Újabb vizsgálatot rendeltek el Dél-Koreában a 2022-es halloweeni tömegszerencsétlenség ügyében

del-korea zaszlo

A dél-koreai parlament csütörtökön újabb vizsgálat megindításáról döntött a 2022-es halloweeni tömegszerencsétlenséggel kapcsolatban, amely során tömeghisztéria tört ki, az emberek agyontaposták egymást és több mint százan vesztették életüket.

A mostani indítványt a parlamenti többséggel rendelkező ellenzék és a kormányon lévő Népi Erő Pártja (PPP) is megszavazta. Jun Szogjol dél-koreai elnök januárban még megvétózta az ellenzék javaslatát. A mostani jóváhagyás oka azonban, hogy a javaslat jelenlegi változata már nem biztosít teljes felhatalmazást a vizsgálatot vezető csoportnak.

A nyomozást a két legnagyobb párt, a PPP és Koreai Demokrata Párt (DP) által kijelölt tagokból álló bizottság és a bizottságon keresztül kinevezett elnök fogja lefolytatni.

Jun és a DP elnöke, I Dzsemjong a múlt héten több területre kiterjedő megbeszélést folytatott. Jun szóvivője még szerdán kijelentette; örömteli, hogy a kormánypárt és az ellenzék egyetértésre tudott jutni a vizsgálat újraindításával kapcsolatban, és kiemelte, hogy ez tekinthető a jövőbeli politikai együttműködés kezdetének is.    

2022. október 29-én a dél-koreai fővárosban, Szöul Itevon negyedében 159 ember halt meg a halloweeni ünnepségek idején egy szabálytalanul kialakított szűkülő utcarészen, tömeghisztéria okozta tülekedésben, amely akkor kezdődött, mikor elterjedt a tömeg körében, hogy egy híresség látogatott a partinegyedbe. A halottak többnyire húszas, harmincas éveikben jártak, és közöttük több mint húsz külföldi állampolgár is volt. A rendőrség vizsgálatot indított a baleset pontos okának kiderítésére, majd az ügyészség vádat emelt a Jongszan kerületi rendőrkapitány és más tisztviselők ellen. 2024. január 19-én az ügyészek foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlanság miatt emeltek vádat a szöuli rendőrfőnök, Kim Gvangho ellen a halálos tömegszerencsétlenségre adott bizonytalan reakciója miatt. Az áldozatok rokonai azonban továbbra is folyamatos nyomás alatt tartják a hatóságokat, hogy vonják felelősségre a szerencsétlenség felelőseit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?