Zöldebb, biztonságosabb Sziget

kép

A múlt héten számoltunk be róla, hogy az idei Szigeten az ausztrál popsztár, Kylie Minogue is fellép. A fesztivál emellett számos fejlesztésről és újításról is beszámolt – nézzük most ezeket.

A tavaly év végi, Tension című lemezének egyik daláért Grammy-díjat bezsebelő Kylie Minogue az idei kínálat legfontosabb húzóneve. A szupersztár a nyitónap fellépője lesz, a Nagyszínpadon az őt követő napokon olyan előadók adnak koncertet a fősávban, mint Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix és Fred again. A Nagyszínpad programja a korábbi sávokban is sokszínűnek ígérkezik: fellép – mások mellett – Skrillex, Stormzy, Fisher, Raye, Janelle Monáe, Tom Odell és Louis Tomlinson is. Ami pedig a magyar előadókat illeti, ott lesz majd a Nagyszínpadon a Beton.Hofi, mint ahogy a Margaret Island is. Azt is már korábban elújságolták a szervezők, hogy hosszú évek után újra lesz magyar koncert a Nagyszínpad kiemelt sorában: Azahriah csütörtökön Halsey előtt lép majd színpadra.

A Nagyszínpadon túl három másik nagy helyszín várja a látogatókat: az alternatív zenei irányzatokat a Revolut Színpad tömöríti, a Bolt Party Aréna az elektronikus zenét kedvelők helyszíne, míg az alternatív elektronikus zene krémjét vonultatja fel az ókori amfiteátrumokat idéző díszletben megjelenő Colosseum.

A Szigeten, szabadon

Idén 30. alkalommal jelentkezik a Sziget. A rendezvény a kezdetek óta hamar szimbólummá vált: a Sziget egy olyan hely, ahol mindenki megélheti a személyes szabadságát, az atmoszférát, a „flow”-t, amit egy vibráló fesztivál nyújthat, ahol megférnek egymás mellett különböző stílusok, programok és kultúrák. „A Sziget alapértékei harminc éve változatlanok. Hiszünk a kulturális sokszínűségben, a különbözőség elfogadásában, az egymás iránti figyelemben, a közösség erejében, a személyes boldogsághoz való jogban, a szeretet erejében, bármi is történjék közel vagy távolabb körülöttünk a világban” – emelte ki Kádár Tamás, a Sziget főszervezője. Európa egyik legnagyobb fesztiválját egyébként a European Festival Awards a társadalmi ügyek melletti kiállást elismerő „Take a Stand Award” elismeréssel díjazta idén.

Fenntartható fesztivál

Ma már a látogatók szempontjából is fontos elvárás, hogy egy tömegrendezvény fenntartható legyen, a fesztiválokat pedig pedig évről évre értékelik szakértő szervezetek. A Sziget folyamatosan fejleszti a zöld stratégiáit, a civil szervezetek pedig rengeteg programot tartanak az éghajlatváltozással, a befogadással, a sokszínűséggel és az egyenlőséggel kapcsolatban, még a Nagyszínpadon is. A fesztivál egyébként a Green Deal Circular Festivals, azaz a teljesen körforgásos és klímasemleges fesztiválokért küzdő, élvonalbeli európai fesztiválok közösségének lett a tagja, így tavaly óta már pontos, más fesztiválokkal összehasonlítható adatokat gyűjtött a fesztivál ökológiai lábnyomáról öt témakör, az energia, anyagáramlás, utazás és szállítás, víz és vendéglátás mentén. A Green Deal körforgásos fesztiválok mérései – így a Sziget adatai is – mindenki számára elérhetők, segítenek a megfelelő beavatkozási pontok és prioritások megállapításában, valamint visszajelzést adnak a beavatkozások sikerességéről.

Idén a szigetes ajándékboltokban vásárolható minden textiltermék már organikus pamutból fog készülni, és szintén újdonság, hogy egy zero was-te megoldásokkal foglalkozó cég pedig továbbhasznosított termékeket gyárt az előző évben a Szigeten hagyott sátrak anyagából. Szintén a fenntarthatósághoz tartozik, hogy a fesztiválra nem feltétlenül szükséges sátrakkal érkezni, melyeket a fesztiválozók sokszor szemétként hagynak ott. A Szigeten alkalom lesz sátrat bérelni, melyet kaució fejében visszaváltanak a rendezvény végén. Ezenfelül, azokat a látogatókat, akik saját sátorral érkeznek, a szervezők kedvezménykuponnal ösztönzik, hogy le is bontsák a sátraikat, és ne hagyják szemétként a területen.

Biztonságosabb bulizás

A Sziget a napi 95 ezres befogadóképességével Magyarország 10. legnagyobb „városa”. Érthető tehát, hogy egy ekkora tömeget megmozgató rendezvényen kiemelt szempont a látogatók biztonsága és egészségügyi ellátása. Idén olyan segítőzónákat is létrehoznak a fesztiválon, ahol nyugodt körülmények és szakmai segítség várja azokat, akik esetleg pánikroham, vagy bármilyen mentális és pszichés probléma miatt kérnek segítséget. Az egészségügyi ellátás terén pedig a balesetek többségét jelentő bokaficam vagy egyéb sérülések ellátásán túl egy olyan védőhálót igyekeznek biztosítani, mely az egészségügyi problémával élők –  mozgáskorlátozottak, cukorbetegek vagy gyógyszerszedésre kötelezettek –  számára nyújt biztonságos szórakozást.

És a hosszú sorok?

Tavaly a legnagyobb kihívást a szervezők számára az jelentette, hogy a már régóta felújításra szoruló, így az áteresztő képességében biztonsági okokból visszafogott K-híd miatt a nagy világsztárok koncertjei után a látogatók kiengedése lelassult. A híd felújításáról továbbra sincsenek biztató hírek, ezért a tömegirányítás terén igyekeznek újabb megoldásokat bevezetni a szervezők: a Nagyszínpad táncteréről egy új útvonalon irányítják majd a közönséget a kijárat felé. Technikai újítás, hogy több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, ahol valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxiszolgáltatásokat elérni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?