kifejlett zöldségeket. Reggelihez, ebédhez, vacsorához friss és vitamindús köretként. Tehetjük salátába, készíthetünk belőle turmixot. Rakjuk meg vele a szendvicsünket, ebben különösen az a jó, hogy nem fogja szétáztatni, mégis sokkal izgalmasabb lesz tőle a harapnivaló. Felhasználhatjuk mondjuk pizza, tészta megszórására is, nemcsak gusztusosabb lesz így az étel, hanem plusz ízt is kap. De akár pesztót is készíthetünk a minizöldségekből.

Érdekes

Miért érdemes mikrozöldséget termeszteni?

Vitaminbomba – rengeteg tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek meg kellenek a testnek.

Olcsó és egyszerű a termesztése – nem kell hozzá semmilyen speciális felszerelés, nagy hely, kertészeti szaktudás, de még túl sok idő sem. Napi egy-két perc ráfordítás, ami szükséges csupán. És az ára is kedvező.

Környezetbarát – nem jár szeméttel. A tálcák újra és újra felhasználhatók, a permetező is. A magvakat vehetjük papírcsomagolásban. A rostok pedig mehetnek a komposztba.

Menő – nevelgetésük felér egy terápiával. Jó érzés a saját magunk által növesztett növényeket enni, ráadásul jól is néznek ki, na meg finomak.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/6. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?