Emberhez hasonló módon búcsúznak szeretteiktől az elefántok

elefánt k

A kutatók szerint az állatok viselkedése hasonlít az emberi temetési rituálékra.

Az afrikai és indiai elefántoknál is többször megfigyeltek már érzelmes viselkedést saját fajuk szerencsétlenül járt tagjaival szemben – az egyedek óvatosan közelítik meg egy elefánttársuk tetemét, látszólag felismerve azt, hogy az egy hozzájuk tartozó élőlény élettelen maradványa, és alaposan, de látszólag együttérzően vizsgálják meg ormányukkal. Egy indiai kutatók által készített tanulmány szerint az elefántok halálhoz való hozzáállása még jobban hasonlíthat az emberekéhez, mint azt eddig gondoltuk.

A tanulmányban összesen öt darab, 2022-ben és 2023-ban történt esetről számol be. Az elefántok mindig az ormányukkal vittek el egy halott borjút, hogy azt egy teaföldek közelében lévő vízelvezető árokba helyezzék. A három hónapos és egyéves kor között elpusztult elefántbébiket – lábukat felhajtva – a hátukra fektették, és földdel borították be, mintha eltemetnék őket. A halott kicsinyekkel messziről, néha több mint 48 órán keresztül utaztak az árokhoz. Egy esetben pedig, miután eltemették a tetemet, az elefántok a sír mellett maradtak, hogy 30-40 percig hangosan trombitáljanak.

"Úgy vélem, ezzel fejezték ki fájdalmukat, és így tisztelegtek az elpusztult borjú előtt" – mondja Akashdeep Roy, a tanulmány társszerzője, a nyugat-indiai Punéban működő Indiai Tudományos Oktatási és Kutatási Intézet munkatársa.

A tudós kiemeli, hogy az elefánttemetés helyszínén talált lábnyomok és ürülékek vizsgálata azt mutatta, hogy a tevékenységet nem egyedül az elpusztult borjú anyja végezte, hanem tizenöt-húsz másik, különböző korú egyed. A szakember felidézte, hogy a kölykök lábai kissé kiálltak a földből, amely révén könnyen beazonosították a maradványokat. 

„Az elefántok azért választották ezeket a teaföldeket, mert nem tudták eltemetni a kicsinyeiket a falvakban, ahol sok ember él, illetve az erdőben, ahol nincsenek megfelelő árkok a holttestek elásásához” – mutatott rá Roy. Hozzátette: ebben a biogeográfiai zónában az elefántok nem tudnak nagyobb méretű gödröket kikotorni, ez tehát egy új viselkedés, amely azért alakult ki, mert az emberek által módosított terep lehetőséget adott az állatoknak arra, hogy megtegyék azt, amit a vadonban maguktól nem tudnak.

(plus7dni)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?