Egyre több időt töltenek a gyermekek a telefonjaikon – romlik a mentális állapotuk

okostelefon gyerek

Az online világ csábító lehetőségei vitát nyitnak a közösségi hálózatok előnyeiről és kockázatairól a fiatalabb generációk számára.

Az okostelefonok és a közösségi hálózatok már az élet normális részévé váltak, nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek számára is. Szinte minden gyermek 12 éves kora előtt saját mobiltelefont kap. Tanulmányok szerint az amerikai tinédzserek naponta akár öt órát is töltenek a közösségi hálózatokon. A legnépszerűbbek a Gallup, a YouTube és a TikTok - írja az Economist.

Ugyanakkor a legtöbb jómódú országban romlik a fiatalok mentális egészsége. Az amerikai tinédzserek aránya, akik az elmúlt évben legalább egy depressziós epizódot éltek át, 2010 óta több mint 150 százalékkal nőtt. Tizenhét, túlnyomórészt jómódú országban még az öngyilkosságok száma is jelentősen megnőtt a tizenéves lányok és fiatal nők körében.

A mentális egészség romlása éppen akkor kezdődött, amikor az okostelefonok és a közösségi hálózatok fellendültek. Sőt, egyes tanulmányok szerint azok a gyerekek, akik több időt töltenek a TikTok-on és hasonló oldalakon, mentálisan rosszabbul vannak, mint kevésbé aktív társaik. Az ilyen összefüggések azonban nem bizonyítják az ok-okozati összefüggést. Sőt, lehetséges, hogy a gyerekek éppen azért döntenek úgy, hogy több időt töltenek online, mert magányosnak érzik magukat.

Betiltani vagy nem tiltani?

A szakértők nem tudnak megegyezni abban, hogy pontosan mi lenne a tiltás tárgya. A közösségi hálózatok közé nemcsak a Facebook és az Instagram tartozik, hanem az olyan online játékokban való csevegés is, mint a Fortnite és az Overwatch. Dr. Matthew Gentzkow, a Stanford Egyetem munkatársa támogatja, hogy csak bizonyos platformokra vezessenek be magasabb alsó korhatárt. „A barátokkal való telefonos, szöveges vagy videós kommunikációt ösztönözni kellene” - mondta.

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?