A jordániai király a rafahi offenzíva megakadályozására kérte Joe Bident

II. Abdalláh jordániai király

II. Abdalláh jordániai király hétfői találkozójukon közölte Joe Biden amerikai elnökkel, hogy a tervezett izraeli offenzíva Rafahban „újabb mészárláshoz” vezetne, és arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy azonnal avatkozzon be.

 A király figyelmeztetett a Rafah ellen irányuló izraeli szárazföldi offenzíva következményeire, amely a konfliktus regionális továbbterjedését okozhatja és újabb mészárlással fenyeget – áll a jordániai királyi udvar közleményében, miután II. Abdalláh a Fehér Házban együtt ebédelt Biden elnökkel.

A Hamász terrorszervezet tűzszüneti, illetve fogolycsere-egyezményre adott pozitív válasza után az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn, légicsapásokat követően elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál. A Gázai övezet déli részén fekvő, túlzsúfolt Rafah városa a kitelepítettek hatalmas táborává vált, ahol csaknem 1,5 millió palesztin él katasztrofális körülmények között.

Biden hétfőn telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és azt mondta neki, hogy nem támogat átfogó katonai akciót Rafahban, és a tűzszünet a legjobb módja annak, hogy megkíméljék a túszként elhurcolt izraeliek életét.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője is megerősítette hétfőn, hogy Washington nem támogat nagyszabású katonai akciót Rafahban. Matthew Miller szerint a Biden-kormány eddig nem látott olyan humanitárius tervet izraeli részről, amely hiteles és végrehajtható lenne.

A jordániai közlemény szerint a király az amerikai elnökkel folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni az azonnali tűzszünet érdekében. A királyi udvar elmondása szerint Abdalláh és Biden egyetértett abban, hogy fenntartható tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben, illetve a humanitárius segélyek eljuttatásának fontosságát is kiemelték.

„Mindketten továbbra is elkötelezettek a tartós béke elérése mellett, amely magában foglalja a palesztin államhoz vezető utat, Izrael számára nyújtott biztonsági garanciák mellett” – áll a Fehér Ház közleményében.

A két vezető legutóbb februárban találkozott a Fehér Házban, ahol a régi szövetségesek többek között a közelgő izraeli szárazföldi offenzíváról és a palesztin civilek szenvedéseiről tárgyaltak.

Jordánia és több arab állam élesen bírálja az izraeli hadműveleteket, és október óta tűzszünetet követelnek, amióta a civil áldozatok száma rohamosan nő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?